Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Brusel utahuje penězovody předvolebnímu Maďarsku. Žádné dárky Orbánovi

Brusel utahuje penězovody předvolebnímu Maďarsku. Žádné dárky Orbánovi

15.08.2013 11:21
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Evropská komise pozastavila přísun velké části peněz, které plynou z jejích pokladen do Maďarska. Výkonný orgán EU prý objevil velké nesrovnalosti při rozdělování unijních peněz tamními úřady. Řada maďarských programů přitom není z unijních prostředků financována už téměř rok.

Pozastavené čerpání evropských prostředků ze strukturálních fondů, ke kterému v případě osmi operačních programů spravovaných maďarskou Národní rozvojovou agenturou sáhla Evropská komise, může středoevropskou zemi v letošním roce připravit až o 2 miliardy eur. Na tiskové konferenci to včera uvedl novopečený šéf kanceláře premiéra Viktora Orbána János Lázár.

Dodal ale, že Orbánova vláda s Evropskou komisí jedná a ráda by opětovného spuštění financování projektů, zejména pak v oblasti dopravní infrastruktury a sociálního rozvoje, dosáhla ještě letos na podzim. Aby se tak stalo, musela by maďarská vláda souhlasit s finanční sankcí ve výši 50-100 miliard forintů, což v přepočtu představuje 168-337 milionů eur. „O velikosti sankcí vedeme diskuse, avšak i přesto je stanovisko vlády neměnné: Jsme přesvědčeni, že důvody jsou nespravedlivé a neoprávněné,“ sdělil novinářům Lázár.

Mluvčí Evropské komise Jonathan Todd uvedl, že přísun strukturálních peněz byl zastaven kvůli „významným nedostatkům objeveným auditory v managementu a kontrole systémů osmi operačních programů.“ Přesná výše zadržených prostředků prý bude záviset na výsledku jednání s Budapeští.

Opoziční předák Attila Mesterházy zmrazení dotačních zdrojů označil za další důkaz neschopnosti Orbánovy vlády. Poukázal také na to, že developerská společnost Kozgep, jejíž vedení je napojeno na vládní kruhy, vyhrála neúměrně vysoký počet tendrů na přidělení subvencí a grantů.

Nadměrný schodek?
Pozastavené dotace jsou další známkou napjatých vztahů Evropské komise s Maďarskem, které nabraly kolizní kurz po Orbánově zvolení v roce 2010. Série zvláštních daní uvalených převážně na sektory s vysokou účastí zahraničního kapitálu, zásadní změny v ústavním právu a reorganizace státní správy vyvolaly mnoho konfliktů a slovních přestřelek mezi eurokomisaři a politiky v Budapešti. Maďaři zpravidla kvůli urovnání sporů učinili několik ústupků, ke změně kurzu je však unijní tlak nepřinutil.

Naposledy si Brusel chtěl na Orbánův kabinet přes dotace došlápnout v únoru kvůli nadměrnému deficitu. Státní rozpočet operoval se schodkem přesahujícím předepsaná 3 %, a tak eurokomisaři plánovali Maďary potrestat snížením dotací o třetinu. Maďarský státní rozpočet pro minulý rok přitom stejně jako ten aktuální požadavky EU splňuje. Podle Bruselu za to však nevděčí strukturálním reformám, ale „jednorázovým příjmům“ jako například zdanění telekomunikačních firem, bank nebo tzv. hamburgerové dani.

Budapešť se proti ostrakizaci kvůli rozpočtovému deficitu ostře ohradila, v čemž jí podpořil i její zástupce v Evropské komisi László Andor. „Komise by měla být schopna vysvětlit, proč se chystá potrestat zemi, jejíž deficit by se měl podle výpočtů nacházet těsně nad hranicí 3 %, když existují členské státy, jejichž deficit je mnohem vyšší,“ napsal ekonom v otevřeném dopise. Také se dotknul otázky, jestli nemají plánované sankce jiné příčiny než neplnění ekonomických kritérií. „Návrh Komise bude vyžadovat hodně komunikačního úsilí, aby se kolegium vyhnulo podezření, že postihy vůči Maďarsku mají nějakou souvislost se současným politickým vývojem v zemi,“ napsal Andor. Před několika týdny bylo Maďarsko ze zvláštní procedury nadměrného deficitu vyřazeno.

Komise přitvrzuje, ale proti všem
Tím však konflikty na ose Brusel-Budapešť neskončily. V červenci Evropský parlament přijal velmi kritickou zprávu o stavu demokracie a vlády zákona v Maďarsku, v níž evropské instituce vyzývá k soustředěnému protiútoku. Maďarský parlament poté odhlasoval deklaraci, podle níž si země „užila dostatečný diktát během 40 let za železnou oponou.“

Eurokomisaři sice návrhy europarlamentu nebudou podporovat v celém rozsahu, na konci srpna však hodlají jednat o možnostech vynucení prosazování základních evropských hodnot, zakotvených v zakládajících smluvních dokumentech. Krom ustavování zvláštních dozorujících výborů se uvažuje o rozšíření sankcí proti hříšníkům, do nichž by mohlo spadat i zmrazení přísunu dotací. Podle zdrojů listu Financial Times by předseda Evropské komise José Barroso a místopředsedkyně Viviane Redingová rádi získali nové nástroje tlaku na členské státy. Nechtějí však vyvolat dojem, že si zasedli jen na Maďary.

Maďarsko není s problémy při rozdělování evropských dotací samotné. V nedávné době čelily utažení penězovodů Rumunsko i Česko. Podle analytiků se však problémy s čerpáním fondů v Maďarsku hromadí už od roku 2011. Většina plateb, o nichž se nyní jedná, byla pozastavena už loni. Celkem je teď zmraženo 13 z 15 operačních programů. Orbán, kterého v příštím roce čekají parlamentní volby, unijní prostředky v rámci kampaně nutně potřebuje, a snaží se proto na tvrdou taktiku Bruselu co nejvíc upozornit. Důkazem toho je včerejší konference jeho mluvčího Lázára, která vlastně příliš mnoho novinek neobsahovala. 

 
(Zdroje: FT, Euractiv, Reuters)


Čtěte více:

Orbán: Maďarsko zřejmě nebude mít euro ještě nejméně deset let
16.07.2013 13:37
Maďarsko s velkou pravděpodobností nebude v nejbližších deseti letech ...
Orbán: Bráníme střední třídu a evropské hodnoty. Národní revoluce bude pokračovat
19.07.2013 17:24
Krátce po maďarských parlamentních volbách v roce 2010, v nichž strana...
Maďarsko zvažuje zavedení luxusní daně
26.07.2013 13:59
Maďarská vláda uvažuje o zavedení daně na luxusní zboží. V rozhovoru v...
Treichl: Jsem optimistou, Maďarsko ale čekám ztrátové. Nabídne Erste vyšší dividendu?
30.07.2013 14:42
Šéf rakouské bankovní skupiny Erste zůstává „umírněným optimistou“, po...
Erste (+3 %) plně splatila participační kapitál včetně státní půjčky. Treichl: Maďarsko nevzdáme
08.08.2013 11:34
Rakouská bankovní skupina Erste dnes v plné výši splatila podílový kap...
Maďarsko předčasně splatilo úvěr od MMF
12.08.2013 12:08
Maďarsko dnes předčasně splatilo úvěr od Mezinárodního měnového fondu ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m