Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak levně a efektivně donutit Čínu, aby přestala znečišťovat svět

Jak levně a efektivně donutit Čínu, aby přestala znečišťovat svět

09.06.2014 18:10
Autor: Redakce, Patria.cz

Pokles množství emisí v USA se v posledních letech zastavil. Příčinou je jednak ekonomické oživení a také cena plynu, která v poslední době roste. Prezident Obama ale navrhuje kroky, které by měly trend poklesu emisí obnovit. To je dobrá zpráva. Tou špatnou je, že ať už Spojené státy učiní cokoliv, globální emise budou v brzké budoucnosti prudce růst. Tahounem tohoto vývoje je hlavně Čína, jejíž uhlíkové emise jsou nyní na dvojnásobku emisí Spojených států. Vedle toho působí negativně růst emisí ze zemí vyvážejících ropu a dalších rozvíjejících se zemí v Asii. Čína je ale každopádně naprosto rozhodujícím faktorem.

Po přepočítání na hlavu jsou americké emise ve srovnání s těmi čínskými samozřejmě stále více než dvojnásobné. Globální oteplování se však nezajímá o to, jaká jsou čísla na obyvatele. Klíčové je celkové znečištění. Katar má dvakrát vyšší emise na hlavu než Spojené státy, globální oteplování ale v podstatě neovlivňuje. Pokud tedy máme zabránit vážným důsledkům globálního oteplování, musíme něco udělat se znečištěním z Číny. Historie ukazuje, že pokud ji pouze požádáme, pravděpodobně se nic nestane. Už jsme to zkusili v roce 2010, když jsme nabídli, že snížíme emise, pokud tak učiní i Čína. Ekonomický růst ale pro tuto zemi představuje mnohem důležitější téma. Někdo tvrdí, že bychom měli jít příkladem, cynikové si myslí, že bychom tím Číně jen umožnili znečišťovat ještě více.

Jaký je tedy plán B? Musíme Číně pomoci v posunu od využívání uhlí. Její prioritou je ekonomický růst, musíme jí proto umožnit přístup k energiím, které mají méně emisí a jsou levnější. Jednoduše řečeno, jejich zdroj je pouze jeden, tedy zemní plyn. Čína má hodně plynu z břidlic. Frakování tam je sice těžší než ve Spojených státech a během pár let bude solární energie pravděpodobně levnější než nové uhelné elektrárny. I tak ale musíme v zájmu záchrany planety umožnit Číně, aby využívala nové technologie těžby plynu.

Předně by tedy mělo dojít k transferu technologií do Číny. Obyčejně se něčemu podobnému bráníme, v tomto případě to je ale dobrá věc. Měli bychom také Číně zaplatit za to, že technologie využije. To by pomohlo utišit čínský pocit křivdy z toho, že západ si během období svého prudkého rozvoje pálil uhlí podle libosti, Číně to ale zakazuje. Také by to mohlo pomoci eliminovat tlak čínského uhelného odvětví. Podpora nemusí být vysoká, ale šlo by o důležité gesto.

K uvedenému by bylo vhodné přidat zdanění dovozů, které souvisí s vysokými emisemi. Spojené státy jsou pro Čínu stále nejvýznamnějším trhem a takový krok by pro ni byl velkou motivací ke změně přístupu. Dalším krokem by mělo být zvýšení výdajů na výzkum solární energie a jejího využití. Je totiž nutné zajistit, aby i nadále probíhal exponenciální pokles nákladů výroby této energie. K tomu by mělo pomoci i zavedení daně z emisí v samotných Spojených státech.

Pokud Spojené státy učiní vyjmenované kroky, zachrání svět před globálním oteplováním i přesto, že už nejsou jeho hlavní příčinou. Krátkodobé náklady by z hlediska jejich ekonomiky byly minimální. A levná záchrana světa vypadá jako dobrý nápad.

Autorem je ekonom Noah Smith.

Zdroj: Bloomberg


Váš názor
  • znečištění
    11.06.2014 14:53

    Je to pokrytecký článek. Polsko /člen EU 28 a NATO/ vyrábí elektřinu z 90 % v uhelných centrálách , Austrálie /OECD/ také z 90 %. Dle HDP na obyvatele stále jenom rozvojová země Čína vyrábí elektřinu z uhlí jen ze 75 % , má dnes rozestavěno 29 nových atomových reaktorů = 40 % celosvětového počtu, zaujímá také první místo na světě ve stavbě větrných, vodních i solárních elektráren. Čína dnes staví 70 % !!! všech nových vodních elektráren na světě !!! Právě v těchto dnech dokončuje obří vodní centrálu Xiluodu o 13 860 MW výkonu = jako brazilská Itaipů. To máme nadávat jenom velkým znečišťovatelům a malé snad necht být ?? Ten ,kdo spáchá jednu vraždu je snad něco jiného, než ten, co jich spáchá 100 ??? Nikoli ! Oba jsou prašiví vrazi !
    Xiluodu Dam
    •  
      16.06.2014 13:48

      Az na tie vykricniky s tebou suhlasim.. :) Trochu sa mi vsak nezda pomeriavanie znecistovania iba na hlavu. Myslim, ze by bolo ferove rozdelit znecistenie na "kvoli domacim" a na znecistenie "kvoli vyvozu". Nasledne by bolo mozne pomeriavat, ktora zem je "spinava vlastnou spotrebou" a ktora zem je "spinava vyvazanymi produktami".
      Eco
  •  
    11.06.2014 12:59

    A co Australia? Ta vyraba elektriku hlavne z uhlia.. A co Nemecko? To zase ustupuje od cisteho jadra..
    Eco
    •  
      12.06.2014 19:39

      ciste jadro? haha, nikdo nevi co si pocit s odpadem, vyrobni cyklus neni uzavreny, takze jde o potencionalne nebezpecny produkt...
      fluidum
      •  
        16.06.2014 13:43

        Nebezpecny a neuzavrety mozno, ale zato zeleny :-)
        Eco
  • Vše se vyřeší samo
    10.06.2014 17:26

    Hoši z Bloomberg mají nepřesné informace. Není nutné se vzrušovat, vše se vyřeší samo. Vše si přečtete v reportu. Link uvedu v diskuzi u ČEZ a NWR až bude report k dispozici.
    Detective
  • Jen aby
    10.06.2014 4:43

    nebrala plyn z Ruska. :)
    ...
    •  
      10.06.2014 16:11

      A hlavně dáme krávám na zadky balónky na metan. Jenom tak zachráníme svět!!
      cc
    • Ekologie po americku
      10.06.2014 7:54

      "ekologické škody a hazardy způsobené chemikáliemi, které se spolu s vodou do vrstev skály čerpají. Používají se například ethylenglykol, metanol či chlorovodík v koncentracích 0,5 až 4 %. Po fragmentaci je zhruba polovina vyčerpána zpět na povrch" a co zbytek a co ten nekontrolovany únik metanu?
      jářku
      • Re: Ekologie po americku
        16.06.2014 13:56

        ten úžasně nebezpečný chlorovodík máš zhruba ve stejné koncentraci ve svém žaludku a metanol je v podobné koncentraci v každé pálene z ovoce. co tam máš dál písek, mořskou sůl a piliny?
        ..
Aktuální komentáře
25.04.2024
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.