Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sněmovna projedná důvěru Rusnokově vládě 7. srpna. Sobotka bojuje, Mynář mlží

Sněmovna projedná důvěru Rusnokově vládě 7. srpna. Sobotka bojuje, Mynář mlží

01.08.2013 9:38
Autor: Redakce, Patria.cz

Poslanci budou jednat o důvěře vládě Jiřího Rusnoka na schůzi, která začne ve středu 7. srpna. O svolání schůze rozhodl sněmovní organizační výbor. Vyslovení důvěry bude prvním bodem programu, řekla novinářům předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová. Prezident Miloš Zeman Rusnokovu úřednickou vládu jmenoval 10. července a od té doby jí začala běžet lhůta 30 dní, dokdy musí předstoupit před Sněmovnu a požádat ji o vyslovení důvěry. Zda ji získá, není jisté.

Rusnok řekl, že žádost o svolání schůze k hlasování o důvěře odešle vláda do Sněmovny až v pátek poté, co schválí své programové prohlášení. Podle Němcové ale Sněmovna nemohla čekat na to, až jí vláda žádost pošle, a musí splnit zákonem dané termíny.

Zda vláda důvěru získá, není dosud jisté. ODS a TOP 09 budou podle svých zástupců určitě hlasovat proti, ČSSD a KSČM budou o postoji k vládě teprve jednat. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka má za to, že úřednická vláda důvěru nedostane. Sociální demokraty chce přesvědčovat o svém postoji vůči vládě, ale s čím konkrétně chce před členy ČSSD předstoupit, dnes ČTK neřekl. Předseda klubu KSČM Pavel Kováčik připustil, že komunisté se možná rozhodnou až těsně před hlasováním. Opoziční VV se chtějí rozhodnout až po jednání svého klubu, kam by měl přijít i Rusnok. 
 
Němcová tvrdí, že koalice má stále svých 101 podpisů pro podporu vlády složené z bývalých koaličních stran. V jejím čele má stanout právě ona. Podpisy daly koaliční strany v červnu dohromady proto, aby přesvědčily prezidenta Miloše Zemana, že mají dost hlasů pro podporu nové vlády v čele s Němcovou. Zeman však dal místo toho přednost Rusnokovi a jím sestavené úřednické vládě.

Němcová by jako premiérka mohla dostat šanci, pokud Rusnokova vláda důvěru nezíská. V takovém případě by podle ústavy musel prezident znovu jmenovat premiéra. Pokud by ani takováto vláda nezískala důvěru, při třetím pokusu by prezidentovi nového předsedu vlády navrhovala předsedkyně Sněmovny. 

 
Pro vyslovení důvěry vládě by mělo v současné době stačit rovných 100 hlasů, protože pro získání důvěry jsou potřeba hlasy většiny přítomných poslanců, nikoli všech. Dva poslanci se však schůze nezúčastní, protože David Rath je ve vazbě a Roman Pekárek ve výkonu trestu. Pokud by chyběli i další poslanci, pak by se počet potřebných hlasů pro získání důvěry dále snižoval. Němcová řekla, že žádný z poslanců zatím svoji případnou neúčast na schůzi neohlásil.

ODS má nyní spolu s TOP 09 dohromady 92 hlasů. Komunisté, sociální demokraté a VV představují dohromady 91 hlasů. Roli sehrají i hlasy nezařazených poslanců, kterých je nyní 17 (včetně Ratha a Pekárka). Z nich například bývalý člen ODS Michal Doktor připojil před měsícem svůj podpis ke koaliční "stojedničce". Naproti tomu bývalý poslanec VV Martin Vacek podle serveru iHNed.cz zvažuje, že Rusnokovu vládu podpoří. Někteří nezařazení poslanci váhají. "V tuto chvíli nejsem rozhodnut pro žádnou variantu," řekl ČTK Jaroslav Škárka, zvolený původně za VV.

Předsedkyně Sněmovny očekává, že svoji účast na schůzi při hlasování o důvěře oznámí i prezident Miloš Zeman. "Nemluvili jsme o tom přímo, pouze nepřímo z médií jsem se dozvěděla, že pan prezident organizuje svůj čas tak, aby mohl na zahájení schůze přijít, ve chvíli, kdy se bude hlasovat o vládě Jiřího Rusnoka, že chce vystoupit před Poslaneckou sněmovnou," dodala.

Až poslanci dokončí hlasování o důvěře, měli by se podle schváleného návrhu programu věnovat projednávání návrhů zákonů. Celkem 17 zákonů by měli schvalovat v závěrečném čtení. Měli by rozhodovat i o návrhu na udělení a propůjčení státních vyznamenání.

Pokud kabinet Jiřího Rusnoka nedostane ve Sněmovně důvěru, mohl by prezident Miloš Zeman jmenovat další úřednickou vládu, uvedl kancléř prezidenta Vratislav Mynář v rozhovoru pro Aktuálně. Nechtěl se vyjádřit k tomu, zda by jejím sestavením Zeman opět pověřil Jiřího Rusnoka. Podle Mynáře je další úřednická vláda vedle vlády sestavené ODS či ČSSD jednou z variant.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka zatím vůbec nejostřeji vystoupil proti Rusnokově vládě a prezidentu Miloši Zemanovi. V rozhovoru pro HN prohlásil, že na změny ve vedení Českých drah neměl prezidentský kabinet bez důvěry právo. „Včerejší rozhodnutí je signálem, že za Rusnokovou vládou existují konkrétní ekonomické zájmy a že tito lidé mohou podléhat pokušení ovládnout polostátní firmy a získat v nich vliv,“ prohlásil ve středu Sobotka.

Konkrétně jmenoval místopředsedu SPOZ a šéfa české pobočky ruské ropné firmy Lukoil Martina Nejedlého. „Rusnok by si měl udělat jasno, jestli klíčovou osobou nové vlády bude on, nebo jestli tím hybatelem v pozadí bude místopředseda SPOZ pan Nejedlý,“ prohlásil Sobotka. „Není žádným tajemstvím, že to je fakticky aktivní hybatel této politické strany,“ dodal.

(Zdroj: čtk, ČT, HN)


Čtěte více:

Zeman vyjádřil „plnou podporu“ Ištvánovi. Dle Kalouska se přiznal
25.07.2013 15:58
Prezident Miloš Zeman dnes vyjádřil plnou podporu práci olomouckého vr...
Ministr financí Fischer chystá změny ve státních firmách, dojít má na  Vondru či Šnajdra
29.07.2013 8:48
Ministr financí Jan Fischer chystá personální změny v dozorčích radách...
České dráhy povede jejich bývalý šéf z doby Zemanovy vlády, za hlavní problém označen dluh
31.07.2013 8:57
Nové představenstvo Českých drah včera večer odvolalo generálního ředi...
Dvořáková na Patria.cz: Víme, co přijde s navržením šéfky Sněmovny na post premiérky?
31.07.2013 17:57
Možnost hluboké krize a paralýzy Parlamentu vidí přední politoložka, h...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university