Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Akcie jsou pro odvážné a trpělivé

Akcie jsou pro odvážné a trpělivé

02.04.2014 18:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Odvážnému štěstí přeje. A kdo si počká, ten se dočká. Tato dvě známá přísloví dávají základ dvěma rozdílným přístupům k hodnotovému investování. Obě mají něco do sebe, umění spočívá v tom, jak je správně zkombinovat. Hodnotové investování je populární od doby, kdy jej začal ve 30. letech prosazovat Benjamin Graham. Ten v té době tvrdil, že cena akcií mnoha firem klesla během deprese velmi nízko a je tak možné koupit je za méně, než jaká je jejich hodnota.

V 70. letech pak Eugene Fama a Kenneth French ve své známé studii ukázali, že levné akcie (měřeno poměrem ceny akcie a její účetní hodnoty) si vedou obvykle lépe než celý trh. Tento jev nazvali „efektem hodnoty“. Fama, který v loňském roce obdržel Nobelovu cenu za ekonomii, tento efekt vysvětluje tak, že jde o rizikovou prémii. Děje se tak přesně to, co bychom na efektivním trhu čekali – vyšší riziko sebou nese vyšší návratnost. Druhé možné vysvětlení nabízí behaviorální finance. Ty hovoří o tom, že trhy jsou neefektivní: Investoři podléhají módním vlnám a pak zapomínají na nudné akcie, které mají predikovatelné zisky a dividendy. Pokud takové akcie nakupujeme, využíváme toho, že v dlouhém období se jejich hodnota projeví. Oba přístupy můžeme považovat za hodnotové, ale jsou velmi rozdílné.

Andrew Lapthorne ze Société Générale nazývá popsané přístupy jako strategie „pro odvážné“ a „pro trpělivé“. Ten druhý stojí na nákupu firem se silnou rozvahou a dividendami a měl by fungovat v dlouhém období. Jeho nevýhoda spočívá v tom, že dividendové akcie si obvykle vedou hůř během býčího trhu. Ten jsme viděli i během posledních pěti let. První ze zmíněných přístupů pak znamená nákup 200 nejlevnějších akcií (relativně k příslušnému sektoru). Každé čtvrtletí se složení tohoto portfolia mění, aby nedocházelo k tomu, že bude delší dobu zahrnovat akcie, jejichž cena se vydá prudce nahoru. Takové portfolio odráží index SG Value Beta.

Lapthorne tvrdí, že obě strategie se dobře doplňují. Portfolio pro odvážné má vysokou betu a veze se tedy s trhem. Vede si lépe v dobrých časech a naopak. Zisky jsou generovány hlavně pohybem ceny akcie. Portfolio trpělivých je s trhem korelováno méně a zisky jsou tvořeny pohybem ceny akcie i dividendami. Za posledních dvacet let dosáhlo toto portfolio návratnosti 11,9 % ročně, první portfolio 14,3 %, ale jeho volatilita byla mnohem vyšší. Dohromady vynesly 13,4 %, zatímco index celého trhu dosáhl návratnosti 8,4 % a vyšší volatility. Lapthorne poukazuje na skutečnost, že kdybychom investovali podle Grahama, našli bychom v indexu MSCI World jen asi 20 zajímavých akcií. Mezi ně patří známá jména jako Intel, BHP Billiton či Vodafone. Dále by sem patřila skupina japonských akcií. Graham sám pak v 50. letech řekl, že již nedoporučuje složitou analýzu a výběr akcií by prováděl pouze na základě historického PE a výnosů obligací s ratingem AAA. „Zdá se to být prakticky bezchybný způsob, jak dostat dobré výsledky s minimem práce,“ uvedl tehdy investor.

(Zdroj: FT)


Váš názor
  •  
    03.04.2014 11:15

    To je ale zaujimave. Ani Intel ani BHP ani Vodafone nesplnuju ani len NTAV (net tangible asset value) podmienku, o splneni omnoho prisnejsej NCAV (net current asset value) nemoze byt ani rec. Vsetky tri spomenute spolocnosti maju NCAV zaporny.
    Eco
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.