Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: S uhlím letí NWR (+31 %), elektřinou ČEZ (+11 %). Erste v nelibosti

Týden na pražské burze: S uhlím letí NWR (+31 %), elektřinou ČEZ (+11 %). Erste v nelibosti

13.09.2013 18:43
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Zejména o energetických titulech a Erste byl právě uplynulý týden na pražské burze. S uhlím rostlo NWR, s elektřinou ČEZ. Na slova MMF a S&P vůči rakouského bankovnímu sektoru naopak doplácena Erste. Index pražské burzy PX v týdnu připsal 2,17 % na 967,96 bodu.

Světové ceny koksovatelného uhlí se v průběhu prázdnin pozvolna odlepily od úrovně 130 dolarů za tunu ke 150 dolarům a v úvodu tohoto týdne se dostaly nejvýš za pět měsíců. To dává oporu akciím NWR i dalším titulům sektoru (JSW) a v tuto chvíli i cenovým vyjednáváním pro poslední čtvrtletí roku. Směrem růstu energií a uhlí zvlášť působí zlepšené makro v Číně. Akcie NWR končí tento týden o 31 % výše u hranice 30 korun za akcii, když ceny uhlí doplnily debaty o budoucnosti dolu Paskov a celkově OKD a NWR. Do dění se kvůli ostravskému regionu a potenciální hrozbě neúnosného růstu nezaměstnanosti i ze strany oceláren vkládá také vláda.

O 11 % výš u mety 512 Kč končí týden akcie energetiky ČEZ. Vliv sehrály ceny elektřiny, finanční ředitel v rozhovoru na Patria.cz potvrdil výplatu dividendy nadále v rozmezí 50 a 60 % čistého zisku s tím, že ve srovnání se zbytkem sektoru má ČEZ atraktivní výplatní poměr i P/E a celkově nejistou situaci na energetickém trhu označil za důvod pro nezvýšení celoročního výhledu hospodaření.

Pod tlakem jsou naopak akcie rakouské bankovní skupiny Erste, na kterou v průběhu týdne plynou jednak negativní komentáře k vývoji rakouských bank a jednak další chystaný plán pomoci dlužníkům FX půjček v Maďarsku, který velmi pravděpodobně prohloubí ztrátu banky v zemi. Standard & Poor’s po negativních slovech MMF revidovala na „negativní“ vývoj rizika v rakouském bankovním sektoru. Rakouské banky budou dle ní v prostředí nízkých sazeb a marží kvůli výsledku zvyšovat rizikovost poskytovaných úvěrů. Rakouská centrální banka znovu uvedla, že rakouské banky kapitálové zaostávají za konkurenty v západní Evropě. Analytici KBW pak k Erste uvedli, že s dalším maďarským plánem pomoci dlužníkům hypoték a půjček v CHF nepočítal roční výhled provozního výsledku do -5 % meziročně a jeho naplnění vnímají jako ohrožené kvůli chystanému programu, prohloubení ztrát Erste v Maďarsku a očekávanému poklesu úvěrování v Rumunsku. Akcie za týden ztratily 5 procent.

Za zmínku stojí 7% růst akcií CETV přes horší rating od Moody’s i 5 % růst akcií realitní skupiny Orco. Analytici KB pro ně stanovili nákupní doporučení s cílovou cenou 70,6 Kč. K jednotlivým zprávám podrobněji níže.

Vítězové a poražení pražské burzy v právě uplynulém týdnu:
Růsty % změna Závěr Kč Poklesy % změna Závěr Kč
NWR 31,26 29,60 Erste -4,94 600,10
ČEZ 11,09 512,00 PM ČR -1,35 10802,00
CETV 7,25 93,20 TMR -1,29 1145,00
Orco 4,95 61,50 Unipetrol 0,00 171,50
KB 3,32 4236,00
Telefónica CR 2,44 307,00
Fortuna 2,02 101,00
VIG 0,36 998,60
Pegas 0,35 574,00

 

Úvod týdne odstartovala pražská burza na růstové vlně, která byla krátce po otevření především v režii ČEZu, následně otěže převzala Erste Bank. ČEZ posiloval navzdory zcela opačnému vývoji u okolních utilit, jež od otevření ztrácely okolo 2 %. Akcie rostly také navzdory vyjádření šéfa strategie skupiny Cyraniho, podle kterého si dostavba jaderné elektrárny Temelín vyžádá nejméně omezení či i dočasné pozastavení výplaty dividendy. ČEZ se tak u denních maxim dlouho neohřál a po zbytek dne se postupně vracel na nižší úrovně k závěrečným cenám pod 460 Kč.

Opačný vývoj předvedla Erste Bank. Ta otevřela bez výraznějších změn a výše vyrazila až během odpolední části, kdy se dostala nad 640 Kč metu. Více jak 1% ztrátu utržila naopak Komerční banka, která za nevýrazného objemu propadla zejména v závěrečné aukci. O více jak 5% výš se posunulo NWR, které končilo u 23,7 Kč. Titul zřejmě následoval celkově pozitivní sentiment v energetickém sektoru. Z jednání mezi zaměstnavateli, krajem a podkladů Czechinvest a MPO vyplývá, že by vláda měla do 14 dnů dostat na stůl varianty, co do budoucna s Dolem Paskov. Kraj by rád zachoval pracovní místa do roku 2016 tak, aby bylo možno v mezidobí nalézt pracovní místa jiná. Česká rafinérská, jejímž většinovým akcionářem je Unipetrol ze skupiny PKN Orlen, zahájí dne 10. září 2013 plánovanou odstávku rafinérie v Kralupech nad Vltavou. Opětovné zahájení výroby se předpokládá koncem října 2013.

V úterý pražská burza navázala na pondělí růst se zájmem soustředěným do NWR. Ta si připsala více jak 25% zisk s denním maximem 30,05 Kč za akcii. Titul následoval pozitivní vývoj v energetickém sektoru a růst cen koksovatelného uhlí na světových trzích. Pomohla také slova polského premiéra Tuska, který v energetickém mixu sází na uhlí a lignit a obnovitelným zdrojům chce vyhovět pouze v rozsahu evropskou legislativou daného nezbytného minima (15 % do roku 2020). S více jak 2 miliony zobchodovaných akcií se NWR stalo nejaktivnějším titulem dne.

Akcie ČEZ se po většinu dne držely v pásmu 462 – 465 Kč, v posledních minutách ale titul bez větších problémů vystřelil k pondělním maximům na dosah 475 Kč a končil o 3,7% výše. Propad ceny akcií ČEZ škodí i samotným manažerům firmy, pro které se nyní nevyplatí uplatňovat opce a nechávají je masivně propadat, uvedl tisk. 

Dění kolem rakouských bank oživila později odpoledne příchozí zpráva MMF. Ten varoval, že skutečný stav aktiv může být kvůli CEE trhům (Maďarsko, Rumunsko, Chorvatsko, Slovinsko) citelně horší proti vykázaným číslům a vytvořené rezervy na těchto trzích nemusejí být adekvátní. V Maďarsku pak roste napětí mezi vládou a bankami kvůli dalšímu plánu pomoci dlužníkům FX hypoték. Asociace bank i největší banka OTP se nechaly slyšet, že pokud by skutečně měly konvertovat FX dluh z CHF do HUF, forint se zcela rozpadne.

Z menších zástupců se dařilo CETV a to i navzdory zprávě o sníženém ratingu ze strany agentury Moody’s. Ta snížila rating CETV z původního stupně „B3“ na aktuální „Caa1“ a výhled stanovila na „stabilní“. Moody’s se obává především růstu dluhu a slabého vývoje na trhu s televizní reklamou.

Ve středu index PX připsal dalších 0,6 % zisku. ČEZ navázal na předchozí růst a zastavil se až těsně u 500 Kč za akcii. Finanční ředitel ČEZ v rozhovoru pro Patria.cz uvedl, že firma nemá důvod měnit výplatní poměr pro dividendu v rozmezí 50 a 60 procent z čistého zisku a ve srovnání se zbytkem sektoru má tak „atraktivní“ výplatní poměr i P/E. Celkově nejistou situaci na energetickém trhu označil CFO za důvod pro nezvýšení celoročního výhledu hospodaření ČEZu za rok 2013 po pololetních výsledcích. Firma podle něho nyní vyčísluje částku, kterou bude vymáhat v arbitráži s Albánii. Z Bulharska ani po problémech s politiky a regulátory nyní odcházet nehodlá.

Den oddechu s 3% poklesem si vybralo NWR. Odbory OKD uvedly, že odmítají návrh na provázání výdělků a výsledků hospodaření. Chtějí setkání s ředitelem před dalším jednáním o kolektivní smlouvě na 2014-2018.

Telefónica CR po předchozím růstu propadla na úroveň 310 Kč za akcii. V evropském tisku se objevily spekulace kolem zvýšení podílu skupiny Telefónica v italském telekomu.

Analytici Patria Direct vydali nový Akciový kompas. Změny doporučení či cílů zasáhly akcie NWR, ČEZ a Philip Morris ČR. Na NWR Patria Direct zvyšuje doporučení na "držet" z "redukovat" a cílovou cenu na 25 Kč z 15 Kč. Na ČEZu analytici zvyšují doporučení na "držet" z "redukovat" a cílovou cenu na 500 Kč z 475 Kč. U tabákového titulu Philip Morris ČR snižuje Patria po pololetních výsledcích doporučení na "držet" z „akumulovat“, cílovou cenu na 11.000 Kč z 12.040 Kč a odhad pro dividendu nově na 770 Kč z 900 Kč na akcii.

Zvýšení cílové ceny se dočkaly akcie Fortuny od analytiků Komerční banky. Ti nový cíl stanovili na 110 Kč z původního 106 Kč, přičemž ponechali doporučení „koupit“.

Čtvrtek byl znovu v režii ČEZu a celkový opět obchodů opět nadprůměrný vůči poslednímu roku. Z ekonomických zpráv nejprve přišla horší čísla z průmyslu a eurozóny, odpoledne z USA naopak lepší údaje o vývoji počtu žádostí o podporu ze strany nezaměstnaných Američanů. Jejich počet ale byl ovlivněn výměnou IT systémů ve dvou státech, což zpracování části žádostí zdrželo a o čísla se tak nelze s plnou důvěrou opřít.

Analytici Concorde krátce před závěrem obchodování snížili cílovou cenu na akciích NWR na 40 Kč z 46 Kč a ponechali doporučení „equal weight“.
 
Akcie Erste utržily 2,5% ztrátu s denními minimy u 611,5 Kč (ve Vídni až -5 %), především po zprávě ratingové agentury S&P o růstu rizikovosti rakouských bank. Standard & Poor’s revidovala na „negativní“ vývoj rizika v rakouském bankovním sektoru. Rakouské banky budou dle ní v prostředí nízkých sazeb a marží kvůli výsledku zvyšovat rizikovost poskytovaných úvěrů. Rakouská centrální banka znovu uvedla, že rakouské banky kapitálové zaostávají za konkurenty v západní Evropě. Analytici KBW pak k Erste uvedli, že s dalším maďarským plánem pomoci dlužníkům hypoték a půjček v CHF nepočítal roční výhled provozního výsledku do -5 % meziročně a jeho naplnění vnímají jako ohrožené kvůli chystanému programu, prohloubení ztrát Erste v Maďarsku a očekávanému poklesu úvěrování v Rumunsku.

Závěr týdne znamenal ztrátu: pro index PX procento, pro Erste skoro čtyři. Ztrátu utržila také Komerční banka, která se tak nad dosaženou 4 300 Kč úrovní dlouho neudržela a titul za minimálního objemu propadl zpět k 4250 Kč a víceméně se dále neobchodoval. Akcie Erste zůstaly pod tlakem zpráv z tohoto týdne: MMF a S&P se negativně vyjádřily ke kondici rakouských bank a analytici zpochybnili naplnění celoročního cíle provozního výsledku s ohledem na maďarské plány pomoci dlužníkům FX hypoték.

Vláda může zvážit dle pozvolna vyplouvajících informací řadu kroků, které by měly Ostravsko odvrátit od případné sociální katastrofy. Dle návrhů může dojít ke snížení cen elektřiny pro největší průmyslové podniky i ke státní pomoci pro OKD včetně „zestátnění“ krachujícího dolu Paskov. Návrhy z dílny MPO a krizové skupiny se od příštího týdne začne zabývat vláda. Vládní materiál počítá s variantou zavření Paskova, ale propočítal i katastrofickou variantu, při níž by padlo celé OKD, z ČR by odešly hutě ArcelorMittal a skončil by také výrobce oceli Evraz. O místo by v tom případě přišlo až 71 tisíc lidí v regionu. ČSSD vyjádřila názor, že za situaci v OKD jsou zodpovědní její vlastníci, a měli by tak do firmy vrátit část zisku z minulých let. Teprve v případě selhání má prý jednat vláda.

Z menších zástupců se dařilo akciím realitní skupiny Orco. Analytici Komerční banky pozvedli doporučení na „koupit“ z dosavadního neutrálního pohledu a s cílovou cenou zamířili na 70,6 Kč z 57 korun. To je proti současné obchodní hladině u 61,5 Kč nemalý prostor pro růst. Akcie dnes posílily na zprávě o 2 %.

Bez větších změn prošla seancí Telefónica CR. Dle studie Strategy Analytics, kterou přinesl ČTÚ, ceny mobilního volání v ČR klesly na průměr mezi zeměmi OECD, což jde na vrub vlny neomezených tarifů.

Na konci příštího týdne dojde na rebalanci indexu pražské burzy PX a regionálního CECE. Dojde také na historicky první vstup tuzemských akciových titulů do evropského benchmarku Stoxx600. 

 


Čtěte více:

ČEZ a KB budou dnes zařazeny do indexu Stoxx Europe 600
20.09.2013 8:12
Chystaná rebalance panevropského indexu Stoxx Europe 600 přinese premi...
Rebalance indexu CECE: České akcie si polepší již po pátečním závěru, nejvíc ČEZ a Erste
19.09.2013 18:16
České akcie si polepší v rámci nejbližší periodické rebalance regionál...
Rebalance indexu PX zvýší zastoupení ČEZu. Svéze se i Erste a Orco
20.09.2013 12:12
Od pondělí 23. září začne platit periodická aktualizace báze pražského...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.