Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Slovenským prezidentem bude přesvědčivým výsledkem Andrej Kiska

Slovenským prezidentem bude přesvědčivým výsledkem Andrej Kiska

31.03.2014 8:48, aktualizováno: 31.3. 9:10
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Novým slovenským prezidentem bude podnikatel a filantrop Andrej Kiska, který přesvědčivě vyhrál sobotní druhé kolo voleb hlavy státu. Jeho soupeř, premiér Robert Fico, uznal svou porážku. Zároveň jedenapadesátiletému bezpartijnímu milionáři Kiskovi gratuloval ke zvolení. Nově zvolený prezident potvrdil, že jeho první zahraniční cesta povede do ČR.

Kiska získal 59,38 procenta odevzdaných hlasů a Fico 40,61 procenta. Pro nováčka v politice hlasovalo 1,307.065 voličů, pro devětačtyřicetiletého premiéra 893.841 lidí. Ze 4,4 milionu oprávněných voličů přišla hlasovat zhruba polovička - 50,46 procenta.

"To, co jsem slíbil, splním. Slíbil jsem, že budu prezidentem všech občanů, že budu lidi spojovat (...) Budu stát za každým slušným člověkem v naší zemi," řekl Kiska. Chce, aby lidé mohli být na Slovensko hrdí, mohli tu žít a cítili se tu dobře. Hodlá se také zasadit, aby politika na Slovensku byla "lidštější".

"Fico dostatečně nevysvětlil svým voličům, proč chce být prezidentem, většina si ho spíše přeje ve funkci premiéra než prezidenta," konstatoval po volbách sociolog Martin Slosiarik. Podle politologa Erika Láštice by Fico mohl na porážku zareagovat změnami ve své jednobarevné levicové vládě.

Premiér Fico sice oznámil, že si vezme pár dnů na zotavenou, nicméně předseda parlamentu Pavol Paška z vládní sociální demokracie ještě před oznámením výsledků konstatoval, že i v případě porážky bude vláda normálně pokračovat pod Ficovým vedením.

Ministerský předseda i tisk přirovnávali volby k referendu o Ficovi a jeho straně Směr, která dominuje slovenské politice.

"Když lidé jdou volit, chtějí změnu. Změna je podstata života. Ale je pravda, že v našem politickém systému prezident nemá kompetence k vykonání zásadních změn," konstatoval v televizi TA3 analytik Michal Horský.

"Bylo by velmi špatné, kdyby se opakovalo to, co jsme zažili v 90. letech," varoval komentátor Marián Leško v televizi Markíza před návratem ke konfrontaci mezi hlavou státu a šéfem vlády. Spory svého času poznamenaly éru někdejšího premiéra Vladimíra Mečiara a prezidenta Michala Kováče. "Nemusí se milovat, ale je v zájmu občanů, aby prezident a premiér našli společnou řeč," dodal.

Prezident Miloš Zeman plně respektuje výsledek slovenských prezidentských voleb. Nově zvolenému prezidentu Slovenska Andreji Kiskovi zašle blahopřání, uvedl mluvčí české hlavy státu Jiří Ovčáček. Zeman v kampani podpořil Kiskova soupeře a současného slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD).

"Gratuluji panu Andreji Kiskovi ke zvolení prezidentem Slovenské republiky. Pevně věřím, ze pan Kiska ve své ústavní funkci napomůže dalšímu pokračování a rozvoji současných vynikajících česko-slovenských vztahů," uvedl ve svém prohlášení český premiér Sobotka. "Nám velmi blízké Slovensko má za sebou intenzivní, ostrý, ale nepochybně regulérní volební zápas, který potvrdil sílu a kvalitu slovenské demokracie," dodal.

Nově zvolený slovenský prezident Andrej Kiska považuje kompetence hlavy státu za dostatečné a je proti jejich případnému posílení. Uvedl rovněž, že z pozice hlavy státu bude politikům připomínat, aby řešili problémy lidí.

Slovenský prezident má podle ústavy spíše omezené pravomoci. Může ovšem například blokovat nominace vlády a parlamentu na obsazení vedoucích představitelů některých úřadů a institucí. Návrhům premiéra na jmenování nebo odvolání ministrů prezident ovšem musí vyhovět. Případná úprava pravomocí hlavy státu by si vyžádala změnu ústavy, kterou by museli podpořit poslanci vládní strany Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica, jenž v sobotu v rozhodujícím kole prezidentských voleb prohrál právě s Kiskou.

"Nejsem zastáncem toho, abychom posilovali pravomoci prezidenta. Máme jasně daný parlamentní systém moci. Já vnímám roli prezidenta jako autoritu," řekl podnikatel a filantrop Kiska, jenž je v politice nováčkem.

Kiska, který se ujme prezidentského úřadu v polovině června, se současně postavil také proti chystanému částečnému okleštění prezidentských kompetencí. Slovenský parlament na probíhající schůzi posunul do druhého čtení novelu ústavy, podle které by hlava státu přišla o možnost jmenovat tři ze současného počtu 18 členů soudní rady. Tento orgán například předkládá prezidentovi návrh na jmenování soudců.



Vizitka Andreje Kisky (51), který podle všeho směřuje do funkce slovenského prezidenta:
 
 
- Podnikatel a filantrop. Zbohatl poté, co v roce 2005 prodal své podíly ve společnostech Triangel a Quatro, které se zabývaly mimo jiné splátkovým prodejem a poskytováním půjček. 
- V roce 2006 stál u zrodu neziskové organizace Dobrý anděl. Ta na Slovensku i v ČR poskytuje pomoc rodinám, jež se dostaly do finančních problémů v důsledku závažné nemoci svého dítěte. 
- Je nestraníkem. Ve svých 19 letech se neúspěšně ucházel o členství v komunistické straně. 
- Prezidentskou kandidaturu oznámil na podzim 2012. Tehdy byl veřejnosti spíše neznámý, ale díky rozsáhlé kampani byl už před prvním kolem voleb považován za nejvážnějšího konkurenta favorizovaného Roberta Fica. V prvním kole Fico nad Kiskou zvítězil nečekaně malým rozdílem čtyř procentních bodů. 
- Protivníci mu vytýkají, že nemá s politikou žádnou praktickou zkušenost. 
- Několik dní před prvním kolem jej neznámí aktivisté obvinili, že zbohatl na poskytování předražených půjček. Jeho konkurent Robert Fico ho dokonce označil za lichváře. Kiska za to podal na Fica trestní oznámení pro pomluvu. 
- Během předvolební kampaně vyšlo najevo, že drží podíl ve společnosti TGI Money, která v Česku poskytuje nebankovní úvěry s vysokým úrokem. Mluvčí České obchodní inspekce navíc slovenskému listu Pravda řekl, že TGI Money v minulosti porušila předpisy, za což jí inspekce pokutovala. Kiska zdůraznil, že ve zmíněné firmě aktivně nepůsobí, jen do ní investoval část svých peněz. 
- V předvolební kampani čelil nařčení, že má blízko ke státem neuznané scientologické církvi. Kiska si údajně v minulosti nechal vydat knihu ve vydavatelství, které je prý blízké scientologům, nebo přednášel osobám blízkým této církvi. Jeho protikandidát Fico v této souvislosti Kisku označil za "bezpečnostní riziko." Kiska příslušnost ke kontroverzní sektě jednoznačně odmítl. 
- Narodil se 2. února 1963 v Popradu, kde dodnes žije. Vystudoval elektrotechnickou fakultu Slovenské technické univerzity v Bratislavě. Po vysoké škole pracoval jako projektant. Počátkem 90. let odjel na 18 měsíců pracovat do USA, kde mimo jiné prodával v obchodu na benzínové pumpě. 
- Po návratu na Slovensko začal podnikat. Nejprve se zabýval dovozem šperků a obchodováním s nimi. V roce 1996 spolu se svým bratrem a bratrancem založil společnost Tatracredit. Ta provozovala katalogový obchod Triangel, nabízející zboží na splátky, a také úvěrovou společnost Quatro. V roce 2005 své podíly ve zmíněných firmách prodal slovenské Všeobecné úverové bance. Na prodeji vydělal v přepočtu přes deset milionů eur (podle aktuálního kurzu zhruba 274 milionů Kč). Přibližně desetinu této sumy následně věnoval na rozjezd nadace Dobrý anděl (Dobrý anjel). 
- Podnikání se zcela nevzdal. V současnosti na Slovensku podle svých slov figuruje ve dvou firmách, které se zabývají správou majetku. V Česku je akcionářem ve třech společnostech. 
- V roce 2011 získal slovenské ocenění Křišťálové křídlo v oblasti filantropie. V roce 2006 mu slovenský časopis Trend udělil cenu Manažer roku. 
- Je podruhé ženatý a má čtyři děti (dvě z každého manželství).

(Zdroj: čtk, ČT, SITA, TA3, Sme)


Čtěte více:

Kdo bude příští slovenský prezident?
14.03.2014 11:26
Tento víkend v sobotu 15. března se uskuteční na Slovensku první kolo ...
Fico nebo Kiska? První kolo vyhrál premiér, nejen sázkaři ale hovoří proti němu
17.03.2014 10:44
První kolo prezidentských voleb na Slovensku vyhrál premiér Robert Fic...

Váš názor
  •  
    31.03.2014 23:30

    Celkom som nepochopila komentar nejakeho sociologa,, ze slovaci chcu mat FICA radsej premierom. Slovaci Dali jasne najavo ze FICA mat nechcu!!!
    riava
    • niava
      01.04.2014 0:01

      Fandím Ti, ale vysvětli to tomu magorovi Jařku, co leze do zadku Ficovi i ruským bolševíkům a ještě se povyšuje na čechy. Jinak gratulace k prezidentským volbám.
      Velkamedvědice
  • Gratulace
    31.03.2014 15:28

    Já myslím, že našim východním sousedům můžeme k volbě jen pogratulovat. Třeba se i u nás jednou povede zvolit někoho normálnějšího.
    Karel Havel
  • :-)
    31.03.2014 9:45

    Nový sloveský president bude jistě předmětem šprýmů v Rusku: http://slovnik.seznam.cz/ru-cz/word/?q=%D0%BA%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0&id=MDUOKt07f5w= https://www.google.com/search?tbm=isch&hl=en&source=hp&q=%D0%BA%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0&gbv=2&oq=%D0%BA%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0&gs_l=img.12...0.0.0.4955.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0....0...1ac..34.img..0.0.0.5tcLw-jbONE
    tlustý hrabě
    •  
      31.03.2014 11:14

      Nam zas francuzi v praci zadali projekt "cocot". No co, zivot ide dalej.. :)
      Eco
  • Na Slovensku sa cez vikend zda sa po rokoch posunul cas dopredu.
    31.03.2014 9:17

    Slovaci by ale nemali zabudat na to, ze Kiska mozno uspel hlavne ako protikandidat k Ficovi. Podobne ako kedysi volba proti Meciarovi, i volba proti Ficovi mohla byt predovsetkym volbou mensieho zla. Az cas ukaze, ci je to slusny clovek hodny postu prezidenta.
    Eco
    • Re: Na Slovensku sa cez vikend zda sa po rokoch posunul cas dopredu.
      31.03.2014 10:18

      Až sa mu podarí vytunelovať dôchodkové fondy.... .........Všetky organizácie typu dobrý aniel nepodliehajú žiadnej kontrole, neplatia dane, nikto nevie koľko peňazí skotočne príde tam kam je oficiálne proklamované že sa dostanú........ Večšinou slúžia na financovanie mimovládnych organizácií, financovanie médií, ako je napr. TÝŽDEŇ, financovanie disidentov a iných rozvracačov spoločnosti....... vedie to k stavu podobnému na ukrajině a rôzným farebným "revolúciám" vyvolávávajúcim chaos v štáte..........názor že ide o nestranníckého kandidáta je divný a nepravdivý, ak niede o stranníckého kandidáta tak je to ešte horšie. Ide o sektára. Preto taký postoj KDH........... No nevadí mali sme v minulosti za prezidenta aj Tisa a věděli sme čo s ním...... Keby ste vedeli, aká je to hnus a špina tie "nadácie“ neposlali ani korunu...... Ale každý si zaslúži takého prezidenta akého si zaslúži....
      jářku
      •  
        31.03.2014 10:30

        Určite máš v pivnici protiátomový kryt, na hlave nosíš prilbu zo staniolu, nad dverami kilo cesnaku a odoberáš časopis Bosorka....
        Roman
        •  
          31.03.2014 10:38

          A ty máš na podrážkach napísané meno... :-)
          jářku
          • Jářku
            31.03.2014 10:43

            To není Tvé jméno. To má na podrážkách jen Tvé otisky, jak Tě nakopal do zadku za Tvé bláboly..
            Velkamedvědice
            • Re: Jářku
              31.03.2014 10:57

              Velká medvědice ty si tepľoch, lebo v skutočnosti sa voláš zděnek. Ale odpovede máte plné argumentov rovnako. Stávacsa z Teba posadnutý človek vyhľadávajúci moje komentáre, aby si mohol okamžite duchaplne reagovať. :-).
              jařku
              • Jářku
                31.03.2014 11:03

                Ano. Kreténi mě fascinují. Za ty servilní čechy a hrdé rusy, či za to jak si vptipně oddělil názor čechů na 68 od názorů slováků a vůbec za ten svůj slizký šovinismus, co si předvedl na minulém vlákně, sinic jiného nezasloužíš, Ficův poskoku. Slušní slováci Tě vidí.
                Velkamedvědice
                • Re: Jářku
                  31.03.2014 11:06

                  A argument si dostal. Zlevnili Vám předražený plyn. Hurá. Nám taky. I bez Ficky.
                  Velkamedvědice
                  • Zděnku
                    31.03.2014 14:39

                    A to Ruskej? Čo na ně tak hezky nadávaš? Nebo hezkej břidlicovej americkej. Ten Roskej Ty nemůžeš ze zásady. Ty humanisto.
                    jářku
                    • Re: Zděnku
                      31.03.2014 14:44

                      Jářku není ton co mluví, ale ten co trepe kokotiny. Ono napsat "financovanie disidentov a iných rozvracačov spoločnosti." je třídní tupost nejvyšího bolševického stupně. Ti disidenti seděli za to, ab se nicka jako Ty mohla prsit vyvyšovat nad čechy. Předpokoládám, že máš na nočním stolku Husáka.
                      Velkamedvědice
                      • :-)
                        31.03.2014 16:36

                        S tím plynem jsi sie řádně nasral do huby co? Seš vzorkem takového hajzlíka be zásad... Ani zděněk ani velká medvědice prostě srágora za plotem, žádnej chlap, ale neboj sa je vás veľa v tom stáde... Tak že. ešte raz a vypočuj si to celé. Paul Craig Roberts interview for Slobodny Vysiela…: http://youtu.be/BABXj2nNO8k.
                        jářku
                        • Re: :-)
                          31.03.2014 23:55

                          Ty fetuješ magore?
                          Velkamedvědice
Aktuální komentáře
25.04.2024
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.