Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
DB: Přichází dobré časy pro trendaře, špatné pro fundamentalisty

DB: Přichází dobré časy pro trendaře, špatné pro fundamentalisty

03.12.2013 11:39
Autor: Redakce, Patria.cz

Riziková aktiva si během letošního roku vedla velmi dobře. Rally na trzích s akciemi je pak v minulém týdnu v nejednom případě poslala na nová maxima. Pokračoval i pokles rizikových spreadů na dluhopisových trzích, a to jak u obligací zemí na periferii eurozóny, tak u dluhopisů korporátních. Očekáváme, že v roce 2014 bude tento pozitivní vývoj pokračovat, ale návratnost by přece jen neměla dosáhnout úrovní, které byly dosaženy v roce letošním. Náš pohled tak zapadá do celkového tržního konsenzu, což nás nijak netěší, ale někdy má i konsenzus pravdu. Třeba proto, že zafunguje sebenaplňující se proroctví. Může se sice také stát, že trend se najednou zastaví a každý pak bude hledat cestu k úniku jako v roce 2008. Podobný vývoj mohl po krizi nastat ještě několikrát, ale nyní je pravděpodobné pokračování trendu nastaveného v minulém roce, i když jeho tempo poklesne.

Jaké jsou hlavní argumenty pro další růst trhů? Rizikové prémie sice už znatelně klesly, podle našeho názoru ale bude v následujících letech pokračovat honba za výnosem a riziková aktiva se stanou drahá podobně, jako tomu bylo v letech 2003–2007. Tentokrát může tento mechanismus působit ještě silněji. Sazby budou totiž níž, a to po delší dobu než během zmíněných let. V letech 2003–2007 už Fed hovořil o mírném zvyšování sazeb a poté skutečně přistoupil k sedmnácti zvýšení sazeb o 25 bazických bodů. Mezi lety 2004 a 2006 tak sazby vzrostly o 4,25 procentního bodu (z 1 % na 5,25 %).

Dnes Fed stále ujišťuje, že sazby se nezmění až do poloviny roku 2015 a tempo jejich zvyšování bude asi poloviční než během předchozího období utahování. ECB sazby nedávno snížila a politiku příští rok pravděpodobně dále uvolní. Do globálního systému, který už dnes přetéká likviditou od Fedu a Bank of Japan, tak poteče další likvidita od ECB. Inflační tlaky jsou tedy dnes mnohem níže díky nízkému tempu růstu mezd a klesajícím cenám komodit. Produkční mezera je naopak větší. To znamená, že během tohoto oživení bude monetární politika mnohem více akomodační.

Očekáváme také, že globální oživení bude v následujících letech sílit, jeho výchozí bod ale leží mnohem níž než během předchozího cyklu. Hlavní brzdy slábnou a mělo by tomu tak být i nadále. Fiskální politika v Evropě i USA by měla být nastavena na úroveň, která bude na oživení působit neutrálně, v minulých letech byla naopak brzdou. Oživení by tak mělo získat širší základ a růst by měl nabrat na tempu v Evropě, USA i na rozvíjejících se trzích.

Pro investory by popsané prostředí mohlo znamenat výzvu, protože bude složité najít zajímavé příležitosti s dobrým poměrem rizika a návratnosti. Možná, že se povede dobře těm, kteří sledují trend, fundamentální hráči ale budou čelit tomu, že ceny aktiv porostou na úrovně, kdy už budou drahé. O některých aktivech to platí již nyní, příkladem je trh spekulativních dluhopisů. Hlavní rizika v současnosti představuje možná eskalace tenzí v Jihočínském moři, na příští rok plánovaná analýza kvality aktiv bank v eurozóně (tzv. Asset Quality Review) a problémy s dluhem v Číně. Nejde o zanedbatelná rizika, ale v porovnání s minulými lety je dnešní prostředí mnohem stabilnější.

(Zdroj: Danske Bank)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data