Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pokud Rusko nevtrhne do západní Evropy, nic se neděje?

Pokud Rusko nevtrhne do západní Evropy, nic se neděje?

27.03.2014 12:11

Ruský akciový trh na ruskou agresi na Ukrajině a následnou reakci západu reagoval prudkým oslabením. Západní burzy ale na to, čemu se někdy až eufemisticky říká „vyšší geopolitické riziko“, reagovaly dosti vlažně. Na blogu Eda Yardeniho najdeme hezký graf, který ukazuje, jaký byl vývoj na akciovém trhu v letech 1938 – 41. Tento graf si zaslouží detailnější pohled a vlastní interpretaci. Už proto, že ač jde o vývoj cen amerického DJIA , je do značné míry o nás a naše uvažování. Jak tedy akcie na vývoj během zmíněných let reagovaly?

Po Hitlerově hrozbě Rakousku akcie znatelně oslabily, ale záhy poté, co Němci skutečně vstoupili do Rakouska, trh ještě razantněji posílil. Následně přichází hrozba zabrání Sudet a mírné oslabení trhu. Mnichovská dohoda pak sebou zase nese posílení trhu na lokální maxima. S akciemi pak výrazněji nehýbe ani invaze do Polska, ani vstup Británie a Francie do válečného stavu. To, co trh rozhodujícím způsobem posílá dolů, je až Hitlerova invaze do Francie 10. května 1940.

Je to zajímavé. Až by se zdálo, že zatímco agresorovy hrozby nese trh negativně, jejich naplnění ale už takovou ránou není, spíše naopak. Hrozba úderu v nás asi budí větší nevoli, než to, když ho skutečně dostaneme. A zvlášť, když nejde přímo o nás. Jasné je pak to, že investoři (a asi může extrapolovat na celou veřejnost) si přiznali hloubku problému teprve ve chvíli, kdy se Hitler jasně podíval i směrem k nim. Do té doby se mohlo dít kdoví co, ale na západní tržní frontě byl klid.

JS rusko

Uvedený graf navrhuji vnímat z pohledu toho, že historie se neopakuje, ale dost se rýmuje. Hledání toho správného mixu „měkkého a tvrdého“ v reakci na Ruskou agresi a agresivitu není ničím jednoduchým. Putin není ani zdaleka silnější, či rozhodnější. Naopak. Má ale tu „výhodu“, že není zvyklý a ani nemusí moc koukat nalevo, napravo. Západ má naopak tu „nevýhodu“, že se zaobírá takovými „detaily“ jako je demokracie, právo, humanita, apod. Při sporu takových dvou sil bude mít zpočátku vizuálně navrch vždy ta první. Pro tu druhou je to zkouška z toho, zda je ochotna za zmíněné „nevýhody“ dokonce ještě platit, něčeho jiného se vzdát, či dokonce za ně bojovat. Pokud tuto zkoušku složí, nevýhody se rychle mění na rozhodující výhodu.

Jsem přesvědčen, že nejde o Putina, ale o Rusko, které často uvažuje jinak, než my. Ať si tak činí, ale u něj doma. Proč jsem tak přesvědčen, že Rusko je „jiné“. Rozhoduje to, co člověk viděl, či slyšel od těch, kteří přímo viděli (a jsou důvěryhodní). Dovolím si tedy na závěr citovat z čerstvého rozhovoru na Aktuálně.cz s Josefem Pazderkou, dlouholetým zpravodajem ČT v Rusku, na Ukrajině a v Polsku:

„Fungovalo to (na Krymu) přesně podle starého sovětského modelu: buď s námi souhlasíš a jsi náš přítel, anebo - jak oni říkají - jsi vrag ... Jakmile jsem se pokusil o nestranný pohled a chtěl dát prostor druhé straně ... v ten okamžik ve mně viděli nepřítele. Pak nebylo možné nikomu vysvětlit, že proti Rusům nic nemám ... Postupně nám lidé začali vyhrožovat, shlukovali se při živých vstupech kolem kamery a křičeli, že si mě najdou, pokud neřeknu to, co si oni přejí, anebo považují za pravdu ... Ruštinu, ruský národ a jeho kulturu jsem nikdy nepovažoval za méněcenné. Mám k nim obrovský respekt a vždy ho budu mít. Ale nástup sovětské mentality v novém hávu, kterou jsem na Krymu zažíval, mě vystrašil“.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  •  
    31.03.2014 0:33

    .....jářku, no tedy.....tihleti hejčobolové posedlí svým slováctvím se nikdy nepřestanou vymezovat vůči čechúm, ze kterých dlouhé roky federace cucali.....jen tím podávají důkaz své malosti a ubohosti....česká srvilnost, to mě tedy nadzvedlo....a co slovenská vúči hitlerovi, např.....že.....jak oni generalizují....každý slovák, všichni češi......sráči to jsou, zakomplexovaní chudáčkové.
    keris
  •  
    29.03.2014 15:04

    a nebo by tady ještě dneska byl socialismus, jak tenkrát prosazovali tzv. reformní komouši (Dubček a spol.) s tzv. lidskou tváří. Bacha na to, to měli bolševici moc dobře vymyšlený, jak pěkně oblbnout národ. Teprve po brutální invazi se lidi proti komunismu semkli. Jedno dušeřečeno se nasrali. Ta okupace probudila a radikalizovala národ proti komunismu. Aspoň mě určitě.
    baryk
    • Baryk
      29.03.2014 15:11

      Demokratické změny proběhly v celém východním bloku, nemohli nás minout přes politické ani přes ekonomické vazby. Ale vždy´t tady je to jak na novinkách, co je bolševické je skvělé a co jakoliv souvisí ze západem přijde zastřelit. Toho jsme se dočkali? A pohrobek slovenského klero fašistického státu , spojenec fašistického německa, která servilně podepasl s fašisty ochrannou smlouvu a jako jediný spojenec nacistického Německa podílely v září 1939 na napadení Polska budu čechům přednášet? Nebo xilofon, který tady neskrávaně obdivoval Stalina, Putina a podobné dobytky? Kde to jsme?
      Velkamedvědice
      • Re: Baryk
        29.03.2014 15:25

        Nemohly? No, nevím. Klidně mohla být ta hranice mezi světy u Aše a ne u Užgorodu.
        baryk
        • nedočtená historie vyvolala amok u Baryka
          30.03.2014 12:52

          Slovensko sa vysporidalo s fašistickým Slovenskom a Slovenský ľud a vyvodil aj osobné dôsledky... Tiso bol obesený... Podobne ako Mussolini. S kým ste sa v historii z vlastného národa zradcom takto vysporiadali? .............. To ale nebolo mojím cieľom. len som sa dotkol Česka okrajovo, a už mi nadávate. Veď autor článku nevěděl pochopiť, že keď sa dotkne Krymu a povie iný názor, začne mu niekto nadávať - považovať za nepriateľa. Dúfam, že to dnes pochopil pán Sústružník .......... No prekvapuje má to "demokratické" vyháňanie Čechov z Česka - táhni do Ruska a tak.... a to v jednej vete zo slobodou vyjadrovania a demokraciou. Toto je demokracia po Česku? Fakt podliehate mediálnej presstitucii ? No neustále pribúdajú reakcie svedčí trafení sa do čierneho? Patria snáď ešte nemala toľko reakcií na žiaden článok.
          jářku
          • Re: nedočtená historie vyvolala amok u Baryka
            30.03.2014 13:18

            Pokud je tohle okrajově, "Česi sú zvyknutí podrobovať sa Nemcom, aj keď vyhlásili že českými lebkami vydláždia cestu z Prahy do Berlína. Obracať sa neustále na tých ktorý ich zradia (Mníchovská zrada)", pak jsem Ti okrajově odpověděl, že sjste to vy, kdo lezli němcům do zadku, tak si zameť před svým prahem. A svoboda slova končí nacionalkismem a prosazováním režimů, vedoucích k lidské nesvobodě a totalitě. Skutečně nepotřebujeme, aby se slovensdký nacionalista vnímající černobíle svět to vyčítal druhým a navážel se do Soustružníka. Počínaje Knažkem, přes bratry Štasné až po Tebe z Vás ten nacionalismus a nadřazenost jen kape. Nemáš se proč nadřazovat. Nic velkého si nedkázal. Před nikým se neponižuj, nad nihko se nepovyšuj.
            Velkamedvědice
            • velká medvědice
              30.03.2014 14:21

              Asi Ti stále uteká podstata toho na čo odpisuješ. Inak si OK? V jednom kuse len nadávaš. Tých čo si vymenovala za nacionalistov tých ja vôbec nemám rád, ale sú ako Ty vedia len nadávať. A zo šťastných by som vybral Len Petra. .......... Len na vysvetlenie historický fakt píšem na konci z "." a keď sa pýtam, dám "?" Stále odpovedáš na to čo sa nepýtam...... A nevedel som , že keď je niekto dobrý hokejista, alebo herec že je nacionalista.
              jářku
              • Re: velká medvědice
                30.03.2014 14:46

                Tahle věta mi stačila , abych si o jedinci jako Ty udělal názor, " Česká servilnosť nemôže pochopiť hrdosť Rusov" Za prve nevím , co se vyvyšuješ a kritizuješ čechy, normální slováci chápali okupaci stejně jako každý člověk. Že by USA vtrhli násilím do německa,jak to bagatelizuješ nevím a zaplať pánBů, že se ruský bolševik má čeho bát. Ty hrdí hajzli mě tady okupovali, Tobě se to líbilo? Mně ne. Ne nic horšího než bolševik a jeho stupidní obhajovatelé. Nechci mít S tebou společný ani dialog, svou tupost, negramotnost a neschopnost politického cítění si nmprokázal už tou větou. Nemáš právo okupaci zlechčovat ani se tady naparovat. Sbohem. Nic jiného než nadávky se povýšený jedine s jedině správnžm názorem nezaslouží. A pokud nevíš, na který nacionalismus jsem narážel , jen dokazuje , proč jste rozmlátiuli z mindráků Československo. Podporu neoznačeným teroroistickým jednotkám pohybující si na území cizího státu si již prokázal. Já jen doufám, že se k Tvé radosti bolševík více roztahovat nebude.
                Velkamedvědice
              • Re: velká medvědice
                30.03.2014 14:23

                :-)
                jářku
                • jářku
                  30.03.2014 14:47

                  ...problém asi bude v tom, že - nechci mluvit - za vm, ale minimálně já a moje okolí...má daleko větší prolém s komunismem než s fašismem. Takže ty tady trepeš o Tisovi a nikoho to většinou vůbec nezajímá. S tou "presstituci" jseš slovenská varianta psychoexota s nickem Kalka co tady neustále vytahuje "neonarcismus" a "konsumismus". Proč to je jasný, to jsou takový fórky z kateder ML, no co je to stará bába, už by měla mít rozum. Apropo gratulujem Slovákům k volbě prezidenta!
                  db
        • Jáj, veď Česi sú komunisti a antikomunistov majú slabučkých váhavcov
          29.03.2014 15:46

          http://zpravy.idnes.cz/tigrid-komuniste-jsou-cili-a-bez-humoru-fco-/domaci.aspx?c=A030831_153720_domaci_mhk
          Šaňo
  •  
    28.03.2014 14:27

    No, a ja uz som si myslel, ze je nacase vsetko predat..
    Eco
  • Reagan
    27.03.2014 15:29

    vypráví vtipy, co slyšel v SSSR http://www.youtube.com/watch?v=C_7WX6IQFAU
    sgt.Mike
  • "...čtěte, záviďte mi..."
    27.03.2014 15:25

    Nedělní chvilka poesie - Balada o cestovním pasu, Majkovskij http://www.youtube.com/watch?v=ooSx4wjb6Tg
    sgt.Mike
  • takových lidí je přece spousta
    27.03.2014 12:58

    co jim nestačí co mají, a pořád koukají co by si vzali od druhých bez dovolení. Na Východě jako na Západě, v Evropě nebo v Asii. Proto nás to tolik děsí, protože od normality je nenormalita dost těžko odlišitelná, a projeví se až když je dost pozdě. Ale dobrá zpráva je, že všechno se dá spravit...
    Bo
    • prsstitucia ?
      27.03.2014 14:56

      Zase jeden presstitut ? Ako že Majdan bol : „detaily“ jako je demokracie, právo, humanita?. Česi sú zvyknutí podrobovať sa Nemcom, aj keď vyhlásili že českými lebkami vydláždia cestu z Prahy do Berlína. Obracať sa neustále na tých ktorý ich zradia (Mníchovská zrada)... Česká servilnosť nemôže pochopiť hrdosť Rusov a nie len ich. Nevedia pochopiť slová " Lepšie nebyť, ako byť otrokom " A to je vlastne celý dôvod nepochopenia... Robite stále to isté dookola a dookola a dookola Je azda demokratické vraziť 5 000 000 000 $ na rozvrat krajiny na 2. konci sveta? Ako to urobilo USA na Ukrajine? Vy Češi ste sa pozerajú na rok 1968 ako na okupáciu. A ako sa pozeráte na základne USA v Nemecku, Turecku, Bulharsku, Poľsku ... to nie je okupácia? Európa je prepchatá jadrovými zbraňami USA. Čo myslíte? Kam v prípade rozpútania vojnového konfliktu poletia trebárs Čínske, Ruské, Iránske rakety s jadrovými hlavicami. USA nech si berie ten svoj BORDEL na svoje územie - navrhujem! Uvedomuje si pán Jiří Soustružník kto rozdúchava napätie v Európe? USA to robí po celom svete a keď ste taký dobrý investor, iste Vám to nemusím vymenovávať. A keď ste taký dobrý investor, viete aj to, že USA môže profitovať len v prípade vojnového konfliktu. Uvedomujete si čo znamená 3. svetová vojna pri dnešnom zbrojnom arzenále? Všetci by ste si mali pozorne vypočuť obavy amerického politika skôr než budete reagovať na tento príspevok, ktorý sa Vám zaručene nepáči… http://m.youtube.com/watch?v=BABXj2nNO8k
      jářku
      • Idiot
        29.03.2014 14:27

        Navrhuji, aby ses přestal prsit a poučovat hńupe. Cos dokázal Ty hovne? Pakuj za Ficem, když se neumíš chovat. To je vděk, za to že jsme Tě živili?
        Velkamedvědice
        • Re: Idiot
          29.03.2014 14:56

          ... poznamenal idiot, který není ani po 424 dnech porozumět zákonu o daní z přidané hodnoty... :-)))
          Kalka.
          • čůza
            29.03.2014 14:58

            Pakuj do perlovky krávo.
            Velkamedvědice
            • Re: čůza
              29.03.2014 15:07

              Typická reakce idiota... QED
              Kalka.
              •  
                29.03.2014 15:14

                Tvá stařecká demence mě neoslovuje.
                Velkamedvědice
        • Re: Idiot
          29.03.2014 14:29

          A jestli to proto Tebe nebyla v 68 okupace bolševiku, tak seš dobytek.
          Velkamedvědice
      • Re: prsstitucia ?
        28.03.2014 1:13

        "Nevedia pochopiť slová " Lepšie nebyť, ako byť otrokom " A to je vlastne celý dôvod nepochopenia..." No topotom vubec neznas rusky narod, je tam hodne otroku, v danou chvili napriklad otroku soucasneho vladniho rezimu, ktery brutalne rozkrada rusko mnoho let a aby lidi moc nekoukali po stranach tak jim porad ukazuji vnejsiho nepritele, no proste stary dobry trik, ktery funguje vsude ve svete, jenom otazkou je kolik na ten trik skoci lidi v ruznych zemich, v rusku je to bohuzel cca. 85% populace a toto cislo se zvetsuje.
        Zxx
      • Re: prsstitucia ?
        27.03.2014 15:05

        Hnoji slovenskej táhni domů ať už je to slovensko nebo rusko. Jak se díváme na naši okupaci zavšivenýma rusákama je naše věc. To že jsou američani v německu je starost němců. TY SE STAREJ HLAVNě O SEBE. a nestrkej svůj špinavej prorusáckej rypák do věcí, do kterých ti nic není.
        ..
        • Soustružník pochopil? odpoveď mu dal Čech demokratickú a humanitnú
          27.03.2014 15:35

          Kámo ja som na Slovensku. Ale ďakujem za potvrdenie správnosti názoru. Vidím, že si sa aj podpísal... Ale to nevadí hlavne že máš na podráškach meno, aby bolo vidieť komu trčíš zo zadku :-). Tak pán Autor: Jiří Soustružník taká bola reakcie na Kryme ? „Fungovalo to (na Krymu) přesně podle starého sovětského modelu: buď s námi souhlasíš a jsi náš přítel, anebo - jak oni říkají - jsi vrag ... Jakmile jsem se pokusil o nestranný pohled a chtěl dát prostor druhé straně ... v ten okamžik ve mně viděli nepřítele. Ta vysoká intelektuálna reakcia na môj príspevok je ešte horšia, ako reakcia na Kryme. Ten intelektuál si zrejme mylí, že Internet je len v Čechách. Naviac asi ani nebol schopný si postiť odkaz na youtube nemohol to stihnúť vypočuť si celé. Tak že pán Soustružník, taká malá lekcia o psychológii pre Vás... V skutočnosti mi neide o Rusov, je len škoda, že oni stratili záujem o Európu. Možno naozaj to na chvíľu pocítia, no robia kroky a exportujú energiu do Číny. Ale nevadí my sa budeme hriať na Americkom bridlicovom plyne a pre zmenu budeme závislý na USA.
          jářku
          • Re: Soustružník pochopil? odpoveď mu dal Čech demokratickú a humanitnú
            27.03.2014 15:51

            Nejsme kamarádi. Já se tady podepisuju jako ".." už delší dobu není to o nic anonymnější než tvoje "jářku". Tedy pokud tě tvoji úchylní rodiče takto nepojmenovali. Své moudra o servilitě čechů si rozvíjej se svými spolubratry na slovenských serverech a jestli tam potkáš nějakého čecha, co bude rozebírat servilitu slováků můžeš ho taky poslat kam uznáš za vhodné.
            ..
            •  
              27.03.2014 17:51

              Kamaráti byť nemusíme, ale sa môžme rešpektovať. No vidím že už si kľudnejší. A mojích rodičov nechaj na pokoji, tiež ti nhovorím „zasranej pepíku“ . Ale dostal som Ťa. Tak že v staroalověnčině a stročeštině znamená "jářku" "ja hovorím". Alebo česky aby si rozumel "já říkám". No myslím že si to ešte nepochopil celkom. Len som autorovi článku ukázal, prečo tak reagovali na Kryme. To že si to bol Ty, si sa prihlásil sám. Jářku píše všade nie len na Slovensku a v Čechách, má na to právo a nie je presstitutka. Okrem iného, že je za www adresou .cz neznamená, že sa jedná o českú stránku. A píšem Česko a Česi s veľkým písmenom na začiatku. Neviem či je to pravopisne správne, ale vážim si každý národ. A naozaj by som chcel vedieť v čom sú Slováci servilní, alebo historicky sa tak správali. Je to ako zrkadlo do ktorého sa nebojí pozrieť, aby som sa vyhol činom ktoré na to ukazujú. Iste, aj Češi bojovali za odtrhnutie od Rakúsko - Uhorska, a nie je to tak dávno, aby Češi zabudli.(Krym od Ukrajiny) ... nech si to tam riešia sami... Vážim si to a hlavne to že to aj dosiahli ako Češi tak aj Krym. Keď sa blíži smutné výročie 2.sv vojny a zapnem český program, nič sa tam neriešia, len že prečo Češi nebojovali aspoň jeden deň, ale kapitulovali. No vysvetlenie je jediné. Český aj Slovenský národ zradili spojenci , ale aj vláda (utiekla). A nieje čo viac riešiť. A dnes? Pomaly ste si zvolili za prezidenta Rakúskeho šľachtica, tá vláda nemá výraznú osobnosť, samí zlodej to je. Mooore čumím jak puk. Ešte že tam je ten Zeman a Klaus. Do televízie púšťate slovenského „politológa“ , čo keď povie že vonku svieti slnko, tak sa Slovák ide pozrieť či neklame. Jinak můj děda převáděl za protektorátu lidi utíkajíci před Němcemi přes hranici na Slovensko a byl to Čech.
              jářku
              •  
                29.03.2014 14:31

                Bolševik, ,který nepozná okupaci v 68 si zaslouží tak maximálně do držky, ne respekt. Pakuj za Mečiarem Ficem.
                Velkamedvědice
                • Dali jste si
                  29.03.2014 14:44

                  někdy, někdo otázku, jak by se mohla taky naše země vyvíjet, kdyby do ní varšavská smlouva v r. 68 nevlítla? Aha.
                  baryk
                  • Re: Dali jste si
                    29.03.2014 14:48

                    Tak to snad bylo evidentní, že k lepšímu.
                    Velkamedvědice
Aktuální komentáře
18.04.2024
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m