Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Údajný tvůrce bitcoinu se k němu nemá. Japonsko hovoří o komoditě a zdanění

Údajný tvůrce bitcoinu se k němu nemá. Japonsko hovoří o komoditě a zdanění

07.03.2014 9:52
Autor: Redakce, Patria.cz

Internetová měna bitcoin by měla být považována spíše za komoditu než za měnu, uvedla japonská vláda a dodala, že prozkoumá, jakým způsobem by mohla zdanit zisky plynoucí z obchodování s bitcoiny. Podle listu Financial Times zároveň upozornila, že japonské zákony nedovolují bankám a makléřským společnostem zpracovávat transakce v bitcoinech.

Japonsko se podle listu dostalo pod mimořádný tlak na zavedení určité regulace bitcoinů poté, co se minulý týden zhroutila přední burza pro obchodování s touto měnou Mt. Gox, sídlící v Tokiu. Pokud se japonská vláda rozhodne pro určitou formu zdanění, bude podle FT její přístup k bitcoinu tvrdší než v ostatních zemích.

Burza Mt. Gox byla minulý týden nucena ukončit činnost a požádat o bankrotovou ochranu, když kvůli hackerskému útoku na své počítačové systémy zřejmě přišla o veškeré virtuální mince investorů. Tento týden z podobného důvodu ukončila činnost i kanadská burza Flexcoin.

Zakladatelem populární internetové měny bitcoin je prý Dorian Prentice Satoši Nakamoto, žijící v Kalifornii. Alespoň to tvrdí časopis Newsweek. Nakamoto ale popírá, že by měl s touto měnou cokoliv společného. O existenci bitcoinu se prý dozvěděl teprve před třemi týdny, kdy časopis Newsweek kontaktoval jeho syna.

Měna bitcoin vznikla v roce 2009 a totožnost jejího tvůrce byla od počátku záhadou. Autor byl znám pouze jako Satoši Nakamoto, toto jméno však bylo všeobecně považováno za pseudonym. "Nemám s tím nic společného," řekl agentuře AP čtyřiašedesátiletý Nakamoto, kterého Newsweek označil za "tvář stojící za bitcoinem".

Měna bitcoin je navržena tak, aby ji nemohli ovlivňovat vlády ani centrální banky. Kybernetické mince "razí" síť počítačů se specializovaným softwarem, naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Kurz bitcoinu je však vysoce nestabilní a podléhá extrémním výkyvům. Důvodem je i to, že bitcoin není všeobecně uznávanou a přijímanou měnou a pohyby jeho hodnoty ukazují, že je považován spíše za vysoce spekulativní investici. Kritici měny bitcoin často upozorňují na její zneužitelnost pro praní špinavých peněz.

V poslední době se navíc objevují problémy v obchodování s touto měnou. Přední bitcoinová burza Mt. Gox byla minulý týden nucena ukončit činnost a požádat o bankrotovou ochranu, když kvůli hackerskému útoku na své počítačové systémy zřejmě přišla o veškeré virtuální mince investorů. Tento týden z podobného důvodu ukončila činnost i burza Flexcoin.

V České republice virtuální měnu bitcoin dosud začaly přijímat asi tři desítky podnikatelů. Bitcoiny lze platit parkování, ubytování, nákup výpočetní techniky, pořízení nových bot, útratu v baru, stříhání nebo masáž. Poskytovatelé služeb se ale shodují, že jde spíše jen o doplňkovou nabídku a její využití je zatím malé.

Některé firmy umožňují na přání svých zaměstnanců vyplácet v bitcoinech i část mzdy. V únoru se tak rozhodla brněnská společnost oXy Online, která se zabývá vývojem v internetovém online prodeji. V tuzemsku je jednou z prvních, která k tomuto kroku přistoupila. Zaměstnanci, kteří měli o bitcoiny zájem, je měli na výplatní pásce poprvé vidět v březnu.

(Zdroj: Newsweek, FT, čtk)

 


Čtěte více:

Klíčová bitcoinová burza Mt. Gox „zmizela“. Ostatní se od ní distancují
25.02.2014 11:37
Internetové stránky přední burzy pro kybernetickou měnu bitcoin Mt. Go...
Bitcoinová banka Flexcoin po útoku hackerů musela ukončit činnost
05.03.2014 13:26
Další platforma pro směnu kybernetické měny bitcoin musela ukončit svo...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data