Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Investiční šance evropského zotavení: malé firmy

Investiční šance evropského zotavení: malé firmy

09.09.2013 14:02
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Jedním ze silných investičních trendů letošního roku je sázka na akciové trhy v pomalu se zotavující Evropě. Investoři se však převážně zaměřují na velké globálně rozkročené hráče jako automobilka Volkswagen, konglomerát luxusních produktů LVMH či mlékárenská skupina Danone, které na kontinentu zpravidla nerealizují většinu tržeb. Podle některých poradců a správců aktiv by tak mohli propásnout velkou příležitost, kterou nabízí evropské hospodářské oživení. Jako řešení se nabízí fondy zaměřené na menší společnosti.

Podle Marka Luschiniho, hlavního investičního stratéga v Janney Capital Management spravující aktiva za 3 mld. USD, po nedávném vybřednutí eurozóny z recese investoři instinktivně tíhnou k velkým známým jménům. Podmínky na kontinentu se prý ale natolik zlepšily, že se teď vyplatí větší část portfolia nesměrovat k menším a hbitějším firmám, kterým evropské oživení obzvlášť prospěje.

Od července 2012, kdy prezident Evropské centrální banky Mario Draghi slíbil na záchranu eura podniknout „vše nezbytné,“ evropské podílové fondy a ETF produkty v čistém vyjádření přitáhly 12 mld. USD. Roky předtím, poznamenané fatální dluhovou krizí, zažívaly evropské fondy stagnaci nebo odliv peněz. Analýza konzultantské společnosti Morningstar ukazuje, že 74 % letos nově příchozích prostředků směřovalo do fondů zaměřených na společnosti s velkou tržní kapitalizací.

Typická evropská korporace se podle výpočtů Citigroup obchoduje za 12násobek odhadovaného budoucího ročního zisku, což je zhruba 20 % pod desetiletým průměrem trhu. U menších firem se P/E pohybuje kolem 14násobku, zhruba v souladu s dlouhodobým trendem, což oproti větší konkurenci znamená relativně vyšší cenu.

Citigroup se nicméně domnívá, že očekávaný nárůst slučování a akvizic poskytne lepší příležitosti menším kapitalizacím. Určitá část zintenzivněné slučovací a akviziční aktivity je prý do cen již započtena, avšak potenciál pro pokračování vzestupného trendu je dostatečný.

Jedním z nástrojů, s jehož pomocí mohou investoři vsadit na menší evropské společnosti je ETF WisdomTree Europe SmallCap, jenž ročně na nákladech účtuje 0,58 % z vložených prostředků. Za posledních 12 měsíců hodnota ETF vzrostla o 40 %. Konkurenční Vanguard FTSE Europe VGK, zaměřený na velké korporace, za tu dobu posílil o 23 %. Vanguard si za správu určuje 0,12 % ročně.

Podle Jeffa Davise z bostonské Lee Munder Capital Group, jejíž portfolio má hodnotu 5,5 mld. USD, se výrazný posun od velkých kapitalizací k menším na trhu projevuje od pozdního června. Napomáhá mu umírněnější postoj ECB, která drží sazby nízko, a také zlepšující se klíčové ekonomické indikátory v eurozóně i Evropě jako celku. „V minulosti jsme byli opatrní, ale menší kapitalizace v Evropě se nyní stávají jednou z nejzajímavějších příležitostí na globálních trzích,“ tvrdí Davis.

Jeho portfolioví manažeři od srpna navyšují pozice v ETF produktu iShares MSCI EAFE Small-Cap SCZ, u něhož roční poplatek činí 0,4 %. Jsou v něm zastoupeny i firmy z Japonska a Austrálie, nicméně evropská část dominuje.

Steve Murray z Harvest Capital Management upozorňuje na rizika, které stále představují předlužené periferní ekonomiky eurozóny. Ochota ostatních členských států poskytovat finanční podporu Řecku či Španělsku podle něj bude záviset na výsledku německých parlamentních voleb. Přes výhrady však Harvest Capital pozice ve WisdomTree Europe navyšuje. „Ceny nejsou tak nízké jako před 18 měsíci, ale valuace jsou stále rozumné,“ tvrdí Murray s tím, že dokud bude Evropa na trajektorii postupného oživení, malé kapitalizace budou větší konkurenci překonávat.

O zajímavosti Evropy svědčí i statistika Goldman Sachs, se kterou přišel list Financial Times. Podle ní fondy a americké investiční skupiny v první polovině roku 2013 do evropských akcií proinvestovali 65 miliard dolarů, nejvíc za posledních 36 let.

HSBC vidí evropské akcie stále jako podhodnocené proti dlouhodobé úrovni, řádově o 15 %. Valuace se přitom od června loňského roku, prvního příslibu guvernéra ECB Maria Draghiho učinit vše pro záchranu eura, zvedly o 27 procent.

Jako perspektivní sektory vidí Goldman Sachs i analytici HSBC finance, telekomunikace a energetiku – banky vidí analytici citliví na oživení a v TELCO sektoru čekají vlnu fúzí a akvizic. 

 
(Zdroje: WSJ, ThomsonReuters, Citigroup, FT, HSBC, Goldman Sachs)


Čtěte více:

Mobius: Čeká nás horská dráha, konec QE ale nevyvolá úprk z emerging markets
19.08.2013 12:52
Rozvíjející se trhy se budou dál těšit přílivu investic a konec QE ze ...
3 důvody pro propad trhů podle Marca Fabera
04.09.2013 15:49
Zběhlí investoři již vědí, že chtějí-li optimistický výhled pro vývoj ...
Putin: BRICS založí vlastní měnový fond, stále může propuknout nová krize
05.09.2013 18:19
Skupina BRICS, kterou tvoří pět velkých zemí rozvíjejícího se světa, z...
Gross vsází na krátký americký dluh. Evropské firmy vynesou víc, kontrují JPMorgan i Morgan Stanley
05.09.2013 20:32
Bill Gross, investor a manažer největšího dluhopisového fondu světa PI...
Roubini: Růst americké ekonomiky je křehký, Fed by měl být opatrný
06.09.2013 10:37
Ačkoli se hovoří o silném oživování americké ekonomiky, celkový dojem ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data