Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Předlužené státy lákají bohaté Číňany na víza. Nabízí ochranu před tvrdou rukou Pekingu

Předlužené státy lákají bohaté Číňany na víza. Nabízí ochranu před tvrdou rukou Pekingu

31.07.2013 13:09
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Potřebujete víza nebo občanství pro případ, že se štěstěna ve vaší vlasti obrátí proti vám? Není problém, stačí menší investice či pár nově vytvořených míst a můžete u nás najít útočiště. To je zpráva, kterou bohatým Číňanům vysílá rostoucí počet předlužených vlád na celém světě. Výměnou za kapitálovou injekci nabízí to nejcennější, co můžou dát: suverenitu nad svým územím.

I když investorské imigrační programy jsou teoreticky otevřené všem národnostem, právníci tvrdí, že hlavní cílovou skupinou jsou čínští milionáři a miliardáři hledající únikovou cestu pro sebe, svůj majetek a rodinu pro všechny případy. „Vypukla válka všech proti všem o bohaté imigranty,“ charakterizuje situaci Jean-Francois Harvey z hongkongské právní kanceláře Harvey Law Group.

Nejlepší podmínky v současnosti nabízí státy v Karibiku a jižní Evropě, které potápí slabá ekonomika a těžké dluhové břemeno. Mezi hlavní lákadla patří levné nemovitosti pro bydlení i investice a víza či občanství umožňující relativně bezproblémové cestování.

Ve východní části Karibiku probíhá ostrý boj mezi ostrovními ministátečky Svatý Kryštof a Nevis a Antigua a Barbuda. Obě země mají na krku velké veřejné zadlužení a malátnou ekonomiku. Mezinárodní měnový fond (MMF) odhaduje, že region bude letos růst 1,25% tempem.

Svatý Kryštof, který čítá 53 tisíc obyvatel, kráčí v čele závodů v uvolňování požadavků na občanství. Za pas stačí na ostrovech investovat 400 tisíc USD (8 mil. Kč) do nemovitostí či 250 tisíc USD do Diverzifikačního fondu cukrovarského odvětví. Držitel pasu může bezvízově cestovat do většiny zemí v Evropě a severní Americe.

Antigua, ležící zhruba 100 km západně od Svatého Kryštofa, se ovšem nechce nechat zahanbit a připravuje vlastní, výhodnější program. Občanství země o 90 tisících lidech bude možné získat za vklad 200 tisíc USD do národního rozvojového fondu. „Je to produkt zaplňující díru na trhu a v případě Číny se jedná o velkou díru,“ tvrdí hongkongský právník, který Antigui pomáhal program sestavit. Politici prý diskutují o tom, jestli budou po účastnících požadovat minimální počet „odbydlených“ dnů v zemi.

Poptávka čínských dolarových miliardářů, jejichž počet v posledních šesti letech vzrostl z 15 na 250, by mohla vskutku dosáhnout zajímavé úrovně. Řadu boháčů totiž v minulosti stihl nezáviděníhodný osud. Podle jedné studie skončilo 17 % lidí z žebříčku nejmovitějších Číňanů (Hurun Report) před soudy, nebo dokonce ve vězení. Tedy ti, kteří měli štěstí. Jiní dostali popravčí četu.

Další bitva o bohaté Číňany s odehrává ve slunném Středomoří. Řecká vláda slibuje obnovitelná pětiletá pobytová víza cizincům, kteří v zemi na domy a pozemky utratí alespoň 250 tisíc EUR. Zájemci mohou s vízem cestovat po Evropě 90 dní každých šest měsíců. Portugalsko loni začalo nabízet „zlaté vízum“ lidem, kteří v zemi koupí dům v hodnotě nejméně 500 tisíc EUR. Kypr není tak lakomý: jeho vízum se dá získat už za 300 tisíc EUR. Program probíhá podle všeho úspěšně. Podle mluvčího agentury propagující investice na Kypru si čínští investoři už koupili 1000 nemovitostí, většinou v okolí přístavního městečka Paphos.

Číňany chce podobným způsobem lákat i Španělsko. Maďarská vláda nabízí pětileté povolení k pobytu těm, kteří investují 250 tisíc EUR do speciálních státních dluhopisů, ale podle právníků se zájemci soustředí hlavně na nemovitosti, které pak využívají pro dovolenou či spekulaci na růst ceny. Balaton zřejmě tolik netáhne.

Azyl za peníze nabízí i Spojené státy. Stačí investovat 500 tisíc USD a vytvořit 10 pracovních míst. Podle údajů ministerstva zahraničí se za fiskální rok končící v září 2012 do programu přihlásilo 7641 osob, z nichž 80 % tvořili zájemci z Číny.

(Zdroje: WSJ, The Atlantic Monthly, Xinhua)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů