Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČNB včera nakoupila eura za miliardy. Jak intervence fungují a kdy skončí? (+komentáře)

ČNB včera nakoupila eura za miliardy. Jak intervence fungují a kdy skončí? (+komentáře)

08.11.2013 11:35, aktualizováno: 8.11. 17:08

Aktualizováno

Česká národní banka včera ve snaze podtrhnout důvěryhodnost svých slov a oslabit domácí měnu začala na trhu nakupovat eura za miliardy českých korun. Přímé devizové intervence ČNB využila poprvé od roku 2002. Tentokrát je ale cílem snaha zamezit dlouhodobému podstřelování inflačního cíle nebo upadnutí ekonomiky do deflace a oživení domácí ekonomické aktivity.

Česká národní banka včera v jednu hodinu oznámila rozhodnutí začít používat cílování devizového kurzu, o němž opakovaně mluvila více než rok. Dodala, že korunu bude chtít držet blízko 27,0 CZK/EUR po delší dobu. 

„Tento nástroj je pro Českou republiku, která je malou otevřenou ekonomikou s dlouhodobým přebytkem likvidity v bankovním sektoru, účinnější k uvolnění měnových podmínek než jiné nástroje. Použití devizových intervencí jako vhodného nástroje proti deflačním rizikům nedávno doporučila ČR i hodnotící mise Mezinárodního měnového fondu,“ uvedla ke svému rozhodnutí ČNB. Centrální banka již dříve přišla o možnost tradičního uvolňování měnové politiky skrze sazby, když je přesně před rokem snížila na technické dno 0,05 procenta.

Vývoj kurzu CZK/EUR za poslední 3 dny (online)


 
Následovalo téměř okamžité oslabení koruny vůči euro o více než 4 procenta až do blízkosti nově cíloveného kurzu. Sem se však česká měna neposunula jenom sílou slov tvůrce české měnové politiky. ČNB totiž ve stejnou chvíli začala na kupu nakupovat eura za miliardy korun. „Můj odhad je, že celková částka by se mohla pohybovat mezi třemi a 3,5 miliardy eur,“ uvedl pro Mf Dnes k včerejším devizovým intervencím David Sýkora, měnový obchodník z ČSOB. 

Podobný odhad měl podle dnešního průzkumu agentury Reuters i nejmenovaný trader v Londýně, který s ohledem na počet intervenčních obchodů ČNB na trhu odhadnul, že banka nakoupila 3 až 4 miliardy eur. Český trader pod podmínkou anonymity odhadnul rozsah včerejších intervencí až na 5 miliard eur, zatímco analytici ING (9,57 EUR, -0,55%) celkový objem odhadují dokonce až na 5 miliard eur.

V českých korunách tak centrální banka za jediný den na devizové intervence vydala nejspíš okolo 100 miliard korun, což je několikanásobek průměrného denního objemu devizových obchodů na měnovém páru CZK/EUR (339,1 mil. USD – tedy asi 6,7 miliardy korun - dle posledního průzkumu ČNB z července). Oficiální čísla o intervencích budou podle ČNB publikována v měsíčním bulletinu o aktivitě na devizovém trhu. Ten za měsíc listopad, však vyjde až 7. ledna příštího roku

Když ČNB naposledy přímo intervenovala na trhu v roce 2002, tehdy byl podle Reuters největší měsíční (za duben 2002) objem největší objem intervencí jen ve výši miliardy eur. Cíl tehdejších intervencí byl však jiný než dnes. Tehdy bylo cílem stabilizovat kurz koruny, který až do léta 2002 prudce a neopodstatněně posiloval v podmínkách nenulových úrokových sazeb. V květnu 1997 potom centrální banka prodala ekvivalent 2 miliard eur z devizových rezerv, když naopak bránila prudkému oslabení domácí měny.

Jak intervence fungují a jak se může měnit cíl?

Ve snaze vysvětlil komunikovat, co nejotevřeněji důvody a důsledky svého rozhodnutí o uvolnění měnové politiky tímto nekonvenčním způsobem ČNB včera vydala zvláštní mimořádnou zprávu k devizovým intervencím. „Na základě mandátu uděleného bankovní radou nakupuje Sekce bankovních obchodů ČNB dle potřeby a podmínek na trhu zahraniční měnu tak, aby dosáhla požadovaného uvolnění měnových podmínek. Na devizovém trhu bude ČNB intervenovat na oslabení kurzu koruny tak, aby udržovala kurz koruny vůči euru – v souladu s rozhodnutím bankovní rady – poblíž hladiny 27 CZK/EUR,“ vysvětluje centrální banka.

Guvernér ČNB Miroslav Singer se na včerejší tiskové konferenci nechal slyšet, že banka je schopna proti koruně intervenovat neomezeně. „Na nákup cizí měny může ČNB použít koruny v nekonečném množství, neboť českou měnu sama vydává v papírové i elektronické podobě. ČNB je rozhodnuta intervenovat v takovém objemu a tak dlouho, jak bude potřeba k dosažení požadované hodnoty měnového kurzu, a tím k hladkému plnění jejího inflačního cíle v budoucnosti,“ podtrhuje jeho slova dokument ČNB.

Singer zároveň uvedl, že aktuální cíl 27 CZK/EUR, k němuž se centrální banka intervenčními obchody bude v zatím konkrétně neurčeném budoucnu snažit korunu přiblížit, nemusí být neměnný. „Stejně jako v minulosti u úrokových sazeb může bankovní rada na dalším měnověpolitickém zasedání rozhodnout o změně této hladiny – ať už v souvislosti s vyzněním nové makroekonomické prognózy, anebo na základě hodnocení bilance rizik (stávající) prognózy,“ píše se ve zprávě ČNB.

Teoreticky by se tak cíl pro devizové intervence mohl měnit až osmkrát ročně. Tak často totiž bankovní rada jedná o měnových otázkách na pravidelných setkáních, výjimečně se navíc může sejít též na mimořádných zasedáních.

Realita však bude podle všeho jiná. „Je nám zcela jasné, že není možné vyhlazovat veškeré změny našich názorů změnami cílového kurzu. To znamená, že změna cílového kurzu bude vyžadovat podstatnější změnu situace,“ uvedl včera guvernér Miroslav Singer na tiskové konferenci ČNB. Následně vydaná zvláštní zpráva centrální banky k tomu říká, že „lze očekávat, že ke změně této hladiny (kurzu) by bylo třeba mnohem silnějšího impulsu než v případě úrokových sazeb.“

„Intervence ČNB jsou spíše než dnem pro posilování měny ve stylu švýcarské centrální banky, intervencemi založenými na nové makroekonomické prognóze,“ říkají analytici investiční banky Citigroup v analýze pro své klienty.

„ČNB a Singer si zaslouží pochvalu za včerejší smělý krok. Mohl však být ještě agresivnější,“ uvedli v dnešní zprávě analytici Danske Bank s tím, že po výraznějším uvolnění české měnové politiky volali již dlouho. „Preferovali bychom nicméně, kdyby ČNB včera stanovila cíl mnohem výše, až někam k 30 CZK/EUR, a rychleji tak získala kontrolu nad inflací a více by oživila ekonomiku,“ dodává Danske Bank.

Dopady na ekonomiku

Oslabení kurzu koruny vede ke zvýšení dovozních cen, a tím i celkové cenové hladiny v České republice. V menší míře podle ČNB podpoří i domácí ekonomickou aktivitu. „Vlivem nárůstu dovozních cen lze sice očekávat nižší koupěschopnost domácností, jejich poptávka však může být ve zvýšené míře přesměrována k domácímu zboží a službám a podpořena nižšími reálnými úrokovými sazbami v důsledku zvýšených inflačních očekávání,“ říká ČNB k očekáváným dopadům intervencí.

Slabší kurz koruny zároveň slabší kurz zároveň podporuje české vývozy. Spolu s tím dle ČNB roste konkurenceschopnost a ziskovost podniků a také jejich ochota investovat. Oživení výroby následně přispívá k nárůstu zaměstnanosti a mezd, což zvyšuje kupní sílu domácností.

Česká národní banka v souvislosti s intervencemi včera také zlepšila předpověď ekonomického růstu. Zatím dosud (v srpnové prognóze bez intervencí) očekávala letos pokles o 1,5 procenta, včerejší nová prognóza (s intervencemi) hovoří již jen o 0,9% poklesu a příští rok očekává již 2,1% růst české ekonomiky (stejně jako v srpnové prognóze). 

Prognóza ČNB - scénář s intervencemi (v závorce srpnová prognóza)

2013 2014 2015
HDP (v %) -0,9 (-1,5) +2,1 (+2,1)  +2,5 (+3,3)
3M Pribor (v %) 0,5  (0,3)  0,4  (0,2)  1,2  (0,8)
kurz CZK/EUR 25,9 (25,7)  26,8 (25,6)  25,9 (25,2)

(Zdroj: ČNB)

Inflace by podle nové prognózy ČNB měla ve čtvrtém čtvrtletí příštího roku činit 2,2 procenta, zatímco srpnová prognóza ČNB počítala v tomto období s inflací 1,8 procenta. V prvním čtvrtletí 2015 by pak inflace měla podle alternativního s intervencemi vystoupat až na tři procenta.

Hlavní ekonom Patria Finance David Marek na základě včerejšího rozhodnutí ČNB přehodnotil odhad HDP pro příští rok z 1,6 procenta na 2,0 procenta. „Změna v prognóze HDP vede ke snížení odhadu míry nezaměstnanosti o 0,2 procentního bodu na 7,2 procenta. Díky devizovým intervencím by mělo vzniknout zhruba 10 tisíc pracovních míst,“ odhadl David Marek.

Kdy intervence skončí?

ČNB zdůrazňuje, že se včerejším rozhodnutím o zahájení intervencí kurz koruny nestal jejím novým cílem měnové politiky, ale pouze jejím nástrojem používaným v tuto chvíli k plnění inflačního cíle. „Jinými slovy, jde o snahu zamezit dlouhodobému podstřelování inflačního cíle či dokonce deflačnímu vývoji a urychlit návrat do situace, kdy bude ČNB moci opět začít používat svůj standardní nástroj, tj. úrokové sazby,“ uvádí zpráva centrální banky.

Trh si tak nyní láme hlavu s otázkou, jak dlouho zůstane koruna na současných oslabených úrovních. Indikací přímo z centrální banky je zatím pomálu, ale přesto někteří analytici už svůj tip mají. „Alternativní scénář prognózy ČNB (počítající s intervencemi) naznačuje růst inflace v roce 2015 na 3 procenta, což je horní hranice inflačního cíle centrální banky. To by mohlo ukazovat na kratší období, po které se bude kurz CZK/EUR držet okolo 27,“ upozorňuje analýza Citi.

S konečnými soudy ale radí počkat až na vydání pravidelné Zprávy o inflaci. Tu ČNB vydává čtyřikrát do roka a obsahuje i detaily prognózy, na jejímž základě se mohou členové bankovní rady rozhodovat při měnových jednáních. Dle kalendáře ČNB bude nová inflační zpráva vydána za týden – 14. listopadu. Podle Citi by mohla obsahovat i centrální bankou očekávanou trajektorii vývoje kurzu CZK/EUR v rámci intervenčního scénáře, což by vneslo světlo do úvah o tom, kdy by mohly intervence proti síle koruny skončit.

Také podle analýzy Danske Bank by nyní guvernér Miroslav Singer měl dát devizovému trhu jasná vodítka do budoucna. „Měl by dát stoprocentně najevo, že pokud inflace a ekonomický růst neoživí dostatečně rychle, tak zasáhne a oslabí korunu ještě výrazněji,“ uvádí Lars Christensen, hlavní analytik Danske Bank. Pokud se guvernérovi ČNB tento úkol podaří, potom ČNB již ani nebude muset dále intervenovat. „Budou-li trhy vědět, že je připraven přitvrdit s devizovými intervencemi v případě, že oživení inflace a ekonomického růstu nebude dost silné, potom trh provede většinu práce za ně – koruna začne prostě oslabovat i bez devizových intervencí,“ dodává. S ohledem na své očekávání pouze velmi pomalého růstu inflace, Danske Bank počítá s tím, že korunu před (blíže neurčeným) ukončením intervencí nejprve čeká oslabení i nad 27 CZK/EUR.

 
(Zdroj: ČNB, Bloomberg, Reuters, MfD, ING, Citi, Danske Bank)


Čtěte více:

ČNB oznámila intervence a prudce srazila korunu. Chce ji držet u 27 k euru
07.11.2013 13:08
Česká národní banka oznámila devizové intervence směrem oslabení české...
Měnová politika ČNB:  V boji proti riziku deflace sáhla centrální banka po devizových intervencích
07.11.2013 13:56
Před rokem začala ČNB varovat, že po vyčerpání možností pomoci ekonomi...
Překvapivé kroky centrálních bank dnes pořádně zahýbaly s trhy - nová úroveň pro korunu i euro
07.11.2013 17:14
Dnešní odpoledne rozhodně nudné nebylo. Zásadní pro korunu bylo samozř...
D. Marek - Celkový ekonomický dopad měnových intervencí ČNB by měl být pozitivní (video)
07.11.2013 18:10
Česká národní banka dnes ohlásila měnové intervence spolu s explicitní...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m