Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Globální ekonomika bez steroidů

Globální ekonomika bez steroidů

06.02.2014 18:46

Hospodářský růst je zpět. Nejenže konečně současně expandují Spojené státy, Evropa a Japonsko, ale síla se vrací i rozvojovým zemím. Díky tomu se světový HDP letos zvýší o 3,2 %, oproti 2,4 % v roce 2013. To znamená, že v roce 2014 by globální ekonomika mohla vykročit z bludného kruhu.

Skutečnost, že se vyspělé ekonomiky odrážejí ode dna, je dobrou zprávou pro všechny. Před rozvíjející se a rozvojové ekonomiky, které globálnímu růstu posledních pěti let dominovaly, ale klade důležitou otázku: když se k nim teď připojují země s vysokými příjmy, bude k úspěchu v konkurenci stačit pokračování v zajetých kolejích?

Prostá odpověď zní ne. Tak jako atlet může pomocí steroidů dosáhnout rychlých výsledků a zároveň se vyhnout náročným tréninkům nezbytným k pěstování výdrže a zajištění dlouhodobého zdraví, některé rozvíjející se země v podpoře růstu spoléhaly na krátkodobé kapitálové přílivy (takzvané „horké peníze“), avšak náročné ekonomické a finanční reformy odkládaly nebo se jim zcela vyhýbaly. Vzhledem k tomu, že se americká centrální banka chystá zpřísnit mimořádně štědré měnové poměry, které byly motorem tohoto „snadného růstu,“ takové rozvíjející se země budou muset změnit přístup, navzdory mnohem zúženějšímu prostoru k manévrování, anebo riskovat, že ztratí půdu pod nohama, kterou v posledních letech získaly.

Zatímco se zpřísňování měnové politiky Fedu promítá do reality, Světová banka odhaduje, že kapitálové toky do rozvojových zemí klesnou ze 4,6 % tamního HDP v roce 2013 na asi 4 % v roce 2016. Pokud ale dlouhodobé americké úrokové sazby budou stoupat příliš rychle či pokud politické změny nebudou náležitě oznamovány nebo trhy začnou kolísat, kapitálové toky by se mohly rychle zřítit – na několik měsíců snad až o víc než 50 %.

V těch rozvíjejících se ekonomikách, jež nedávných kapitálových přílivů nevyužily k prosazení reforem, má tento scénář potenciál narušit růst. Pravděpodobný vzestup úrokových sazeb vytvoří značný tlak na země s rozsáhlými schodky běžného účtu a vysokými hladinami zahraničního dluhu – důsledky pěti let expanze úvěrů.

Ostatně když se loni v létě objevily spekulace, že Fed brzy začne zužovat nákupy dlouhodobých aktiv (takzvané kvantitativní uvolňování), tlaky na finančních trzích byly nejsilnější právě v zemích podezíraných ze slabých fundamentů. Obzvlášť citelně byly zasaženy Turecko, Brazílie, Indonésie, Indie a Jižní Afrika – přezdívané „křehká pětka“.

V posledních dnech se pod opětovný tlak dostaly rovněž měny některých rozvíjejících se trhů, zčásti v důsledku devalvace argentinského pesa a známek zpomalení čínského růstu, jakož i pochybností nad reálnou silou těchto ekonomik za všeobecně vylekané nálady na trhu. Stejně jako turbulence loňského léta i současný nápor tržních tlaků postihuje především ekonomiky vyznačující se buď domácími politickými pnutími, nebo ekonomickými nevyváženostmi.

Pro většinu rozvojových zemí však příběh není až tak ponurý. Finanční trhy v mnoha rozvojových zemích se pod výraznější tlak zatím nedostaly – ani loni v létě ani teď. Ostatně měny více než tří pětin rozvojových zemí – z nichž mnohé jsou silnými ekonomickými tahouny, jimž prospěly předkrizové reformy (a přilákaly tedy stabilnější kapitálové přílivy, například přímé zahraniční investice) – loni na jaře a v létě zhodnocovaly.

Navíc vrátíme-li se ke sportovní metafoře, někteří i pod tlakem pokračovali v procvičování svalů a zlepšování výdrže. Třeba Mexiko loni otevřelo svůj energetický sektor zahraničním partnerům – politicky náročná reforma, která pravděpodobně zajistí výrazné dlouhodobé přínosy. Mexiku nejspíš pomohla uniknout zařazení do křehké pětky.

Jisté příležitosti rozvojovým zemím přinese také silnější růst ekonomik s vysokými příjmy – například díky vyšší poptávce po dovozu a novým investičním zdrojům. Oproti snadným kapitálovým přílivům z éry kvantitativního uvolňování bude sice těžší těchto příležitostí využít, ale přínosy budou mnohem trvalejší. Aby je však země zužitkovaly, opět podobny atletům, musí vynaložit úsilí potřebné k úspěšnému soupeření – skrze rozumné domácí politiky, které tříbí prostředí vstřícné k podnikání a nakloněné konkurenčnímu soupeření, přitažlivý režim zahraničního obchodu a zdravý finanční sektor.

Součástí tohoto úkolu bude v mnoha zemích nutnost obnovit makroekonomické polštáře, které se během let fiskální a měnové stimulace vyprázdnily. Snížit fiskální schodky a přivést měnovou politiku blíž k neutrální úrovni bude obzvlášť těžké v zemích, jako je křehká pětka, kde se vleče růst.

Stejně jako pro vyčerpaného sportovce, který potřebuje načerpat nové síly, není ani pro politického lídra snadné uskutečňovat náročná reformní opatření pod tlakem. V rozvíjejících se ekonomikách je to však pro obnovení růstu a posílení blahobytu občanů nezbytné. Přežít krizi je jedna věc; vyjít z ní jako vítěz je ale něco úplně jiného.


Sri Mulyani Indrawati, bývalá indonéská ministryně financí, je generální a provozní ředitelkou Světové banky.

Copyright: Project Syndicate, 2014.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university