Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Al Gore varuje investory před uhlíkovou bublinou

Al Gore varuje investory před uhlíkovou bublinou

01.11.2013 19:43
Autor: Redakce, Patria.cz

Jednou z příčin vzniku bublin je to, že si mnozí investoři pletou riziko s nejistotou. Už ekonom Frank Knight poukazoval na fakt, že mezi oběma je sice jemný, ale podstatný rozdíl. Nejistoty se investoři obvykle bojí mnohem více, protože ji nelze měřit. Riziko měřit lze a ceny ho v sobě odrážejí. Pokud pak investoři zamění riziko za nejistotu, mohou se domnívat, že ho nelze měřit a tudíž ho mohou ignorovat. A přesně to se děje s uhlíkovou bublinou. Ta stále roste, protože investoři chybně považují uhlíkové riziko za nejistotu a tu pak neodrážejí ve svých rozhodnutích.

Mezi vědci panuje konsenzus, který říká, že pokud globální teplota vzroste o více než 2°C, dojde pravděpodobně k devastaci a nevratným škodám na naší planetě. Podle spolehlivých měření se zdá, že tuto hranici už při současných emisích CO2 překročíme brzy. Ve snaze se tomu vyhnout spočítala Mezinárodní energetická agentura IEA tzv. uhlíkový rozpočet, který počítá s tím, že do roku 2050 spálíme pouhou třetinu našich rezerv fosilních paliv. Jinak řečeno, minimálně dvě třetiny těchto rezerv nebudou monetizovány v případě, že chceme zůstat pod onou hranicí 2°C. Tyto rezervy tak ztratí svou hodnotu a to samé platí o aktivech, která jsou také spojena s intenzivními emisemi CO2.

Mnozí investoři se domnívají, že uhlíková aktiva nebudou touto ztrátou hodnoty ohrožena až do doby, dokud nebude nějakou globální dohodou prosazena smysluplná cena uhlíkových emisí. Podle našeho názoru jde ale o mylný dojem. Ke ztrátě hodnoty může dojít i na základě regulace, a to několika způsoby. Dojít k ní může i působením tržních sil. Obnovitelné energie jsou už nyní v řadě zemí konkurenceschopné a tato nákladová konkurenceschopnost by mohla vést k dalšímu posunu v alokaci kapitálu směrem od fosilních paliv. A je tu i sociálně politický proces, který by mohl vytvořit prostředí, ve kterém se fosilním palivům nebude dařit.

Investoři by nyní měli ve svých portfoliích v první řadě identifikovat uhlíková aktiva a alespoň odhadnout, jakému riziku v souvislosti s nimi čelí. Akcionáři by se vedení společností měli ptát na to, jaký objem fosilních paliv hodlají ve svých firmách pálit, zda mají přehled o tom, jaký je skutečný náklad využívání těchto paliv a jak závislost na nich ovlivňuje jejich dlouhodobé plány. Akcionáři by měli na vedení firem tlačit, aby směřovalo cash flow od technologií využívajících fosilní paliva k technologiím, které odpovídají konceptu nízkouhlíkové ekonomiky. Podobně by se měli chovat samotní investoři, a to zejména co se týče zajištění proti uhlíkovému riziku a zbavování se aktiv vázaných na fosilní paliva.

John F. Kennedy řekl, že pokud provedeme ihned nějaké kroky, nese to sebou náklady a rizika, ta jsou ale mnohem větší v případě, že jednat nebudeme. Posun k nízkouhlíkové budoucnosti bude pro globální ekonomiku znamenat revoluční změnu. Pro investory to představuje příležitost pro mimořádné zisky. Musí ale věnovat pozornost popsaným rizikům, která s časem rostou. Pasivita už zodpovědným chováním není.

Autorem je Al Gore.

(Zdroj: WSJ)


Váš názor
  • http://neviditelnypes.lidovky.cz/klima-zprava-osn-zatajila-ze-se-uz-16-let-neotepluje-f81-/p_klima.asp?c=A131002_202352_p_klima_wag
    02.11.2013 9:55

    Někdo by měl Alu Gorovi vysvětlit, že globální teplota už 16 let klesá..
    LB
    • Re: Hurraaa
      02.11.2013 12:58

      No tak v tom pripade huraa do stavby dalsich Fukusim a do devastace krajiny, jak ji prosazuje ten Zemak z Vysociny. Kdyz teplota nestoupa a jen se zvysuje koncentrace CO2, tak je vlastne vse O.K. ne?
      hm
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data