Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vitásková: Cílem změn energetického zákona je ovládnutí ERÚ zájmovými skupinami

Vitásková: Cílem změn energetického zákona je ovládnutí ERÚ zájmovými skupinami

04.03.2014 12:06, aktualizováno: 4.3. 15:46
Autor: ČTK

Aktualizováno

Cílem navrhovaných úprav energetického zákona je podle předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Aleny Vitáskové její odstranění a ovládnutí ERÚ zájmovými skupinami. Pozměňovací návrh k novele zákona, který ve Sněmovně předložil poslanec ČSSD Milan Urban, prý ohrožuje nezávislost ERÚ a není v souladu s evropskou legislativou. Vitásková to dnes řekla na tiskové konferenci. Urban ČTK sdělil, že návrh na zřízení rady ERÚ považuje za standardní. Podle něj odpovídá zvyklostem v Českém telekomunikačním úřadu (ČTÚ), kde rada existuje již mnoho let. 

Návrh byl podle Vitáskové předložen bez odborné diskuse a se snahou obejít meziresortní připomínkové řízení. "Z mého pohledu jde o pokusy rozvrátit činnost regulátora a umožnit ovládnutí ERÚ zájmovými skupinami," uvedla Vitásková. Napsala proto v této věci otevřený dopis premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). 

Vitásková se domnívá, že snahou Urbana není zájem o lepší funkčnost energetického trhu a rovných podmínek pro všechny jeho účastníky. "Je to pouze další pokus jak mě dostat z pozice předsedkyně ERÚ. Nevychází celá dlouhá řada pokusů, tak změníme zákon," napsala Vitásková v dopise. 

Pozměňovacích návrh k novele energetického zákona, který předložil Urban, by nově zavedl pětičlenné kolektivní vedení, kdy by radní po roce rotovali ve funkci předsedy rady. Návrh by také významně omezil nezávislost ERÚ na výkonné moci. Zatímco byl dříve předseda úřadu odvolatelný prezidentem jen v případě, že půl roku nevykonával funkci či vážně narušil nezávislost či nestrannost ERÚ, nově by bylo možností víc. 

Podle Urbana má jeho návrh vést k tomu, aby ERÚ fungoval profesionálně, nezávisle a transparentně. Reakce Vitáskové jsou podle něj účelové a nesvědčí o její profesionalitě. Urban upozornil, že návrh do Sněmovny již jednou předložil. Návrh připravoval ještě před nástupem Vitáskové do čela ERÚ. "Je to návrh, o kterém se diskutuje minimálně tři čtyři roky," dodal Urban. Hospodářský výbor sněmovny nyní čeká na stanovisko ministerstva průmyslu a obchodu. Výbor se tím bude znovu zabývat 18. března. 

Ministerstvo průmyslu považuje návrh Urbana na zřízení rady ERÚ za vhodný krok k posílení profesionality i nezávislosti ERÚ jako celku. "Případné zřízení Rady podle názoru MPO nesníží nezávislost ERÚ, ale stabilizuje činnost regulátora a zajistí kontinuitu výkonu regulace na delší období, než je jedno funkční období jeho vedení," uvedl ředitel energetické sekce ministerstva Pavel Gebauer. Dodal, že MPO ale považuje za vhodné diskutovat o časovém účinku takového opatření i o organizaci navrhované Rady. Podrobnější stanovisko zašle nejdříve Hospodářskému výboru Sněmovny. 

Podle Vitáskové může mít Urban na změně vedení úřadu i osobní zájem. "V této souvislosti jsem poslancem Milanem Urbanem vydírána, za mou podporu biometanu na oplátku nabízel zapomenout na radu," uvedla dnes předsedkyně ERÚ. 

Vitásková upozornila na zájem Urbana v oblasti biometanu jako nového obnovitelného zdroje podporovaného z veřejných peněz, což se mu nepodařilo prosadit. "S tímto 'zájmem' může souviset i připravovaná regulace vodního hospodářství nezávislým regulátorem, ke které jsme připravili v uplynulých týdnech možný harmonogram postupu a náš zájem se tohoto úkolu ujmout," uvedla šéfka ERÚ. 

V čele ERÚ stojí předseda, kterého podle nového zákona na dobu šesti let jmenuje prezident republiky na návrh vlády. Předsedu zastupují tři místopředsedové, které si vybral předseda. 

ERÚ vznikl na základě nového energetického zákona od 1. ledna 2001 vyčleněním oddělení z ministerstva průmyslu a obchodu a z ministerstva financí. ERÚ zahájil činnost 28. února 2001. Vitásková je v čele úřadu od srpna 2011. Před ní funkci zastávali Josef Fiřt, Pavel Brychta a Jana Novotná.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data