Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bitka o bitcoin

Bitka o bitcoin

14.02.2014 18:24

Internetovou měnu bitcoin obestírá nejistota. Je to spekulativní bublina? Je bitcoin skutečně tak anonymní, jak tvrdí jeho stoupenci? Může ho člověk opravdu použít na nákup legendární marihuany Bílá vdova nebo na zaplacení nájemnému vrahovi?

Rozhodně jsou to zajímavé otázky, avšak odvádějí pozornost od mnohem důležitějších diskusí o potenciálu bitcoinu stát se motorem inovací ve finančním sektoru.

Bitcoin je tak inovativní, že nejen boří měnové konvence, ale přesáhl i rámec stranických ideologií. Nositel Nobelovy ceny za ekonomii Paul Krugman a ikona Tea Party Ron Paul se například diametrálně rozcházejí v názoru na prakticky jakoukoliv otázku kromě bitcoinu (oba ho ze srdce nemají rádi).

Přesto by si i odpůrci bitcoinu měli položit otázku, jak by se převratné myšlenky tvořící jeho základ daly aplikovat na reformu globální finanční soustavy. Ačkoliv finanční krize z roku 2008 odhalila hluboké institucionální nedostatky, reakce – včetně zpřísnění regulačních pojistek, jako jsou Dodd-Frankův zákon z roku 2010 ve Spojených státech nebo bankovní standardy Basel III – nedokázala zajistit potřebnou transformaci. Podobně i protestní hnutí typu Occupy Wall Street, která si kladla za cíl zvýšit povědomí o kultuře financí – a v konečném důsledku ji reformovat –, přinesla jen smíšené výsledky.

Skutečností však zůstává, že by nikdo – snad s výjimkou nepočetné kliky finančních insiderů, kteří nesmírně vytěžili ze sanací financovaných daňovými poplatníky – neměl být se současným systémem spokojený, a to mimo jiné proto, že v nepříliš vzdálené budoucnosti lze docela racionálně očekávat další krizi, kterou budou s největší pravděpodobností doprovázet další sanace bank.

Ačkoliv přesné načasování příští finanční katastrofy není a nemůže být známé, jedna věc je jistá: úvahy o tom, jaký typ finančního systému by nejlépe sloužil světu v jednadvacátém století, by byly bez bitcoinu neúplné. Technologie v jeho pozadí by koneckonců nemusela pouze napomáhat ke snížení systémového rizika vytvářením pojistek chránících platební systém před užitečnými, leč nepředvídatelnými finančními aktivitami; mohla by také hrát významnou roli při podpoře tolik potřebného hospodářského růstu.

Finanční instituce se v podstatě chovají jako dohazovači, kteří spojují investory, půjčovatele a střadatele a zaznamenávají, co lidé vlastní a dluží. Za tyto služby jsou finanční profesionálové velmi štědře odměňováni. Otázka, zda jsou nafouklé výplaty bankéřů spravedlivé, se tedy rovná otázce, jak velká hodnota se tímto finančním dohazovačstvím vytváří – a na to neexistuje jednoduchá odpověď. Jasné ovšem je, že efektivnější sektor finančních služeb, jenž umožní přesun většího podílu bohatství v ekonomice směrem k investicím a dalším produktivním ekonomickým činnostem, podporuje hospodářský růst.

Jinými slovy lze na sektor finančních služeb pohlížet jako na svého druhu daň uvalenou na zbytek ekonomiky. A vzhledem k vysokým nákladům finančních systémů, které jsou zastaralé, nákladné a neefektivní – v Londýně se například musí papírové šeky fyzicky odesílat z jedné banky do druhé, takže převod prostředků trvá 5-6 dní –, platí, že čím menší je finanční systém, tím lépe jsou na tom všichni ostatní.

Neefektivita světové finanční soustavy není pouhým výsledkem zastaralých pravidel a struktur; významným faktorem je také honba za ziskem. Ačkoliv britské úřady nedávno oznámily, že nutnost převodu fyzických šeků bude zrušena, dvoudenní zdržení při jejich zúčtování přetrvá. Vzhledem k tomu, že naskenované šeky lze elektronicky zpracovat téměř okamžitě, nelze pokračující otálení vysvětlit jinak než snahou udržet si „float“ – tedy úrok z držení peněz co nejdelší dobu.

Float je jen jedním z mnoha způsobů, jimiž sektor finančních služeb vytahuje z ekonomiky prostředky. Poplatek ve výši 3-5%, který si účtují provozovatelé platebních karet, přináší firmám jako Visa nebo MasterCard v součtu několik set miliard dolarů zisku ročně. Poplatky za peněžní převody a konverzi měn se mohou rychle vyšplhat na deset i více procent za transakci, přičemž přerušení a složité procedury tyto služby ještě více prodražují.

Existuje však důvod k naději. Díky inovacím, jejichž průkopníkem se stal bitcoin, lze poplatky, zdržení a další neefektivity, na nichž si mastí kapsu sektor finančních služeb, do značné míry eliminovat.

Před listopadovým slyšením amerického Senátu napsal bývalý šéf Federálního rezervního systému Ben Bernanke dopis senátorům, v němž konstatoval, že bitcoin by mohl být „dlouhodobým příslibem, zejména pokud [jeho] inovace podpoří rychlejší, bezpečnější a efektivnější platební systém“. Jakoby na povel se stal vzápětí americký maloobchodní gigant Target terčem hackerského útoku – byla to jen další epizoda v dlouhé řadě velkých krádeží finančních dat.

Bitcoin by díky své schopnosti zachovávat anonymitu bezpochyby mohl přispět ke zvýšení bezpečnosti globální finanční soustavy, což by spotřebitelům i firmám ušetřilo značné starosti a výdaje. Současně tato měna představuje alternativní prostředek uchování hodnoty a její využívání coby prostředku směny setrvale roste.

Možná nejúžasnější inovací, kterou bitcoin nabízí, je však „blockchain“ – peer-to-peer software, který uchovává záznam o všech transakcích a přehled o tom, kdo co vlastní. Blockchain v podstatě slouží jako „účetní kniha“, avšak za zlomek nákladů pro spotřebitele a podniky oproti dnešním bankám.

Bitcoin využívá algoritmus s otevřeným zdrojovým kódem a podporuje ho každý, kdo se rozhodne stáhnout si bezplatný software. Představuje tak návrat ke komunitnímu přístupu k penězům a bankovnictví, kdy jsou finanční služby těsněji svázané s lidmi, kteří jich využívají. Velcí monolitní externí správci, jako jsou dnešní banky považované za „příliš velké, než aby mohly padnout“, by byli ze systému vyřazeni. Pokud by byl hnacím motorem nové finanční architektury software typu „blockchain“, pak by se bankou v podstatě stal „lid“.

Bitcoin a jeho ekosystém stále dozrávají a pouze čas napoví, zda současné cenové úrovně odrážejí spekulativní bublinu. Inovace, jejichž průkopníkem se bitcoin stal, však mohou – a proto by i měly – hrát převratnou roli při budování bezpečnější, méně nákladné a efektivnější finanční soustavy. 
 
Garrick Hileman, ekonomický historik působící na London School of Economics, je zakladatelem portálu MacroDigest.com.


Váš názor
  • Myslíte, že bublina splaskla?
    15.02.2014 6:24

    možná se nafukuje "další"...;) https://www.bitfond.com/vyvoj-kurzu-bitcoin/dalsi-bublina-bitcoin
  •  
    14.02.2014 22:48

    Bitcoin je jako platidlo k nicemu. kazdy 2 hodiny zmeni svoji hodnotu +/- 20%, to kdybych mel dostavat vyplatu v bitcoinech tak bych si musel nacasovat presny cas vyplaty, a pak nez dojdu z prace tak uz mam jen 2/3 vyplaty. Pak po chvilce najednou je ze me bohac a zahodinu zase chudak. To je super platidlo... Chova se to jako akcie obrovske firmy tesne pred krachem, s tim rozdilem ze bitcoin muze kdokoliv kazdymu ukrast a nelze to trestne stihat. Navic vetsinu bitcoinu drzi nekolik lidi, vetsinou prodejci drog, kteri by se pak meli stat nejbohatsimi lidmi na planete? sracka to je ten bitcoin.
    Jelec Tloušť
    •  
      17.02.2014 11:50

      Presne takto uvazovali najskor o zlate a potom o fiat menach nasi rolnicky predci. Pre nich bol kybel psenice najlepsia miera. Dalo sa presne urcit, kolko dni clovek z kybla psenice vyzije, a kolko kyblov potrebuje na cely rok, aby sa uzivil. Psenica bola pre ludi "stabilna" mena. Kazdy rok, ale za rovnaky kybel psenice dostal ine mnozstvo zlata, neskor ine mnozstvo penazi, takze zlato a neskor peniaze povazoval za "nestabilny" smenny prostriedok. Ani zlato ani peniaze sa nedali rozumne merat na roky prezitia. To sa casom zmenilo, dnes stale nemame tendenciu odhadovat, kolko rokov cloveku peniaze vydrzia, ale taktiez uz nezijeme z jednej "urody/vyplaty" cely rok. Svet sa zmenil, psenica sa musela prisposobit. A v rovnakej situacii teraz stoji tvoj komentar. Uvazujes o virtualnom bitcoine ako o mesacnej investicii a pomeriavas ju k papierovym peniazom ako k hodnote. Ale tak ako dnes uz psenica nie je primarna jednotka hodnoty (i ked sa da zjest a tudiz hodnotu nesie), tak sa v buducnosti moze stat, ze bitcoin bude stabilnou menou a vsetko, vcetne zlata a psenice sa bude kotovat v bitcoinoch. Potom bitcoin bude primarna jednotka uchovania hodnoty (aj ked sa nebude dat zjest, a dokonca ani nosit fyzicky v penazenke). Svet sa meni. PS. Nie som ani long ani short na bitcoinoch ani ziadnych derivatoch. Ani si nemyslim, ze to bude zrovna bitcoin, ktory prezije. Ale myslim si, ze papierove peniaze zmiznu z obchodov rovnako, ako z neho kedysi davno zmizla psenica.
      Eco
    •  
      15.02.2014 3:15

      Nemyslim si,ze je bitcoin platidlo k nicemu,naopak,potrebuje ovsem jeste cas na to,aby byl stabilnejsi.Jeho budoucnost je ve hvezdach,takze kazda zprava citelne hybe jeho kurzem a zatim je to spis zalezitost pro spekulanty.Jeho velka vyhoda je v tom,ze celkovy pocet vytezitelnych BTC je presne dany a tim padem nehrozi inflace,kterou ted vidime asi u kazde papirove meny..To se ale urcitym lidem,ktery hybou celym financnim systemem moc nelibi...Kazdopadne tomuhle projektu drzim palce a nejaky ty drobny BTC si necham jako rizikovejsi dlouhodobejsi investici..
      kostej
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m