Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Francouzská investiční schizofrenie

Francouzská investiční schizofrenie

25.02.2014 18:07

Francie budí už delší čas rozpory. Jedním z jejích obhájců není nikdo jiný než Paul Krugman. Ten se obecně řečeno domnívá, že Francie má své problémy, ale ty ani zdaleka neodpovídají tomu, jak moc je země kritizována: „Růst francouzské ekonomiky je pomalý, ale jeho tempo je vyšší než třeba v Nizozemí, které má stále rating AAA. Produktivita práce je ve Francii dokonce o něco vyšší než v Německu. A fiskální výhled žádné obavy nevzbuzuje, protože rozpočtové deficity po roce 2010 prudce klesly a MMF čeká, že poměr dluhu k HDP bude v následujících pěti letech zhruba stabilní... Demografické projekce jsou mnohem lepší než třeba v Německu. Francouzský zdravotní systém poskytuje kvalitní péči s nízkými náklady a v budoucnu bude velkou fiskální výhodou“. Krugman před časem přemítal i o tom, že nevole k Francii může prameniti z jejího přístupu k reformám. Zatímco vedení eurozóny chce hlavně snižování vládních výdajů, Francie se tohoto mustru nedrží. Nobelista přitom tvrdí, „že přechodné zvýšení daní poškodí ekonomiku mnohem méně než snížení výdajů. A dodává, že Francie se v minulosti nepodílela na růstu nerovnováh eurozóny a nyní je tak ani nemusí korigovat.

Naopačné straně „francouzské barikády“ stojí třeba Natixis. Hlavní úvaha ekonomů této banky tvrdí, že růst potenciálního produktu je v případě Francie nízko (a níže, než se obecně soudí). To pak má dopad na řadu dalších oblastí, včetně horší schopnosti korigovat strukturální deficity, či strukturální nezaměstnanost. Natixis již delší dobu varuje předtím, že Francie se zhoupne do krize. Není třeba rozebírat, že tyto predikce se doposud nenaplnily a soudě podle vývoje na trhu s vládními dluhopisy zatím to na spadnutí není (což je ale díky ECB případ i jednoznatelně problematických zemí).

Výnosy francouzských vládních dluhopisů jsou v druhém z následující dvojky grafů, včetně srovnání s výší výnosů německých Bundů. Dopočítaný spread ukazuje, že až do konce roku 2012 byly francouzské dluhopisy z hlediska rizikovosti považovány v podstatě za ekvivalent těch německých. Na konci roku 2011 a v roce 2012 se spread rozšířil a to zejména kvůli tomu, že poptávka po bezpečí hnala ceny německých obligací dolů, zatímco ty francouzské na čas změnily tábor a přesunuly se ke skupině nechtěných. Trh evidentně váhal, zda není čas Francii na delší dobu zařadit do skupiny zemí, od kterých se utíká, než k těm ke kterým se utíká. Na konci roku 2012 už ale přichází poměrně znatelný příklon k původnímu stavu, i když spready se usadily na trochu vyšší než původní úrovni. Tedy v celku verze Krugmanova.

schizo1

První z grafů nám pak ukazuje porovnání německého a francouzského trhu akciového. Akcioví investoři se podle vývoje cen (!) chovají dosti odlišně, než ti dluhopisoví. Zatímco ti druzí berou Francii na milost, ti první moc ne. Pokud pak vezmeme do úvahy, že obchodované společnosti jsou často do značné míry vystaveny globálnímu a ne lokálnímu vývoji, je uvedený rozdíl až kontraintuitivní. Pokud přijmeme názor, že Francie na tom ekonomicky skutečně není zase tak dobře, měly by to být vládní dluhopisy a ne akcie, co bude trpět. Akcie by si naopak měly vést relativně lépe. Natixis dokonce s kuráží typicky francouzskou tvrdí, že „tento postoj je iracionální a ukazuje, že investoři nejsou ochotni přijmout to, že vládní dluhopisy mohou být rizikovější, než akcie“.

K uvedenému bychom mohli mít řadu doplnění a dokonce i výhrad. Tou nejpodstatnějším je to, že mnohem lepší než porovnávání cen akcií je porovnání jejich valuace (tedy PE). Protože s PE můžeme přímo porovnávat chování investorů na obou trzích (tj. porovnat vývoj spreadů na dluhopisovém a PE, respektive EP na akciovém). Následující obrázek nám v tom pomáhá - ukazuje vývoj PE vybraných evropských trhů a co se týče Francie a Německa jde o obrázek dosti rozdílný od toho úplně prvního. Valuace německé a francouzské jsou si dost podobny a hlavně obě dosahují úrovně roku 2009:

schizo2

Při pohledu na PE tedy už francouzská dluhopisově akciová schizofrenie nevypadá tak zle. Pokud něco, objevuje se tu schizofrenie ve vztahu k německých akciím. Ve skutečnosti jsou totiž investoři u francouzských akcií optimističtější než u německých – jejich PE je podobné (jak geograficky, tak časově), růst francouzských zisků je ale nižší (musí být, protože ceny francouzských akcií jsou při stejném PE nižší).

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  •  
    26.02.2014 15:48

    Tak u nás máme taky řadu flagelantů, kteří si zakládají na tom, že prohlédli hrůzu domácí situace (např. těsná většina bankovní rady ČNB ;-)
    Kalka.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data