Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jednoduchý investiční výhled pro následující dvacetiletku

Jednoduchý investiční výhled pro následující dvacetiletku

19.02.2014 18:13

Už před časem jsem zde prezentoval zamyšlení nad tím, jak si vedou hlavní skupiny investičních aktiv v závislosti na tom, jaká je inflace (její výše a v neposlední řadě směr). Pozoruhodné je například to, že vysoká inflace není pro komodity dobrá v případě, že postupně klesá. Ale tento scénář je v tuto chvíli asi nejvzdálenější ze všech možných kombinací. Dnes se díky práci Natixisu můžeme podívat na to, jak si investiční aktiva vedou v různém růstovém prostředí.

První z následující trojky grafů ukazuje vztah mezi růstem světového produktu a ročním vývojem cen akcií (globálního indexu, předpokládám, že MSCI). Na levé ose je posílení či oslabení trhu, na pravé růst HDP. Letmý pohled ukazuje, že obě proměnné si ani zdaleka nejsou cizí. Natixis jde dokonce tak daleko, že stanoví kritickou hranici růstu na 3 %: Pokud globální ekonomika „upaluje“ pomaleji, akcie globálně klesají a naopak.

Druhý graf pracuje se stejnou logikou, předmětem zájmu je zde vztah mezi globálním růstem a výnosy vládních dluhopisů (nevím, jaký index Natixis používá, ale mělo by jít opět o globálního reprezentanta trhu s vládními dluhopisy). Obecně bychom čekali, že čím vyšší globální růst bude, tím vyšší budou výnosy u obligací obecně považovaných za bezrizikové (u korporátních dluhopisů tento vztah modifikuje vývoj rizikových prémií). Graf tuto úvahu potvrzuje – vyšší růst se většinou pojí s růstem výnosů dluhopisů (poklesem jejich atraktivity a cen) a naopak. Natixis zde za kritickou hranici považuje také 3 %. 
 
Grafy 
 
Poslední z uvedené trojky grafů nám umožňuje derivovaný vzorec aplikovat na současnou situaci. Růst globální ekonomiky by se podle těchto projekcí měl zvedat až na nějaká 3,5 % v roce 2015. Doplníme si o pohled na velmi dlouhodobé projekce globálního růstu, se kterými v roce 2012 přišla OECD. Ten říká následující: Mezi roky 2011 a 2030 dosáhne globální růst v průměru 3,7 % ročně, v letech 2030 – 2060 už jen 2,3 %. Při bezvýhradné aplikaci uvedeného se tak akciím povede dobře až do roku 2030, po stejné období budou růst i výnosy vládních dluhopisů (klesat jejich ceny). V další třicetiletce se situace obrátí. Vážení přátelé, milí hosté, je to jednoduché, je to prosté.

Aplikovat uvedené vztahy na další druhy aktiv nám pomůže následující tabulka. Na ose jsou vyznačeny jednotlivé kritické hranice růstu, v řádcích pod sebou jsou ceny akcií, rizikové spready u korporátních dluhopisů (riziko obvykle roste s nižším růstem), výnosy dlouhodobých vládních dluhopisů (viz výše) a nakonec ceny komodit. Ty podle této úvahy potřebují větší růstovou stimulaci, protože u nich je kritická hranice až u 4 %. Následující dva roky (a podle projekcí OECD i celá dvacetiletka) by tak měly být léty růstu akcií, ale stagnací komodit, výnosy korporátních dluhopisů by měly globálně klesat, stejně jako výnosy vládních dluhopisů. 
 
Reakce na globální růst 

Zdroj: Natixis

Uvedené není bez zajímavosti, ale namístě je samozřejmě dávka nadhledu. U investičních aktiv jsou patrné jasné vzorce chování vztahující se k výši a chování inflace, proč tento pohled nerozšířit o růst. S mírou.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data