Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Američané nestahují ze světa jen peníze, ale hlavně svůj vliv

Američané nestahují ze světa jen peníze, ale hlavně svůj vliv

03.03.2014 7:42
Autor: Redakce, Patria.cz

Když Ben Bernanke začal v červnu minulého roku hovořit o tom, že Fed změní svou politiku, akcie a měny rozvíjejících se ekonomik na to reagovaly velmi citlivě. Není tak úplně jasné, proč taková reakce na doposud velmi mírné snížení nákupů aktiv. Nejlepším vysvětlením je to, že kapitál v očekávání růstu sazeb v USA proudí z rozvíjejících se ekonomik pryč. To ale nemůže být celé vysvětlení. Takzvaným „taperingem“ totiž neprochází jen americká monetární politika, ale probíhá i „geopolitický tapering“. Tedy posun v zahraniční politice Spojených států, který bude mít podobně jako změna politiky Fedu dopad na celý svět.

Počátek tohoto druhého taperingu můžeme pozorovat ve zmatené zahraniční politice, která panovala během prvního období vlády prezidenta Obamy. Je lehké porozumět tomu, že chtěl pryč z Iráku, a to s minimem závazků, které by tam USA za sebou nechaly. Těžší je pochopit jeho politiku vůči Afghánistánu. Výsledkem politických sporů bylo v roce 2009 typicky byrokratické řešení: Navýšení počtu vojáků spojené se závazkem začít je stahovat ještě dříve, než dorazí ti poslední. Mezi největší fiaska americké zahraniční politiky pak můžeme zařadit Sýrii. Když byla možná efektivní intervence, prezident váhal. Když pak intervenoval, bylo to neefektivní. Výsledkem celkové americké pasivity byla katastrofa ve formě 130 000 zabitých civilistů. K tomu připočítejme 9 milionů lidí bez střechy nad hlavou, minimálně 11 000 lidí bylo umučeno k smrti.

Strategická chyba Spojených států je nejlépe patrná na celkovém počtu obětí v oblasti, kterou Bushova vláda nazývala „Velkým Blízkým východem“. Jde o země jdoucí od Maroka až po Pákistán. Podle International Institute of Strategic Studies tam v roce 2013 kvůli ozbrojeným konfliktům či terorismu zemřelo více než 75 000 lidí. Jde o nejvyšší počet od roku 1998. Obamovi zastánci současného prezidenta rádi vykreslují jako mírotvůrce, zatímco Bush je pro ně válečný štváč. Nyní je ale téměř jisté, že během Obamovy vlády zemřelo na Velkém Blízkém východě více lidí než za vlády Bushe.

Velká Británie představovala v 19. století mocnost, která měla dost sil na intervenci v Evropě provedenou s cílem udržet na tomto kontinentu rovnováhu. Prezident Obama dnes tuto roli není ochoten hrát. Ukázalo se to, když prohlásil, že „Amerika není pro svět jeho policistou“. Rovnováhu bez dominantní mocnosti si ale lze jen těžko představit.

Uvedené je výtahem z „Niall Ferguson: America's Global Retreat“, autorem je profesor historie na Harvardu Niall Ferguson.

(Zdroj: WSJ)


Váš názor
  • no jako americký daňový poplatník bych se zeptal
    03.03.2014 12:11

    kdo to má všechno platit, když Evropani jsou rozhádáaní a chtějí obchodovat jak s Araby, tak s Čínou, a Rusáci mají geopolotické ambice, jak právě vidno. Ví pan Profesot, kolik to všechno stojí udržet svět v rovnováze? A kolik by k tou muselo přispět zemí (které k tomu teď nepřispívají :-* . A to nehájím Obamu, je to slabý člověk bez vize a morálky, stejný, jací mají dnes úspěch ;)
    Bo
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data