Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rosatom se pokouší prosadit v Británii. Získání licence na reaktory bude tvrdý oříšek

Rosatom se pokouší prosadit v Británii. Získání licence na reaktory bude tvrdý oříšek

06.09.2013 14:10
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Ruská státní korporace Rosatom se pokouší o průnik do britské jaderné energetiky. Ve spolupráci se společnostmi Rolls-Royce a Fortum by v ostrovním království ráda získala licenci na design a provoz svých reaktorů. Konkrétní projekty či investiční příležitosti zatím známy nejsou. Rusové nicméně dosáhli první vstřícné reakce Londýna. Čeká je ostrá konkurence čínských státních molochů, kteří si na perspektivní trh také brousí zuby.

Cestu k užší spolupráci v civilní jaderné energetice včera otevřelo memorandum, které podepsal šéf Rosatomu Sergej Kirijenko a britský ministr energetiky Michael Fallon. Dokument by měl ruské straně prostřednictvím seminářů a konferencí umožnit lépe pochopit regulatorní procedury a plánovací procesy v britském jaderném sektoru.

Krom toho Rosatom uzavřel s britským strojním gigantem Rolls-Royce a finskou energetikou Fortum dohodu o předběžných přípravách na zhodnocení a poté i licencování ruských reaktorů v Británii. Několikastupňový proces schvalování reaktorového designu může regulačnímu úřadu trvat až pět let. Podle Rosatomu jsou v dohodě obsaženy nezbytné první kroky směrem k získání britské licence.

Velká Británie jádru vděčí za asi pětinu celkové produkce elektřiny v zemi. Životnost elektráren se ale rychle blíží ke konci. Z 16 stávajících reaktorů zbude do roku 2023 v provozu jediný. Jen letos budou vypnuty dva. Nové jaderné bloky, do nichž se Londýn pokouší přilákat zahraniční investory i technologie, mají nahradit vyřazené kapacity a také zvýšit podíl „čistých“ zdrojů v energetickém mixu země.

Prozatím je v plánu výstavba hned několika nových bloků. Francouzská EDF hodlá vystavět čtyři reaktory: dva v elektrárně Hinkley Point a dva v Sizewellu. Investičního partnera jí bude s největší pravděpodobností dělat čínská státní korporace CGN. Povolení na stavbu dalších čtyř bloků (v Anglesey a Gloucestershire) má společnost Horizon, z níž se po havárii ve Fukušimě stáhly německé energetiky E.ON a RWE a kterou letos koupil japonský koncern Hitachi. Zájem o Horizon přitom na jaře projevil Rosatom i čínské jaderné společnosti. Londýn tehdy trval na tom, že Číňané mohou v Horizonu získat jen minoritní část.

V Británii se z čínským firem krom CGN po reaktorech poohlíží State Nuclear Power Technology Corporation (SNPTC), která navázala strategické partnerství s americko-japonským Westinghousem. Číňané projevili zájem o projekt konsorcia NuGen v Sellafieldu, v němž EDF a španělská Iberdrola snižují účast. O podíl v NuGen prý má také zájem Westinghouse, Areva či kanadská Candu.

Britští experti podotýkají, že ambice Rostamu by mohly narazit na odlišný přístup britských regulátorů k zabezpečení reaktorů. Ten prý půjde těžko srovnat s ruským konstrukčním designem. Podle Simona Harrisona z konzultantské firmy Mott MacDonald by navíc ruské angažmá v Británii zvýšilo obavy tamní veřejnosti ohledně bezpečnosti jaderné energie, i když by byly neoprávněné. „Nejnovější ruské plány mají dobrý standard a jsou používány, nebo se o nich uvažuje v mnoha jiných zemích,“ uvedl Harrison. Téměř v každém článku v serióznějších britských médiích je Rosatom spojován s černobylskou havárií v roce 1986.

Pro vstup na britský jaderný trh budou muset ruské tlakovodní reaktory VVER nejprve získat základní posudek designu (GDA). S tím by Rosatomu mělo značně pomoci partnerství s Rolls-Roycem, který má zodpovídat za systémy řízení bezpečnosti elektrárny. Britové je pro ruský design dodávají i v rámci tendru na dostavbu českého Temelína.

Fortum je do ruských snah zapojen proto, že jakýkoli poskytovatel jaderné technologie se v Británii musí prokázat důvěryhodným partnerem se solidní zkušeností s provozováním elektráren. Fortum provozuje jaderné bloky ve Finsku a Švédsku.

Pro Rosatom je britský trh přitažlivý. Jde o jedinou západoevropskou zemi s ambiciózním jaderným programem. Podle zdrojů deníku Kommersant by proces licencování ruských technologií mohl být spuštěn v roce 2015. Šéf portálu AtomInfo.ru Alexandr Uvarov podotýká, že britský regulační úřad je velmi konzervativní a na zájemce o licenci klade vysoké nároky. Rosatom prý proto čeká hodně práce. Uvarov také připomíná, že Westinghouse proces licencování svého reaktoru AP1000, který je taktéž přihlášen v temelínském tendru, v Británii po pěti letech pozastavil.

(Zdroje: Kommersant, FT, ONR)


Váš názor
  • Ale nám Temelí dostaví s pomocí Zemáka
    08.09.2013 6:58

    "...experti podotýkají, že ambice Rostamu by mohly narazit na odlišný přístup britských regulátorů k zabezpečení reaktorů navíc v serióznějších britských médiích je Rosatom spojován s černobylskou havárií v roce 1986"
    Kšá
    • Získání licence na reaktory bude tvrdý oříšek
      10.09.2013 9:18

      Njn, s Brity je tak trochu problém, ti si královnu nevolí a nejsou tak blbí jako "vobyčejňáci" v Česku.
      mte
Aktuální komentáře
25.04.2024
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.