Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
T.O.P. přehled: Výsledky v Praze (KB, CETV, Fortuna), zasedání ČNB

T.O.P. přehled: Výsledky v Praze (KB, CETV, Fortuna), zasedání ČNB

07.05.2014 18:10
Autor: Redakce, Patria.cz

Akciové trhy v západní Evropě sice začaly v červeném, ale během dne svou bilanci vylepšily a EuroStoxx50 je před koncem v plusu. Naproti tomu Wall Street se nijak zvlášť nedaří a americké indexy jsou na tom smíšeně. Eurodolar před jednáním ECB zůstává stabilní a novými událostmi se nenechal moc vychýlit. Americké dluhopisové výnosy vykazují minimální změny, zatímco ty evropské rostou. Německé výnosy jsou nahoře i o 10 bodů.

Odpoledne se v Evropě projevily informace, že ruský prezident chce diskutovat o vyřešení situace na Ukrajině a že vyzval k odložení referend ve východních oblastech. Snížení obav pomohlo vzhůru akciím a naopak dolehlo na dluhopisy. Vedle toho na německé papíry doléhají očekávání o ECB, která by měla zítra nechat politiku beze změny. Na americká aktiva naopak toto téma nemá velký vliv a v případě akcií se negativně projevuje propad technologických titulů. Dnešní komentář předsedkyně Fedu nemá výraznější vliv, když se nesl v obecnějším duchu a o načasování dalších kroků centrální banky není moc konkrétní. Pražská burze se zařadila po bok klesajících trhů, když převážil negativní vliv bank a to i kvůli výsledkům KB. Středoevropské měny se odpoledne chytily pozitivního vývoje ve světě, ovšem s výjimkou koruny, která zůstala stabilní. Nová data ani zasedání centrálních bank neměla na obchodování prakticky vliv.

ČR:

Komerční banka hospodařila v 1Q14 se ziskem 3,08 mld. Kč, což je meziročně níže o 2,1 %, a zhruba 1,9 % pod odhady. Pokles zisku byl způsoben slabším provozním ziskem a vyššími náklady na riziko. Bankovní výnosy v 1Q14 činily 7,57 mld. Kč, níže o 0,6 % y/y, při odhadu 7,62 mld. Kč. Čistý úrokový příjem sice meziročně vzrostl o 0,4 % podpořen vyššími objemy, za očekáváním však zaostal o 0,6 %. Za odhady také zaostaly výnosy z poplatků a provizí, když meziročně klesly o 2,0 % na 1,69 mld. Kč při konsensu 1,71 mld. Kč. Marginálně vzrostly provozní náklady (+0,3 % y/y), což dále přispělo k poklesu provozního zisku o 1,3 % y/y na 4,44 mld. Kč. Rizikové náklady narostly o 10,2 % na 518 mil. Kč, když je výše táhnul především retailový segment. Akcie KB dnes odevzdaly 0,9 %.

Výsledky za 1Q14 dnes reportovala mediální společnost CETV. Tržby firmy meziročně vzrostly o 15,3 % na 153,1 mil. USD díky nízké srovnávací bázi na tuzemském trhu v 1Q13, když se inzerenti postupně vrací na TV Nova, a slušné výkonnosti firmy na rumunském trhu. Na provozní úrovni však CETV zůstává v červených číslech, když firma zaznamenala provozní ztrátu OIBDA ve výši 2,3 mil. USD. Provozní zisk OIBDA by dle CETV měl letos dosáhnout 80-90 mil. USD, přičemž konsensus byl před výsledky nastaven na 90,9 mil. USD. Dále CETV očekává návrat ke kladnému volnému cash flow v roce 2015. Akcie na primárním trhu Nasdaq rostou o 10 %.

Výsledky za 1Q14 dnes také zveřejnila sázková společnost Fortuna. Celková výše přijatých sázek vzrostla v prvním čtvrtletí o 17,5 % na 165,9 mil. EUR zejména díky růstu internetových sázek. Celková výše hrubých výher za 1Q14 se zvýšila o 1,8 % na 34,1 mil. EUR. Celková výše EBITDA dosáhla v 1Q hodnoty 9,4 mil. EUR, což znamená meziroční pokles o 17,0 %. Pokles byl způsoben především nepříznivými sportovní výsledky v lednu (zejména pak u fotbalových zápasů). Akcie Fortuny dnes oslabily o 2,5 %.

České úrokové sazby i režim pro korunu zůstávají beze změny. ČNB vylepšila prognózu HDP, inflaci však čeká níž a uvedla proto, že roste pravděpodobnost pozdějšího opuštění intervenčního režimu. Také úrokové sazby mohou podle banky v příštím roce růst pomaleji, než naznačuje prognóza.

Tempo růstu poptávky v březnu mírně zvolnilo, přesto zůstává solidní. Obrat v obchodech se meziročně zvýšil o 5,2 procenta. Výsledky ovšem ovlivnila skutečnost, že letos Velikonoce připadly až na duben, zatímco loni byly již v březnu. Klíčovým kladným příspěvkem k růstu maloobchodních tržeb bylo zvýšení prodeje automobilů.

Meziroční tempo růstu průmyslové produkce zrychlilo na 8,7 procenta, což je letos dosud nejvyšší hodnota. Tuto základní statistiku doplňují příznivé informace o tržbách, nových zakázkách a zaměstnanosti.

Skupina MOL dnes uzavřela dohodu s italskou společností ENI o převzetí jejích aktivit v oblasti zpracování ropy a prodeje ropných produktů v České republice, na Slovensku a v Rumunsku. Předmětem dohody je koupě sítě čerpacích stanic Agip. Dohoda také zahrnuje koupi velkoobchodních aktivit ENI a podílu ENI ve společnosti Česká rafinérská, na který má však předkupní právo společnost Unipetrol. 

Evropa:

Polská centrální banka rovněž zůstala u stabilní politiky a zopakovala i výhled sazeb. Měnit ho bude zřejmě v červnu, kdy by mělo dojít k prodloužení předpokládaného období stability. 

Dnešek v Evropě patří bankám. Zisk francouzské dvojky Societe Generale klesl meziročně o 13 % na 315 mil. EUR a hluboce tak zaostal za očekáváním trhu. Zklamání nicméně není věcí samotného podnikání, nýbrž odpisu hodnoty ruských aktiv o objemu 525 mil. EUR. Ve srovnání s konkurencí si relativně dobře vedla investiční divize, jejíž zisk klesl meziročně o 16 % na 409 mil. EUR. Příjmy z obchodování na kapitálových trzích poklesly jen o 8 %, když 25procentní pokles v dluhopisovém segmentu zčásti kompenzoval 9procentní nárůst v segmentu akciovém. Domácí retailová divize navýšila zisk o 21 %. Návratnost vlastního kapitálu by měla koncem příštího roku dosahovat 10 %. Akcie ztrácejí 1 %.

Ještě hůře dopadla britská jednička HSBC, která si v 1Q14 připsala 20procentní meziroční propad zisku před zdaněním na 6,8 mld. USD, což je v souladu s tržními odhady. V tomto případě je důvod prozaický, opět jsou na vině slabší příjmy investiční divize. Zisk v rámci této divize klesl meziročně o 20 %. Banka se již delší dobu snaží o redukci nákladů, což se projevilo v jejich 2procentním yoy poklesu. RoE dosahuje 11,7 %, cíl společnosti ovšem směřuje do pásma 12-15 %. Náklady v poměru k příjmům dosahují 55,7 %, což je v souladu s dlouhodobým cílem. Akcie odepisují přes 1 %.

Nizozemská ING je blízko konce svého ozdravného programu nařízeného orgány EU v rámci sanace, která proběhla na vrcholu krize v roce 2008. Součástí programu byly nucené prodeje některých aktiv pod jejich účetní hodnotou, což v 1Q14 přivodilo společnosti čistou ztrátu ve výši 1,9 mld. EUR. 2 mld. EUR mají přitom na svědomí právě zmíněné prodeje aktiv. Další 1,1 mld. EUR jde na vrub vyrovnání domácích penzijních závazků. Bez těchto jednorázových položek by zisk klesl meziročně o 16 % na 988 mil. EUR. Opět je na vině zejména investiční divize, jejíž zisk klesl o 31 %. Pojišťovací divize, jež se připravuje na IPO (také součást ozdravného programu), navýšila zisk o 61 % na 274 mil. EUR, což jde na vrub vyšších investičních výnosů a redukci nákladů. V rámci přípravy na IPO bude kapitál divize navýšen o 850 mil. EUR. Akcie ztrácejí 1 %. 

Rakouské energetice Verbund v letošním 1Q14 propadly čisté zisky meziročně téměř o polovinu ze 77,0 mil. EUR v 1Q13 až na 40,9 mil. EUR. Výsledek také mírně zaostal za konsensuálním odhadem ve výši 41,7 mil. EUR. Na vině je především cena silové elektřiny v regionu, která za poslední rok dále klesala. Verbund dosáhl v 1Q14 provozních zisků EBITDA ve výši 207,1 mil. EUR, při odhadovaných 206,3 mil. EUR (313,4 mil. EUR v 1Q13). Společnost potvrdila svůj výhled čistých zisků (150 mil. EUR) i EBITDA (850 mil. EUR) pro letošní rok. 

A konečně, za očekáváním zaostala i problémová německá dvojka Commerzbank. Ta vydělala v 1Q14 jen 200 mil. EUR, zatímco trh počítal s 227 mil. EUR. Pod zklamáním je podepsaná nižší čistá úroková marže. Čisté úrokové příjmy klesly z loňských 1,36 mld. EUR na 1,13 mld. EUR. Objem rezerv proti úvěrovým ztrátám se smrsknul na 238 mil. EUR z loňských 267 mil. EUR. Jádrová Tier 1 kapitálová přiměřenost dosahuje 9 %. Akcie odevzdávají 3 %.

Dostáváme se do „reálných“ sektorů ekonomiky, výsledky za 1Q14 zveřejnil např. německý průmyslový konglomerát Siemens. I ten ovšem zaostal za tržním očekáváním. Provozní zisk klesl meziročně o 10 % na 1,6 mld. EUR. Čistý zisk na úrovni 556 mil. EUR má za sebou ještě hlubší pokles, jsou za tím oprávky k některým velkým infrastrukturním projektům o objemu 310 mil. EUR. Akcie přesto posilují o 2 %.

Světová pivovarnická jednička AB InBev zvýšila v 1Q14 tržby o 8,9 % a s přehledem tak překonala očekávání trhu. Business se mohl opřít o výkon v Brazílii, který je již poznačen blížícími se MS ve fotbale. Související marketingové výdaje (+17 % yoy) ovšem poněkud dolehly na marže. Objem prodeje narostl v 1Q14 o 4,5 %, v Brazílii dokonce o 11 %. V USA společnost naopak zaznamenala 2,6procentní pokles. Akcie přidávají 1 %.

USA:

Komentář předsedkyně Fedu nepřinesl překvapivé informace a kurzu impuls také nedal. Yellenová uvádí, že se zlepšováním trhu práce bude pokračovat útlum QE a poté bude ještě dlouhou dobu trvat, než se úrokové sazby normalizují. Vysoká míra podpory ekonomice ze strany měnové politiky má zůstat zaručena. Komentář tedy není příliš konkrétní ohledně načasování dalších kroků a nese se v duchu ujištění, že Fed zachová podporu podle potřeb ekonomiky.

Ostatní:

Čínská jednička v online komerci Alibaba Group podala v USA žádost o IPO. Emise by měla dosáhnout objemu 20 mld. USD (mimo samotné společnosti bude akcie prodávat i jeden z majoritních akcionářů, portál Yahoo), což by z ní udělalo největší primární emisi v historii USA. Blíže nespecifikován zatím zůstává počet akcií, jenž bude předmětem IPO, a také upisovací cena akcií. Do prodeje by údajně měl jít zhruba 12procentní vlastnický podíl. Akcie Yahoo reagují na zprávy 6procentním propadem.

Očekávaná data následujícícho dne:

  Událost Konsensus Předchozí
Čína - Obchodní bilance (Duben) 18,80 mld. USD 7,71 mld. USD
08:00 Německo - Průmyslová výroba (Březen) 0,2 % 0,4 %
13:45 EMU - měnové jednání ECB 0,25 % 0,25 %
14:30 USA - Žádosti o dávky v nezaměstnanosti  327 k 344 k

Očekávané firemní události:

  Společnost Výsledky za Očekávané EPS
7:00 Telekom Austria 1Q14 0,082 EUR
7:30 Bilfinger 1Q14 0,453 EUR
7:30 Metro 2Q14 -0,279 EUR
8:00 Beiersdorf 1Q14 0,669 EUR
8:00 Randgold Resources 1Q14 0,752 USD
B/MKT Repsol 1Q14 0,336 EUR
BT Group FY14 0,264 GBP
  Muenchener Re 1Q14 5,413 EUR
Rheinmetall 1Q14 -0,200 EUR
  Deutsche Telekom 1Q14 0,140 EUR
ProSiebenSat.1 Media 1Q14 0,266 EUR
  Enel 1Q14 0,070 EUR
B/MKT Precision Castparts 4Q14 3,198 USD
B/MKT CBS 1Q14 0,744 USD
B/MKT Teradata 1Q14 0,472 USD
13:00 Priceline.com 1Q14 6,874 USD
14:00 Apache 1Q14 1,603 USD
22:20 Nvidia 1Q15 0,210 USD
A/MKT Symantec 4Q14 0,417 USD
A/MKT Monster Beverage 1Q14 0,490 USD
Valeant Pharmaceuticals 1Q14 1,721 USD
  IntercontinentalExchange Group 1Q14 2,586 USD

Tip: T.O.P. – Trhy o páté z Patria.cz

Denní komentované shrnutí událostí na finančních trzích u nás i ve světě, odesíláno v pracovních dnech mezi 17. a 18. hodinou. Přihlaste se k odběru nového souhrnu ZDE!



 


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  
8:09Adidas po nečekaně úspěšném prvním čtvrtletí zvedl celoroční výhled
6:27Komerční banka, a.s.: Hlavní akcionáři KB k 31.3.2024
6:21EUC a.s.: Výroční zpráva EUC, a.s. za rok 2023
5:58Stratégové z Wall Street varují, že pokles na akciích může vyvolat širší prodeje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m