Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Skandál s kontaminovanou dětskou výživou ohrožuje novozélandské mlékaře. Číňané skupují sušené mléko v Evropě

Skandál s kontaminovanou dětskou výživou ohrožuje novozélandské mlékaře. Číňané skupují sušené mléko v Evropě

07.08.2013 13:39
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Mléko je na Novém Zélandu označováno za „bílé zlato“. Velká závislost na nejdůležitější exportní komoditě však malou ekonomiku vystavuje mnoha rizikům, třeba že se od ní odvrátí nejdůležitější zákazník – Čína.

Případ kontaminovaného sušeného kojeneckého mléka, který do Číny dovezlo novozélandské družstvo Fonterra, vystrašil miliony tamních spotřebitelů a ohrožuje vztahy s nejdůležitějším obchodním partnerem Nového Zélandu. Čína se jím stala letos, když předstihla Austrálii. Mléčné produkty jsou hlavním vývozním artiklem ostrovní ekonomiky, v níž se export na celkovém výstupu podílí z 28 %.

„Události posledních dnů slouží jako drsná připomínka rostoucí závislosti Nového Zélandu na jeden produkt, vyvážený do jedné destinace,“ tvrdí Doug Steel z Bank of New Zealand. Jakékoli přetrvávající pochybnosti ohledně kvality novozélandské potravinářské produkce by podle něj mohly mít dalekosáhlé dopady.

Fonterra, největší vývozce mléka a mléčných výrobků na světě, minulou středu oznámila, že špinavá trubka v jednom ze zpracovatelských provozů mohla infikovat syrovátkové proteiny používané v sušeném mléce pro kojence nebezpečnou bakterií produkující botulotoxiny. Čína v reakci zastavila dovoz vybraných produktů Fonterry. Oficiální čínská tisková agentura Xinhua poté napsala, že novozélandský slogan „100% čistého“ turismu se stává „hnisavým bolákem“ a že zákazníci ztrácejí důvěru v image novozélandské produkce. Novozélandský dolar se mezitím propadl na měsíční minimum.

Zpráva se rozšířila do světa a vynutila si stahování zboží z obchodů v Číně, Vietnamu, Thajsku a na Srí Lance. Dovoz produkce Fonterry zakázalo Rusko. Tamní hygienici svým novozélandským kolegům adresovali dopis, v němž žádají, aby byla proviněnému družstvu odebrána licence. Syrovátka se používá v široké škále potravin od kojenecké výživy po nápoje pro kulturisty.

Pro mlékařské odvětví v Číně to není první skandál. Společnost Sanlu, v němž měla Fonterra 43% podíl, v roce 2008 musela ukončit činnost poté, co se v jejím práškovém mléce nalezl škodlivý melamin, který usmrtil několik dětí. Letos v lednu musela Fonterra Číňany uklidňovat kvůli stopám zemědělských chemikálií nalezených v jejím mléce s tím, že látky nepředstavují zdravotní riziko.

Lidé z oboru sérii skandálů hodnotí jako pokračující selhání v oblasti kontroly kvality. Pověst novozélandských zemědělců prý je nadlouho poškozena a, pokud se do záležitosti nevloží stát, nelze v brzké době čekat zlepšení. Uklidnění situace nenahrává ani fakt, že první podezření na botulotoxiny v syrovátce se objevilo už v březnu a že přiznání přišlo s takovým zpožděním.

Fonterra vznikla před 12 lety sloučením dvou největších mlékáren v zemi s posvěcením vlády. Jako největší novozélandská společnost v posledních 12 měsících utržila 16 mld. USD (víc než největší český exportér Škoda Auto). Na světovém obchodu mléčnými výrobky se moloch podílí z jedné třetiny. Monopolní postavení na domácím trhu mu garantuje legislativa přijatá kvůli tomu, aby společnost měla patřičný rozsah a mohla konkurovat dalším gigantům v oboru typu švýcarského Nestlé. Dnes je se 22 mld. litrů ročně globálně největším zpracovatelem mléka. V loňském fiskálním roce prodala 3,9 mil. tun produkce. Kontaminováno by podle ní mohlo být 38 tun výrobků.

Na čtyřmilionovém Novém Zélandu v mlékárenském odvětví pracuje 45 tisíc lidí, kteří se starají zhruba o 6,4 milionu krav. Počátek vývozu mléka se datuje do roku 1846. Dominovat odvětví začali novozélandští farmáři o 40 let později, kdy jim vývoz chlazené produkce otevřel přístup nové trhy.

Z potíží Fonterry by mohla profitovat evropská konkurence, hlavně němečtí a holandští producenti. Číňané začali mezitím skupovat sušené kojeneckého mléko všude, kde na něj v zahraničí narazí. Turisté pořádají nájezdy na supermarkety ve Velké Británii, Německu a dalších zemích. Některé velké řetězce zavedly limit dvou balení na jednoho nakupujícího. Hongkongští celníci mají stejný strop pro vývoz mléka z městského státu. Za jeho porušení hrozí až dva roky ve vězení. Pašováním bílého prášku se živí organizované gangy.

(Zdroje: Bloomberg, NYT, Reuters)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data