Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rastúce úrokové sadzby ani inflácia realitným fondom neuškodia

Rastúce úrokové sadzby ani inflácia realitným fondom neuškodia

16.08.2013 16:19
Autor: Ján Tonka, Patria Finance SK

Napriek tomu, že v súčasnosti sa väčšina rozvinutých krajín neobáva rastúcej inflácie, mnohí ekonómovia sa zhodujú, že inflácia aj úrokové sadzby budú v nasledujúcich rokoch skôr stúpať. Podľa stratégov zo spoločnosti Cohen & Steers predstavujú investície do nehnuteľností (prostredníctvom tzv. REITs, t.j. realitných fondov obchodovaných na burze) jednu z najlepších alternatív, ako sa na takéto prostredie pripraviť.
Analýzou dát (od roku 1979 do konca roku 2012) totiž zistili, že napriek všeobecnému presvedčeniu o nevhodnosti investovania do realít v čase rastúcich úrokových sadzieb a stúpajúcej inflácie opak môže byť pravdou. Počas posledných šiestich cyklov monetárneho uťahovania v USA dosiahli REITs až 12,6% výnos a počas rovnakého počtu periód rastúcich úrokových sadzieb amerických dlhopisov zaznamenali síce o niečo nižší, ale stále atraktívny 10,8% ročný výnos. REITs sú podľa autorov efektívnym nástrojom aj na zaistenie sa voči rastúcej inflácii. V obdobiach rastúcej inflácie (resp. stagnujúcej na zvýšenej úrovni) prekonávali REITs výnosmi tak akcie ako aj dlhopisy.

Porovnanie výkonnosti REITs voči dlhopisom a akciám za celé sledované obdobie zobrazuje nasledujúci obrázok: 

001
Zdroj: Cohen & Steers: What History Tells Us About REITs, Inflation and Rising Rates

Nadpriemerne vysoké výnosy REITs sú dôsledkom toho, že majitelia nehnuteľností môžu premietnuť rastúce náklady do zvýšeného nájomného, či už v obdobiach rastúcich sadzieb alebo stúpajúcej inflácie. Okrem toho ich hodnota postupne rastie vďaka prirodzenému zvyšovaniu cien pôdy a nehnuteľností.

V poslednom období monetárneho uťahovania v USA (od júna 2004 do júna 2006) Americká centrálna banka (Fed) 17-krát zvýšila základnú úrokovú sadzbu, z počiatočných 1,00% až na finálnych 5,00%. Kumulatívny výnos REITs za toto obdobie dosiahol až 57,9%, pričom akcie sa zhodnotili iba o 15,5%. To len ďalej potvrdzuje hypotézu, že na vývoj REITs majú podstatne väčší vplyv skutočné fundamenty trhu nehnuteľností – t.j. celková sila ekonomiky, objem novej výstavby, sentiment a pod. Teda aj napriek tomu, že Fed agresívne zvyšoval základnú úrokovú sadzbu s cieľom skrotiť rastúcu infláciu, obdobie z rokov 2004-2006 bolo tiež charakteristické stabilným ekonomickým rastom, vysokým dopytom po nehnuteľnostiach a nízkou úrovňou novej výstavby. 
 
002
Zdroj: Cohen & Steers: What History Tells Us About REITs, Inflation and Rising Rates

Investori uvažujúci nad alokáciou časti portfólia do REITs majú na výber z viacerých možností – na trhu sa nachádzajú REITs zamerané napr. na priemyselné objekty/kancelárske budovy, hotely, obchodné domy, zdravotnícke zariadenia a pod. S každou z týchto kategórii sa ale spájajú špecifické riziká (ale aj výhody), ktoré je pred investovaním potrebné dôkladne zvážiť. Z rastúcich úrokových sadzieb by napríklad apartmánové REITs mohli profitovať viac ako iné kategórie, pretože vyššie úrokové sadzby do určitej miery znížia dostupnosť hypoték a namiesto kúpy nehnuteľnosti sa niektoré domácnosti môžu rozhodnúť pre bývanie v nájomných bytoch. Pokiaľ teda nedôjde k zmene skutočných fundamentov realitného trhu v USA, nemal by samotný rast úrokových sadzieb a inflácie REITs významnejšie ohroziť.

(Zdroje: Cohen & Steers: What History Tells Us About REITs, Inflation and Rising Rates, Forbes, The Street)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflix zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data