Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Politická nestabilita přijde Venezuelu draho, zisky z ropného exportu jsou ohroženy

Politická nestabilita přijde Venezuelu draho, zisky z ropného exportu jsou ohroženy

14.03.2014 16:05
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Střety v ulicích, nedostatek základních potřeb jako je toaletní papír a mouka, konfiskace soukromého majetku či největší procento zavražděných na světě. I tak se v pár děsivých bodech dá popsat Venezuela. Země, která svou nezávislost získala v roce 1830 po revoluci vedené Simónem Bolívarem, v současné době prožívá skutečně dramatické údobí. A to nejen na politické, ale také na hospodářské scéně.

Venezuela dlouho platila za ekonomiku se socialistickou tendencí, která se pod nadvládou kontroverzního Huga Cháveze nezastaví ani před znárodňováním. Jeho smrt z minulého roku tak rozvířila otázku, zda se jihoamerické zemi otevírají zlaté dveře k prosperující budoucnosti. Ačkoliv je poněkud předčasné pouštět se do hodnocení, dosavadní odpovědí by bezpochyby bylo rezolutní ne! Analytici očekávají tempo růstu HDP za 4Q13 na úrovni 1,4 %. Venezuela se tak ani zdaleka nepřibližuje tempu růstu své ekonomiky na úrovni 6 % z roku 2012. Nejen utlumené hospodářství, ale především hyperinflace decimuje životní úroveň obyvatelstva. Za leden zveřejnění index spotřebitelských cen vykázal astronomický meziroční nárůst 56,3 %! a zlikvidoval tak úspory domácností. V průběhu února proto odstartovaly protivládní protesty. Nicolás Maduro, současný prezident a velký obdivovatel Cháveze, přikročil k tvrdému zásahu a následné střety protestujících s policií si vyžádaly oběti na lidských životech. Nejenže takový postup není společensky ospravedlnitelný, skýtá také značně negativní dopad pro venezuelskou hospodářskou sféru. Americká vláda totiž avizovala, že nehodlá nadále tolerovat Madurův agresivní zákrok a varovala před zrušením bilaterálních smluv mezi oběma zeměmi. Co hůř, hodlá omezit nákupy klíčové tuzemské komodityropy.

Ropa je zcela zásadním přispěvatelem venezuelskému HDP. Země denně produkuje 2,5 mil. barelů, což je na úrovni produkce Iránu. Zhruba 40 % tohoto objemu pak odebírají právě USA, a to navzdory snížení dodávek v minulém roce na nejnižší hodnotě za 28 let. Vývoz ropy je díky tomu významnou položkou běžného účtu obchodní bilance. Ten by se dle analytiků měl za 4Q13 pohybovat na úrovni 2 mld. USD. Celková hodnota obchodní bilance dosahuje zhruba 7 % celkového HDP a případný výpadek klíčové vývozní položky by se na jeho hodnotě výrazně negativně podepsal. Problémem pro Venezuelský vývoz ropy je také skutečnost, že druhý největší odběratel Čína, získává dodávky ropy jako součást splátky 40 mld. USD půjčky poskytnuté v roce 2008.

Před Venezuelou stojí nelehké úkoly. Probudit z letargie hospodářské tempo růstu, zabránit dalším inflačním tlakům a snížit svou závislost na ropném vývozu. Všechny tyto kroky jdou ruku v ruce s vůbec největším cílem, kterým je bezesporu zklidnění napjaté politické situaci a zabránění dalšímu krveprolití ve venezuelských ulicích.
 
(Zdroje: Bloomberg, tradingeconomics. EIA, Forbes)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m