Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nyní můžete zjistit, jací investoři skutečně jste

Nyní můžete zjistit, jací investoři skutečně jste

11.02.2014 18:32
Autor: Redakce, Patria.cz

Pro americké akcie letošní rok nezačal nejlépe. Nedá se ale říci, že by kvůli tomu byly nyní levné. Na konci minulého roku se obchodovaly za 25 násobek průměrných zisků dosažených za posledních deset let upravených o inflaci. Nyní se tento poměr dostal na hodnotu 24,2 , což je stále vysoko nad dlouhodobým průměrem, který se podle výpočtů Roberta Shillera z Yale University pohybuje na úrovni 16,5. Co by měli investoři v takové situaci dělat? Předně by neměli dávat velkou váhu stratégům a komentátorům, kteří se snaží současné vlny na trhu extrapolovat do dlouhodobějšího vývoje. Lepší bude, když současnou volatilitu využijí k odhadu toho, jací investoři vlastně jsou a kolik rizika jsou schopni unést.

George J.W. Goodman, který se zabýval vývojem na trzích a zemřel minulý měsíc, jednou napsal: „Když nevíte, kdo jste, trh je velmi nákladným místem, kde to můžete zjistit.“ Pokud jste nyní vystresovaní z toho, že index o něco oslabil, jen si namlouváte, že jste schopni ustát mnohem větší poklesy. Index Dow Jones Industrial Average klesl mezi červencem 2007 a březnem 2009 z 14000 bodů na 7000 bodů. Dříve či později se stane něco podobného, i když většina investorů na podobné propady už dávno zapomněla.

To, co se děje nyní, je jen statistickou vlnkou. Richard Zeckhauser z Harvard University v této souvislosti hovoří o tom, že lidé jsou náchylní k „ignorování jmenovatelů“. Poukazuje tím na tendenci zaměřovat se na konkrétní hodnotu změn, ale ignorovat bázi, ke které je třeba tyto změny poměřovat. Pokud dnes dojde k poklesu indexu Dow o 150 bodů, znamená to oslabení o méně než 1 %. V říjnu 1987 ale tento index ztratil 22,6 % a stačilo mu na to 508 bodů. Nyní by pokles v této výši znamenal asi 3% oslabení, protože index leží na 15800 bodech.

Finanční odvětví většinou rozděluje investory na tři základní typy: Konzervativní, který je ochoten podstupovat pouze velmi malé riziko. Mírně agresivní, který podstupuje určité riziko. A agresivní, který je připraven vrhnout se do vysokého rizika. Tvůrce moderní investiční analýzy Benjamin Graham ale nevěřil, že lidi lze takto rozdělit. Namísto toho pracoval s dvěma skupinami - defenzivní investoři a investoři podnikaví. Ti první se podle něho snaží vyhnout se vážným chybám a ztrátám a zároveň nechtějí vynakládat příliš velkou snahu a příliš často se rozhodovat. Podnikaví investoři jsou naopak ochotni věnovat investování čas a práci a jsou aktivnější než průměr.

Patříte-li mezi investory podnikavé, měli byste trhy nyní pozorně sledovat a hledat příležitosti. Michele Gambera z UBS Global Asset Management ale tvrdí, že současné poklesy ještě nedostaly ceny na atraktivní úrovně. K tomu by muselo přijít asi 15% oslabení trhu. I mírně předražené trhy ale v minulosti dovedly generovat slušnou návratnost. Výzkum London Business School ukazuje, že slabá návratnost následuje po obdobích s mnohem vyšší valuací, než je ta dnešní. Jestliže vám někdo radí, že byste nyní měli trh opustit, zeptejte se ho, co radil investorům v roce 2008 a 2009. Tedy zda tvrdil, že by se investoři měli z trhu stáhnout, či zda doporučoval nákup levných akcií. Jestliže jim radil to první, kdy by podle něho měli vlastně investoři nakupovat? Pokud vás ale stresuje každé menší oslabení trhu, bude lepší, když investice do akcií omezíte a dáte více peněz do akcií a dluhopisů. Nechcete, aby se další pokles stal předraženým způsobem, jak zjistit, jaký investor vlastně jste.

(Zdroj: MoneyBeat)


Váš názor
  • Benjamina Grahama?
    12.02.2014 11:19

    Zo zneuzitia nazorov Benjamina Grahama v tomto clanku je mi tak trochu spatne. Benjamin Graham sic rozdelil investorov vo svojej knihe na dve skupiny, ale tam podobnost tohto clanku a jeho knihy rapidne a bez varovania konci. Defenzivnemu (tzv. lenivemu, pasivnemu) investorovi radil nakupovat vyhradne indexy a dlhopisy pomerom 50:50 metodou DCA. Akekolvek spekulacie zahrnujuce uvahy o valuaciach pasivnemu investorovi zakazoval. Investorovi aktivnemu naopak radil kupovat dolar za 60 centov (vypoctom "net current asset value"). Dnes je na US burze pramalo titulov splnujucich jeho NCAV podmienku, takze aktivny investor by mal podla Benjamina vyckavat na prilezitost, alebo prepnut do modu pasivneho investora.
    Eco
  •  
    11.02.2014 20:26

    Pokud vás ale stresuje každé menší oslabení trhu, bude lepší, když investice do akcií omezíte a dáte více peněz do akcií
    pb
    • Je dobré
      11.02.2014 20:27

      když člověk ví o čem píše ,poslední dobou samé supr články
      pb
      • KGV
        12.02.2014 12:43

        Neni dobré odrazovat lidi od akcií s průměrným P/E indexu S&P500 z posledních 10 let od komika Shillera, který si dělá z lidí jen hloupou srandu. Průměrný zisk z posledních 10 let v P/E to je totální nesmysl. Počítat průměrné ocenění akcií indexu a v tom jsou i akcie s P/E 100 jako Amazon a Facebook, zas totální hloupost. A jestli za to dostal Shiller Nobelovu cenu, pak si zas udělali srandu komici ve Stockholmu z komika Shillera. Akcie je nutno posuzovat jednotlivě po jedné. Když akcie Volkswagen má dnes P/E 9, je výhodné ji koupit, i když index S&P500 bude mít P/E 100.
        Sodoma
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m