Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Předražené akcie: důkaz místo slibů

Předražené akcie: důkaz místo slibů

03.02.2014 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Na investory se dennodenně valí záplava doporučení k nákupu akcií. Většinou přichází od ne úplně nestranných hráčů – brokerů, investičních bank či manažerů fondů, jejichž výplaty (a bonusy) do značné míry ovlivňuje to, jestli si někdo akcie koupí (či prodá). Ke kakofonii burzovní vřavy přispívají i média, většinou ale přichází s chytrými komentáři s křížkem po funuse. Když se akciím daří, odcitují někoho, kdo vyjmenuje x příčin toho, proč jdou indexy nahoru. Cyničtější lidé z branže rally na burze komentují lakoničtěji: víc kupců než prodávajících.

Problém tohoto přístupu spočívá v tendenci k davové psychóze. Samozřejmě, že všeobecná nálada je skvělá, když se trhy pohybují u historických maxim. Investoři ale potřebují nějaké spolehlivé vodítko, aby si mohli v klidu sednout a říct: trh je levný, teď je správný čas k nákupu.

Jedním takovým ukazatelem může být poměr P/E (cena akcie/zisk) očištěný o cyklické výkyvy ekonomiky. Pozornost si zaslouží obzvlášť ten od Roberta Shillera z Yaleské univerzity, který zprůměrovává korporátní zisky za uplynulých 10 let a jehož doporučuje i investorský tým Warrena Buffetta. Shillerovo P/E dosáhlo maxim v letech 1929 a 2000, kdy vyvrcholily (a posléze hřmotně splaskly) dvě největší bubliny 20. století. Cliff Asness ze společnosti AQR ukázal, že při vstupu do pozice na vysokých hodnotách vyhlazeného P/E jsou reálné výnosy nízké, při současných hodnotách vychází na méně než 1 % v následujících 10 letech.

Ne každý chová k Shillerovu P/E důvěru, obzvlášť ne teď, když poměr ukazuje, že americký trh je výrazně předražený. Podle Shillerových odpůrců jsou hodnoty jeho ukazatele vysoké kvůli propadu zisků v roce 2008. To je ale velmi pochybné tvrzení. Očištění se dělá právě kvůli vysoké volatilitě zisků v jednotlivých letech. V průběhu první dekády nového tisíciletí došlo k obrovskému nárůstu zisků finančního sektoru. V odpisech a ztrátách roku 2008 se z velké části odráží zaslepenost a přehnaný optimismus předkrizových let.

Bytelnost Shillerova P/E potvrzuje i další, zcela jinak propočítávaný ukazatel, který vykazuje nápadně podobný vývoj, a sice poměr Q. Ten vyjadřuje náklady nahrazení korporátních aktiv. Zjednodušeně řečeno, pokud je Q vysoko, je levnější koupit volná aktiva na trhu, než pořizovat akcie společností, které podobná aktiva vlastní. Jestliže se Q pohybuje nízko, představují akcie výhodnou koupi.

Výpočet Q má svá úskalí. Předně je třeba vyloučit finanční sektor kvůli složitému systému přeceňování aktiv v rozvahách bank či pojišťoven. Andrew Smithers a Steven Wright však s pomocí tohoto ukazatele v knize Valuing Wall Street z roku 2000 prorocky vyslovili tezi o tom, že akcie jsou předražené. Shillerovo P/E i poměr Q jsou znázorněny na grafu jako odchylky od dlouhodobého geometrického průměru. Podle něj se americké akcie obchodují 60 % nad dlouhodobým normálem.

To ještě neznamená, že během týdne přijde propad. I Smithers připouští, že v krátkodobé perspektivě to vypadá spíš na další růst. Dodává ale, že čím výš se trh vyšplhá, tím pravděpodobnější je pád a tím negativnější bude dopad na ekonomiku. Prudké sesuvy hodnot aktiv jsou mnohem škodlivější než postupné vyklesávání. 
 
001

(Zdroj: Buttonwood´s Notebook)


Váš názor
  •  
    03.02.2014 13:56

    Porad mi este chyba ten clanok v hlavnych novinach, ze uz i mamka a tatka uspesne investuju na burze. Akcie uz drahe su, ale stale existuju dalsie "ovecky".
    Eco
  • zbytečný počty
    03.02.2014 10:26

    a malování grafů. Ovečky(retail) jsou nahnány do ohrady a dalším se už moc nechce (stagnace indexů), tak je třeba radši stříhat(realizovat zisky) DAX přes 9000 nemá co dělat.
    asjav
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.