Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Lékařské koncilium promluvilo o zdravotních obtížích prezidenta Zemana

Lékařské koncilium promluvilo o zdravotních obtížích prezidenta Zemana

02.08.2013 12:47
Autor: ČTK

Prezident Miloš Zeman má onemocnění nervů, kvůli němuž hůře cítí nohy od kotníků dolů. Potíže, kvůli nímž špatně našlapuje, protože necítí podložku, souvisí s cukrovkou druhého typu, uvedli dnes na tiskové konferenci členové jeho lékařského koncilia. Kvůli nemoci podstupuje hlava státu středně intenzivní léčbu, lékaři mu také doporučují omezit nadváhu a kouření, měl by také mít více pohybu.

Pokud by se Zemanovo zdraví zhoršovalo, mohlo by to výrazně ovlivnit jeho schopnost vykonávat mandát, uvedl na dnešní tiskové konferenci ministr zdravotnictví Martin Holcát, který konzilium vede. Lékaři ale takový vývoj nečekají, zdravotní stav prezidenta by se podle nich měl zlepšovat.
Konkrétní výsledky zdravotních testů hlavy státu dnes lékaři uvést nechtěli, podle informací ČTK mu byla nedávno naměřena hladina cukru v krvi 11, normální hodnoty jsou od 3,3 do 6,3. Lékaři však upozorňují, že jednorázové zvýšení nemusí nic znamenat. Zvýšená hladina by se musela potvrdit opakovaně.

Zemanovo konzilium má podle Holcáta deset, respektive 12 členů, kteří se budou pravidelně scházet, pravděpodobně jednou měsíčně. Pokud bude třeba, doplní se lékařský tým o další odborníky.

Informování o zdravotním stavu prezidentů či premiérů není ve světě žádnou výjimkou, včetně světových velmocí. Nejvíce informací o kondici hlavy státu mají nejspíš Američané, naopak Rusové se o zdravotním stavu prezidenta a dalších státních činitelů mnoho nedozví.

Bílý dům pravidelně zveřejňuje na internetu výsledky zdravotních prohlídek prezidenta Baracka Obamy. Veřejnost se tam může dozvědět například údaje o jeho tepové frekvenci či obsahu cholesterolu v krvi.

Britská Downing Street zveřejňuje informace o premiérově zdraví v případě konkrétních obtíží, nepublikuje pravidelné zprávy, jak je to běžné u amerických prezidentů. Premiérův úřad například informoval za Tonyho Blaira o jeho srdečních obtížích, či o zraku Gordona Browna, který od úrazu v mládí nevidí na jedno oko.

Ve Francii zavedl pravidelné každoroční informování veřejnosti o svém zdravotním stavu až nynější prezident François Hollande, který se k tomu zavázal ve své předvolební kampani v roce 2012. První zpráva byla zveřejněna krátce po nástupu do funkce, což učinil i jeho předchůdce Nicolas Sarkozy, který ale další zveřejnil až po dvou letech.

V Rusku podle všeho trvá tradice, podle které informace o zdravotním stavu hlavy státu patří ke střeženým státním tajemstvím.


Váš názor
  • Kalko
    02.08.2013 21:46

    "Kdo schválil přímou volbu prezidenta (n.b. beze změny ústavy), kdo se za ni v mediích bil" - top, ods, čssd?, a pokud by zvítězil Dienstbier nebo Schwarzenberg, byli by Mirek, Bohuš, Karel a Jirka v oukeji, že.
    mša
    • Re: Kalko
      02.08.2013 22:17

      Tak ty myslíš, že mohl zvítězit Mirek, Bohuš, Karel a Jirka? Nech se prohlídnout, jestli jsi jinak v oukeji.
      Kalka.
      •  
        03.08.2013 13:39

        „Vyvíjí se to slibně. ČSSD je na nejlepší cestě přestat si konečně hrát na pseudoliberální, rádoby moderní a politicky korektní eurostranu, která klame tělem i pravicového voliče," napsal. "Takovou sobotkovsko-dienstbierovskou ČSSD si nepřeji, s tou mě nebaví se rvát. Přeji si jako politické soupeře pořádně levičácké rudé socdemáky odborářského typu, kteří se 'nezakecají' a jejichž nejtypičtějším reprezentantem je sluníčkový Zdenda Škromach," napsal na sociální síť Zahradil, načež vyjádřil radost, že se mu jeho přání právě plní. http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Priznani-Zahradila-na-siti-Radsi-se-budu-rvat-s-rudym-slunickovym-Zdendou-nez-se-Sobotkou-280981
        mša
      •  
        02.08.2013 22:44

        jsi si jistá, že jsi ten příspěvek pochopila?
        mša
  • co si delate starosti
    02.08.2013 15:33

    rika se prece Pan Buh na veky, ale Zeman do casu.
    Cechomor
  • Velká škoda
    02.08.2013 15:16

    Kdyby soudruh Depardieu již neemigroval do Ruska, mohl by u nás dělat křoví našemu mišloufovi. To by byla dvojka k popukání a stav komiků v ND by zůstal zachován. Sám bych se na ně zašel podívat.
    Žoržínek
  • Zemák mi bude scházet
    02.08.2013 15:01

    Za posledních 20 let jsem nezažil jiného českého politika, který by byl pro mne zárukou studnice humoru. Jeho připitomělé bonmoty, medvědí krok, kroucení hlavou nad hodinkami... až po pády se schodů... to byl zážitek :-))) Vskutku politik - státník východního střihu :-)))
    Jesse
  • člověk se musí divit že se někdo diví
    02.08.2013 14:59

    Kdyby to našim voličům myslelo normálně tak takový mišlouf nemá šanci. Stejně jako by nikdy nemohl nastat únor 48. My Češi jsme národ blbečků, který si dělají naschvály a nejvíce jim záleží na nasírání ostatních, bez ohledu na následky. Je to v lidech tak si nestěžujme a vyžírejme si ovoce vlastní blbosti. Kdo si ho nakonec zvolil - my sami. A on nám jen ukazuje co jsme zavoly-li
    Žoržínek
  • doufám, že zde vypukne
    02.08.2013 14:38

    diskuze mezi normálními lidmi a těmi, kteří debila uctívají Bohem:-))
    Jesse
  •  
    02.08.2013 13:57

    Kdybych byl nacucanej jako von, mám taky problémy s našlapováním a rozeznáním podložky... Dalším příznakem cukrovky bude patrně postupující demence, chorobná žvanivost a komplex moci. No snad to bude rychle postupovat...dej nám pámbů, jak řikávala babička.
    marrtt
    •  
      02.08.2013 14:31

      Ahoj Marrttee , u tebe už asi fáze demence nastala. Nech se raděj vyšetřit . Bohužel na hloupost ještě tablety nevymysleli ,tkže musíš doufat jako tvá babička. Tobě už ale ani Bůh nepomůže.
      lojza
      •  
        02.08.2013 16:08

        tak tady jsem si asi píchnul do vosího hnízda Husá... pardon Zemanovského Ultras fan klubu (taky kopeš za FC Becher ??). Omlouvám se, ale ta podoba s Husákem je prostě matoucí, vždycky se spletu... Právě proto, že netrpím demencí ani slepotou, musím se prostě ohradit proti gubernátorským autoritářským způsobům tohoto nabubřelého tupého individua, které jsme si bohužel ve své provinční malosti zvolili za prezidenta, protože si asi nic jiného nezasloužíme. Ale určitě si nezasloužíme, aby se nás znova pokoušel zaprodad Rusovi a strkal naše hlavy do prde... Putinovi a jeho partě v Kremlu. Fakt netoužím po absolutismu tohoto typu a ještě si pamatuju jelita na zádech, abych byl ve střehu a připravenej k boji proti každýmu, kdo se o to bude snažit.
        marrtt
        •  
          02.08.2013 16:42

          Proč se nerozčiluješ nad tupostí a slepotou minulé vlády a její parlamentní většiny? Kdo schválil přímou volbu prezidenta (n.b. beze změny ústavy), kdo se za ni v mediích bil, přestože Zeman vždycky říkal, že bude kandidovat jen v případě přímé volby? Tihle spíš vypadají jako naprosto arogantní dementi...
          Kalka.
    •  
      02.08.2013 14:26

      Ubožáku !!! Snad se tvé moudrosti babička nedožila.
      Karel IV
      • uchlastal se, no a co?
        02.08.2013 14:42

        Karle, mysli střídmě a nikoliv jako fanatický fanoušek českých zvrhlých politiků. Ten Zemák si svůj zdravotní stav vychlastal sám bez cizího zavinění. Má se snad svět podělat? Kdyby nežral celý život jak prase, nechlastal jak duha a neválel se na kavalci, tak by pro něj polovina zpitomělého obyvatelstva slzy neronila. Připomíná mi to kolektivní nářky na počest Kim Ir Sena :-))))
        Jesse
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.