Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Připravuje Čína měnový stimulus?

Připravuje Čína měnový stimulus?

29.05.2014 12:59
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Významné měnové uvolnění je v Číně za rohem. Alespoň si to myslí ekonomové Barclays. „Vidíme rostoucí pravděpodobnost, že bude v následujících týdnech oznámen podstatný měnový stimul, který by zahrnoval snižování úrokové míry a požadované míry rezerv,“ uvedl dnes pro CNBC ekonomka Barclays Jian Chang s tím, že směr, kterým se má měnová politika ubírat je zřetelný a nejasné zůstávají pouze konkrétní kroky.

Čína v prvním kvartále prošla mírným ochlazením růstu, když její hrubý domácí produkt rostl v prvním kvartále roku o 7,4 %, což je nejnižší hodnota za posledních 18 měsíců. Navíc v porovnání s posledním čtvrtletím loňského roku zpomalila ze 7,7 %.

Podle Chang se v zásadě nabízejí tři možné stimulační nástroje: zvýšení úvěrové dostupnosti v některých sektorech, snížení úrokových sazeb, anebo další snížení požadované míry rezerv, ke kterému centrální banka přistoupila již v dubnu ve snaze navýšit objem poskytnutých úvěrů. Míra rezerv totiž zavazuje banky držet na svých účtech určité peněžní krytí, které tak de facto váže prostředky, jichž by mohlo být využito k úvěrování.

Podle některých ekonomů není snížení požadované míry rezerv úplně pravděpodobné s ohledem na skutečnost, že by díky tomuto kroku, centrální banka ztratila část kontroly nad případným nadměrným úvěrováním, které by mohlo vést v ekonomice k předlužení.

I proto vláda v minulých týdnech přistoupila spíše na přímý stimulus v konkrétních sektorech. Jedním takovým je například rozsáhlý program investic do železniční infrastruktury. Další oblastí zájmu vlády by pak mohl být ochlazující se trh nemovitostí a s ním spojený konkrétní program úvěrové pomoci ze strany bank. Zvýšení úvěrové dostupnosti pro zájemce o bydlení by zvýšilo jejich dostupnost a následně také poptávku. S jejím růstem by poté rostly ceny nemovitostí.

Podobný efekt by způsobilo i snížení úrokových sazeb, které by vedlo k poklesu nákladů spojených se zadlužením. Následná poptávka spojená s vyšším objemem dostupných finančních prostředků by však mohla zamířit do sektorů, které nejsou v prvotním hledáčku čínské vlády.

Zdroje: cnbc, Bloomberg


Váš názor
  • Omilka
    29.05.2014 13:47

    Jian Chang je ekonomka. Jinak s potěšením kvituji, že už konečně přepisujete čínská jména pinyinem ;-)
    Kalka.
    • Re: Omilka
      29.05.2014 14:06

      Když už se pouští do těch odvážných překladů z Evropských zdrojů, je zvláštní, že jim tyto malé souvislosti unikají. Přitom je tam i přiložené videjko. http://www.cnbc.com/id/101712803............jestli to , ale nebude tím, jak zde prohlašuje zdejší Tvá agresivní oponentka/ dle tvého maskulativní/ MŠA, že toto je portál mužů. Tak zřejmě proto ta klasifikace ..........btw, možná by na to měl stejně sinologicky orientovaný pan Žabža dohlédnout, aby k těmto excesům nedocházelo.............posledně ten obrázek japonské gejší :-))) pod čínskou problematikou...........
      AMN
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data