Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Metalové akcie

Metalové akcie

05.06.2014 18:07

Svět komodit už nějaký čas není extra velkým lákadlem (viz např. „A nyní komoditní ráj …“). Svým chováním dosti reprezentativní pro širší skupinu těchto aktiv je železná ruda: Prudký růst ceny (ceny dovozu do Číny) před krizí, ten pokračuje až do roku 2010/2011. Poté přichází střízlivění tažené chladnoucím výhledem jedné z největších ekonomik světa a problémy řady dalších). K tomu se přidává nabídkově – investiční boom. Jak se tento cyklus konkrétně projevuje na cenách rudy ukazuje následující graf:

grafik_1_js

Podle některých názorů tento cyklus ještě není u konce. Nezapomínejme přitom, že nejde jen o rychlost růstu hlavního požírače železa – tedy Číny. I pokud bude přechod na nový ekonomický model v této zemi úspěšný, mělo by se to projevit relativně slabší poptávkou po železe. Jinak řečeno, ekonomika spotřebitele a služeb nepotřebuje tolik železa jako ekonomika investic a průmyslu.

Další graf ukazuje z hlediska celého odvětví klíčovou informaci: Nákladovou křivku a odhadovanou pozici jednotlivých firem, popřípadě regionů na ní. I když jde pouze o hrubý odhad (a ne zrovna čerstvý), měli bychom z ní být schopni posoudit, jak daná úroveň cen dopadá na jednotlivé firmy a regiony z hlediska ziskovosti. Obrázek a jeho tvůrci tvrdí, že cenová hranice ziskovosti je nejnižší u Rio Tinto – firma přestává být zisková až pod cenou rudy pod 40 USD. Jen mírně nad ní je BHP. „Ostatní australské firmy“ zvedají křivku nad 40 USD, kde se pohybuje i Vale a pak „další Brazilci a Brazilky“. Následně se křivka začíná zvedat prudčeji a to kvůli nákladům indických a čínských firem.

grafik_2_js

Z investorského hlediska nám tedy graf říká, že na trhu obchodovaní obři jsou hodně vzdálení tomu, aby je současné ceny poslaly v oblasti železa do červených čísel. Pro dokreslení – Rio Tinto vydělala minulý rok na provozní hotovosti celkem 15 miliard dolarů, v roce 2012 to bylo 9,4 miliardy dolarů a v roce 2011 dokonce 20,2 miliardy dolarů. Porovnání prvního a posledního grafu ale přesto vyvolává otázky ohledně schumpeterovské kreativní destrukce. Ta by podle daných křivek měla postihnout zejména čínské a indické producenty. Ale pravděpodobně jen proto, aby se trh se sílící globální ekonomikou (snad) na straně jedné a schumpeterem oslabenou nabídkovou stranou po čase opět vydal do dalšího cyklu.

U ropy je relevantní diskuse nad tím, zda bude ropného vrcholu dosaženo přes nabídkovou stranu, či přes stranu poptávkovou – zda bude dost alternativ a těžba ropy začne klesat, protože o ni nebude zájem. Podobně můžeme uvažovat o železe a každý si jistě najde svůj vlastní příběh. Při jeho tvorbě pomůže následující graf ze skupiny populárních obrázků „něco“ na hlavu. Nomura v něm ukazuje historickou a očekávanou (do roku 2020) spotřebu oceli na hlavu. Velká Británie je do značné míry ekonomikou služeb, což je zřejmě jedním z hlavních důvodů, proč si vystačí jen s cca 200 – 300 kg oceli na hlavu. Podobně je na tom ale i Francie. Na druhém konci spektra je Japonsko s 600 – 700 kg, o korejském tunovém rekordmanovi nemluvě. Nás ale zajímají hlavně dva klíčové poznatky: S růstem příjmů na hlavu je spotřeba oceli většinou pozoruhodně necitlivá od nějakých 10.000 USD na hlavu (někde dokonce znatelně klesá). U Číny by podle uvedených projekcí měla spotřeba do roku 2020 růst tempem 5 % ročně. Tedy za předpokladu 7,5 % růstu celé její ekonomiky. Což je dnes spíše optimismus.

grafik_3_js

Před lety jsem zde hovořil o nové době železné – době, kdy bude ekonomický vývoj stále více ovlivněn (ne)dostatkem komodit. S ohledem na „nově neutrálový“ pokrizový dlouhodobější výhled vyspělých ekonomik a hlavně na výhled Číny je namístě poznamenat, že tato doba se minimálně znatelně oddálila. To, zda vůbec kdy přijde, je onou diskusí o vrcholech. A to jak současným cyklem proplouvají ty největší „metalové“ firmy už bude předmětem některých z dalších dílů této série.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů