Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
NATO zesiluje obranu: letadla v Pobaltí, lodě v Baltickém moři a Středomoří

NATO zesiluje obranu: letadla v Pobaltí, lodě v Baltickém moři a Středomoří

16.04.2014 14:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Okamžité posílení obrany aliančních zemí v reakci na ukrajinskou krizi v Bruselu oznámil generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen. Slíbil mimo jiné více letadel ve vzduchu, například při intenzivnějším hlídkování v Pobaltí, a lodě v Baltickém moři, východním Středomoří i jinde podle potřeby.

"Přijali jsme vojenské kroky, o nichž si myslíme, že jsou v tomto stadiu nutné k zajištění efektivní kolektivní obrany," poznamenal Rasmussen. Posílení obrany má podle něj demonstrovat sílu alianční solidarity. "Budeme mít více letadel ve vzduchu, více lodí na vodě a budeme více připraveni na zemi," prohlásil generální tajemník NATO po dnešním jednání aliančních diplomatů. NATO posílí svou připravenost i výcvik a prověří a aktualizuje své obranné plány.

Dnes dohodnutá opatření začne aliance realizovat okamžitě. Další opatření mají v případě potřeby následovat v příštích týdnech a měsících, uvedl Rasmussen. "NATO bude chránit každého spojence a bránit se proti všem hrozbám vůči naší základní bezpečnosti," zdůraznil.

Ochrana aliančních zemí je podle něj klíčovým úkolem NATO. Generální tajemník připomněl, že už dříve bylo rozhodnuto o posílení alianční operace při ochraně vzdušného prostoru tří pobaltských členů či o hlídkových letech strojů AWACS nad Polskem a Rumunskem.

Rasmussen zároveň zopakoval názor aliance, že jediným řešením ukrajinské krize je politický dialog. Rusko vyzval, aby přestalo destabilizovat Ukrajinu, stáhlo své vojáky od jejích hranic a jasně se distancovalo od podpory násilných činů "dobře vyzbrojených bojůvek proruských separatistů".

Po dřívějším nárazu s myšlenkou stále základny NATO ve východní Evropě zejména na sentiment v Německu NATO zintenzivnilo vzájemná cvičení s armádami středo- a východoevropských zemí. "Budeme pokračovat v hledání cest posílení společné obrany," uvedl Rasmussen po dnešním kroku.

(Zdroj: čtk, ČT, Reuters, Bloomberg)

Vývoj na Ukrajině sledujte zde:
Ukrajina


Váš názor
  •  
    16.04.2014 17:07

    Výše uvedené příspěvky napsali slaboduší a historií neobeznámení přispěvatelé. Klaus má vzdělání, ale je též slaboduchý, když si myslí, že nevíme o jeho minulosti. Zaprodanci rudých z východu.
    Kodiaq
    •  
      16.04.2014 17:43

      pane kolego,nějak ste nám v tom rozhorlení zabloudil do ukrajiny,ale jinak máte můj souhlas,ovšem klaus není slaboduchý,nýbrž ti jsou slaboduší,kteří mu naletěli a zobali cca 20 let z ruky. bob :
      bob
      • prďolové
        16.04.2014 20:33

        Vy dva prďolové jste se zaprodanci koho? Tamto bole jsou aspoň slávisti a co ste vy? Ale dejte si jméno sami... Pro mne jste posraní prďolové a zrádci.
        jářku
  •  
    16.04.2014 15:42

    KAŽDEJ SOUDNEJ,který tu ukrajinskou frašku sleduje se už musí řehtat.jistě..to se to američanům plánovalo a dobývalol v iráku a afghanistanu,kdy proti nim stáli(divoši).nyní řinčí zbraněmi,zatímco rasputin v klidu jedná.a pokud jde o současnou ukrajinskou vládu,která vzešla z PUČE na majdanu,sklízí co zasela i s KLIČKEM.podle mne rusko nemá zájem na odtrhování východu od západu ukrajiny,protože by na konci tohoto procesu zůstalo tvrdé ukrajinské jádro,které by už bez obtíží přešlo do eurounie. ROZDĚL A PANUJ,to znali staří římané a zdá se,že putin znajet svaje děělo..tj dílo.proto federace.
    BOB
    •  
      16.04.2014 17:42

      pane kolego,nějak ste nám v tom rozhorlení zabloudil do ukrajiny,ale jinak máte můj souhlas,ovšem klaus není slaboduchý,nýbrž ti jsou slaboduší,kteří mu naletěli a zobali cca 20 let z ruky.
      bob
    •  
      16.04.2014 15:58

      proti současné ukrajinské vládě není ani třeba bojovat,,ty šašci shoří sami jako papír tak za tejden, črtnáct dnů
      •  
        16.04.2014 16:11

        Tak lehký to asi nebude, Američani se rozhodli to tam pořádně rozjebat, poteče krev, přijdou žoldáci z sýrie, Lýbie. Už i Tymošenková zakládá vlastní armádu. Má zájem o muže prošlé bojem - né obyčejné nácky... Jestli ukrajinská armáda nepřevezme moc, poteče krev a rusové budou muset dovnitř. Kvůli blbým američanům to odsereme všichni. Proč se nestarají třeba o Mexiko? Protože by nepoškodili Rusko to je jejich hlavní cíl!
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data