Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Velká sjednocená ekonomická teorie?

Velká sjednocená ekonomická teorie?

13.11.2013 19:53

Říjnové pozastavení chodu amerických vládních institucí – které bylo výsledkem stranického patu v kongresových jednáních o rozpočtu – dobře ilustruje polarizaci, která převládá v debatách o moderní hospodářské politice.

Kohorta Johna Maynarda Keynese na jedné straně tvrdí, že vládní intervence mohou jakékoliv ekonomice pomoci překonat krizi růstem, neboť rozproudí agregátní poptávku, a tím zvýší míru zaměstnanosti. Vláda určité země, tvrdí keynesiáni, má schopnost – a zodpovědnost – vyřešit mnohé její hospodářské problémy, pokud ne všechny.

Na opačném konci stojí stoupenci rakouské školy ekonomického myšlení, zejména názorů Friedricha Hayeka. Ti tvrdí, že jedinou životaschopnou cestu ke svobodě a prosperitě představuje omezená vláda a volná soutěž. Trh je prý nejlepším arbitrem toho, jak alokovat vzácné zdroje, a měl by proto fungovat jako hlavní hnací síla ekonomiky.

V posledních letech začíná být tato dlouholetá debata stále svárlivější – a náklady spojené s patovou situací rostou. V zájmu obnovení růstu v rozvinutých ekonomikách při současném udržení silného růstu HDP a snížení chudoby v rozvojovém světě je zapotřebí jednotnější přístup k hospodářské politice – přístup, který bude čerpat z obou tradic.

Oficiální reakce na globální hospodářskou krizi zdůrazňují výhody intervencionistického modelu a dokazují, že rozhodná vládní akce může přispět ke zvýšení efektivity a vyčistit nevyvážené trhy, čímž chrání ekonomiku před propadem poptávky způsobeným klesajícími investicemi a rostoucí nezaměstnaností. Volný trh však rovněž hraje klíčovou roli, neboť dlouhodobější politika založená na pobídkách urychluje vědecký a technologický pokrok – a tím podporuje růstový potenciál ekonomik.

Při rozhodování, jak podpořit inovace a neobětovat přitom sociální ochranu, by si ekonomové a politici měli vzít ponaučení z fyziky. Fyzikové se totiž už téměř sto let snaží spojit navzájem protichůdné myšlenky velikánů tohoto oboru, jako byli Wolfgang Pauli, první fyzik, jenž předpověděl existenci neutrin (nejmenších částic hmoty), a Albert Einstein, který vysvětlil zakřivení časoprostoru. Takzvaná „teorie všeho“ by uvedla v soulad nemyslitelně malé s nepředstavitelně velkým, a umožnila tak celkové pochopení fyzikálních vlastností vesmíru.

Také politici by měli pracovat na sjednocení zdánlivě neslučitelných teorií, aby uvedli politická rozhodnutí do souladu s hospodářským cyklem a úrovní rozvoje ekonomiky. Takový přístup by se měl snažit chránit ekonomiky před destabilizujícími dopady politicky motivovaných změn, aniž by vládám bránil napravovat nebezpečné nerovnováhy. Oficiální činitelé musí během období růstu snižovat výdaje a rušit stimulační opatření přinejmenším se stejnou rázností, s jakou tyto politiky během poklesu zavádějí.

Bude-li tento přístup odrážet názor, že tvorba hospodářské politiky není věda, nýbrž umění, bude to dobrá věc: svět potřebuje větší flexibilitu v hospodářské politice. Někdo by to však mohl pokládat za důvod k obavám, zejména s ohledem na rostoucí podezíravost vůči hospodářské politice založené na pobídkách ve světle globální hospodářské krize.

Mnozí lidé kladou krizi za vinu několik desítek let trvající nadvládě přístupu laissez faire k tvorbě hospodářské politiky a právem připisují zásluhy o zprostředkování zotavení vládním intervencím. Obrovský hospodářský úspěch zemí, jako je Čína, kde za jedinou generaci vybředly z nejhlubší chudoby miliony lidí, zvýšil podporu systémů se státem v hlavní roli.

Také v rozvinutých zemích prosazují mnozí lidé větší roli státu, aby zajistili, že slíbené sociální benefity skutečně doputují k rychle stárnoucí populaci. V mnoha zemích už přitom vlády narážejí na hranice svých možností. Jak poznamenala německá kancléřka Angela Merkelová, ačkoliv je Evropa domovem pouhých 7% světové populace a vyprodukuje 25% světového bohatství, vyplácí se v ní 50% všech světových sociálních dávek. Pokud by se do těchto počtů zahrnuly i Spojené státy, pak 11,5% globální populace pobírá 88% globálních sociálních dávek.

Poslat principy volného trhu na smetiště dějin by však znamenalo vytvořit pouze novou řadu nerovnováh. Politici by neměli dopouštět, aby si debaty o hospodářské politice dál uzurpovali extremisté, ale místo toho musí pracovat na skloubení konkurenčních myšlenkových škol. Teprve pak bude možná plodná rozprava – taková, která neskončí uzavřením vládních institucí.

Keynes kdysi napsal, že souhlasí „téměř se všemi“ Hayekovými myšlenkami. A Hayek pokládal za „uklidňující“ vědět, že s ním Keynes „tak bezvýhradně“ souhlasí. To vyvolává otázku: Co skutečně brání ekonomům a politikům v tom, aby zformulovali velkou sjednocenou ekonomickou teorii – nebo ji alespoň hledali? 

Dambisa Moyová je autorkou několika knih, z nichž poslední nese název Winner Take All: China’s Race for Resources and What it Means for the World (Vítěz bere vše: čínská honba za zdroji a co to znamená pro svět).

Copyright: Project Syndicate, 2013.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.