Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nerovnost nebudí jen závist, škodí celé ekonomice

Nerovnost nebudí jen závist, škodí celé ekonomice

02.05.2014 18:20
Autor: Redakce, Patria.cz

Nerovnosti příjmů a bohatství je v poslední době věnováno hodně pozornosti. Hlavní příčinou je vývoj ve Spojených státech, kde se nerovnost dostala na extrémní úrovně: V roce 2012 proudilo k 1 % lidí s nejvyššími příjmy 19 % celkových příjmů ve společnosti. V roce 1980 to přitom bylo pouhých 8 %. Současný stav je tedy podobný situaci v roce 1928. Vedle evidentního dopadu na bohatství lidí s nižšími příjmy má současný stav několik dalších důsledků, které nejsou tak často diskutovány. Jedním z nich je vztah mezi velkou nerovností a ekonomickým růstem. Ten může být relevantní zejména v době, kdy je poptávka utlumena, protože bohatí lidé obyčejně utrácejí méně než chudší.

Vysoká nerovnost může také zvyšovat volatilitu a nestabilitu. Je dokonce možné, že byla jednou z příčin hypotéční krize roku 2007 a následné krize globální. Vedle těchto dvou bodů nesmíme zapomínat na to, že nerovnost se projevuje závistí a nespokojeností. Někdo může být s určitou výší příjmů spokojen pouze do doby, než zjistí, že jiní dostávají více. Tento princip v jedné své verzi vysvětluje, proč mají ředitelé velkých společností tak vysoké platy. Není to tím, že by byli pro společnosti tak cenní, ale příčinou je jejich vzájemné soupeření o vyšší odměny a lepší status ve společnosti.

Poslední bod zastiňuje předchozí tři. Do politiky se dostávají velké peníze a bohatí lidé jsou schopni ovlivnit rozhodnutí politiků tak, že jsou výhodná právě pro bohaté. Tento systém je často popisován jako oligarchie. Zatímco první tři body se mohou v demokracii samy korigovat, oligarchie zachovává stávající stav – není síla, která by politický proces ovlivněný penězi změnila.

Většina Američanů dnes věří, že je třeba pomáhat těm, kteří v životě neměli takové štěstí. Zároveň ale věří, že k tomu musí dojít bez toho, aby vláda neefektivními kroky zasahovala do ekonomiky. Problém pak tkví v tom, že lidé většinou volí politiky, kteří takové kombinace nejsou schopni dosáhnout. Jinak řečeno, voliči jsou ochotni vzdát se vyššího růstu za dosažení větší rovnosti. Politický proces ale nakonec vede k tomu, že růst je sice nižší, nerovnost ale vzroste namísto toho, aby klesla. Příkladem takové politiky jsou dotace americkým zemědělcům, které měly pomáhat malým farmářům. Tyto dotace totiž už dávno nepůsobí proti rostoucí příjmové nerovnosti. Podobné je to s podporou hypoték, která skončila hypotéční krizí. I z ní přitom těžili hlavně ti bohatší. Lidé ale podobné kroky podporují. Důvodem není to, že by byly v jejich zájmu, ale to, že nerozumí ekonomii.

Některá řešení jsou přitom skutečně jednoduchá. Vliv peněz se většinou neprojevuje úplatky a podobnými jevy. Alespoň ne v USA. Politici potřebují peníze na jedinou věc – aby byli zvoleni. Kupují si za ně reklamu, kde lidi přesvědčují, aby je volili. Kdybychom hypoteticky dovedli lidi přesvědčit, aby tuto reklamu nesledovali, problém vlivu peněz na politiku by byl vyřešen. Podobné by to bylo v případě, kdyby se voleb účastnilo více chudých lidí. Nebo můžeme najít politiky, kteří skutečně chtějí podporovat větší rovnost.

Autorem je ekonom Jeffrey Frankel.

Zdroj: VOX

 


Čtěte více:

H. W. Sinn (Ifo): Dejte Putinovi šanci, dejte Rusku volný obchod
02.05.2014 13:38
Měli bychom být vděční za to, že Sovětský svaz se rozpadl bez občanské...

Váš názor
  • Další hejhula
    05.05.2014 12:30

    co překrucuje pravdu, ta je taková, že nejvíce nerovnost vyhovuje politikům protože Ti nechtějí relativně bohatého a samostatného nezávislého občana, oni potřebují joudu žijícího od výplatě k výplatě pokud možno s dluhem aby držel hubu o nic se nestaral a makal. No a už vůbec tito ignoranti většinou nezmiňují že ti "bohatí" platí většinu daní :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Další hejhula
      05.05.2014 13:37

      Velká nerovnost vyhovuje především politikům, kteří hájí zájmy 1% nejbohatších, dostávají za to všimné. Silná střední třída (a tím nižší nerovnost) je proti jejich zájmům. Docela dlouho jsem přemýšlel odkud se berou lidi, kteří tuto nerovnost obhajují, pan autor mi to osvětlil, berou se mezi ekonomickými nedovzdělanci. Bohužel s tím se asi nedá nic dělat.
      ..
  •  
    05.05.2014 12:00

    Mam pocit, ze clanok nepriamo naznacuje, ze volebne pravo by mali mat iba ludia ekonomicky (a pripadne historicky a politologicky) vzdelany, na ktorych prvoplanova predvolebna reklama nema az taky ucinok. Aristokraciu uz sme v roznych podobach v minulosti skusali a nedopadla obvykle vseobecnym blahom. I ked "inteligencnu aristokraciu" sme este asi neskusili.
    Eco
    • lepší vláda aristokracie než lůzy.
      05.05.2014 18:21

      To je problem s demokracii, že tam rozhoduje a má jen jeden hlas jak vzdělaný a pracovitý člověk, který má přehled a zkušenosti, tak i nemakančenko a zloděj, který svůj hlas prodá nějakému vychytralci za pivo a buřta, bez uvážení jak to ovlivní ostatní lidi. To jsme už tady zažili v 48. a kam jsme dospěli.
      Trockij
  • Závist je hlavně český fenomén
    02.05.2014 18:35

    to tady ví každý. Neplet'te do toho Spojené Státy. Tam jsou na to, že soused má o něco víc zvyklí a to ten malý počet českých immigrantů neovlivní.
    Jerry
    • Re: Závist je hlavně český fenomén
      05.05.2014 13:08

      Závist je naprosto stejná jak u nás, tak i v USA. Je v tom ale jeden háček, u nás se za to nestydíme. Je to naprosto přirozená vlastnost, byť je negativní.
      tk69
      • Ale kdepá......
        05.05.2014 18:06

        já v USA žil a pracoval přes 16let. Ale tam když někdo někomu něco závidí tak pracuje, studuje a snaží se mu vyrovnat. Čech ale aby dosáhl stejné úrovně s tím, kdo něco má tak se soustředí na to, aby měli oba stejně, tak toho co má víc okrade nebo mu to znárodní. Proto za komoušů byli lidi št'astnější, protože nebylo sousedovi co závidět. A jít si těžovat na předsedu úvKSČ byla sebevražda.
        realista
    • Re: Závist je hlavně český fenomén
      05.05.2014 8:59

      Závist je hlavně český fenomén je pěkná pitomost, propagovaná a inzerovaná médii, protože se "to prodává". Osobní zkušenost + zkušenosti mého okolí z Francie, Belgie, ale např i z Balkánu. Pokud si myslíte, že na závist máme patent, pak se hluboce mýlíte. Mmj stačí si přečíst jeden z nejstarších románů/pohádek - Bibli....
      KarL
      • český fenomén
        05.05.2014 12:01

        JJ, tak proč všechny ty vtipy o chcíplé koze, které vlastně vtipy nejsou. Stačí se podívat na tvoji duchaplnou poznámku o Bibli. Opravdový Čech expert. Bibli uznává skoro celý svět a jen ty jsi nejchytřejší. Jo takové knížky od Zápotockého nebo Gotwalda to byla síla co ty odborníku. Taky jsem žil a pracoval s mnoha etniky, ale Češi jsou na závist mistři.
        Jerry
      •  
        05.05.2014 10:21

        Jj, on si Jerry nepřečet', kdo ten článek napsal... ;-)
        Kalka.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.