Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - projev Yellenové v senátu, polská inflace, reakce dolaru

Rozbřesk - projev Yellenové v senátu, polská inflace, reakce dolaru

16.07.2014 9:10
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

Hlavní postava globálního finančního systému, která stojí v čele americké centrální banky, šla včera do senátu amerického Kongresu obhajovat politiku této instituce, jež nepřímo ovlivňuje každého z nás. Janet Yellenová při včerejší slyšení evidentně neměla v úmyslu říci něco překvapivého, především pak něco co by si trhy mohly vykládat tak, že zvyšování amerických úrokových sazeb je blíže než se všeobecně předpokládá. Nicméně přestože se šéfka Fedu snažila co nejvíce přiblížit svým předchozím vyjádřením, reakce trhu na její první vystoupení v Kongresu (druhé bude dnes) nebyla neutrální a dolarové úrokové sazby lehce vzrostly a americká měna viditelně zpevnila.

Paradoxní přitom je, že Yellenová při svém půlročním hodnocení americké ekonomiky opravdu nic revolučního, avšak především trhům s pevně úročenými instrumenty jakoby se lehce rozsvítilo, když šéfka Fedu odpovídala na otázku ohledně budoucího vývoje úrokových sazeb Fedu. Neutrálně vystupující Yellenová řekla, že se v tomto ztotožňuje s převažujícím názorem vedení americké centrální banky. A v tu chvíli jakoby si trhy uvědomily, že konsensus vedení Fedu očekává nárůst sazeb do konce roku 2015 na úroveň 1,0 %. Trhy s dolarovými úrokovými sazbami však před vystoupení Yellenové počítaly s tím, že sazby Fedu by měly být na konci roku 2015 jen na úrovni 0,73 %.

A proto, pokud v americké ekonomice půjde vše dobře (což pro následujících několik kvartálů měl být základní scénář), má krátký konec americké výnosové křivky, resp. krátkodobé tržní úrokové sazby co dohánět. Zde je však třeba si uvědomit, že trhy v tomto případě dohánějí jedoucí vlak, neboť i očekávání toho jak by měly růst sazby Fedu se ve vedení této instituce mohou měnit (směrem vzhůru). Jak však již bylo řečeno výše - nutnou podmínkou takového vývoje je to, že se ekonomika bude vyvíjet pozitivně. Pokud nikoliv vlak “úrokových očekávání” se zastaví jak uvnitř Fedu, tak na trzích.

Region
Polská inflace včera příjemně překvapila. Spotřebitelské ceny v červnu v Polsku vzrostly meziročně o 0,3 %, což bylo více než jsme očekávali a o 0,1 % více než očekával trh. Hlavní podíl na růstu cen měly telekomunikační služby a ani pokles cen potravin nebyl příliš významný. Nicméně je velmi pravděpodobné, že se i polská inflace dostane do záporu během léta zejména kvůli srovnávací základně. Zlotý na inflační číslo zareagoval posílením na 4,13 EUR/PLN, ale část svých zisků ještě do konce seance ztratil. Zásluhu na tom mohla mít členka bankovní rady Chojna-Duch, která uvedla, že současná nízká inflace je argumentem pro centrální banku aby zvažovala snížení sazeb ještě před koncem tohoto roku.

Dnes bude zveřejněna polská jádrová inflace, která by se podle včerejších výsledků mohla dostat také o něco výše, nicméně vliv na trh by tentokrát neměl být významný. Z regionálních statistik stojí ještě za zmínku české PPI, které by mělo po nízké spotřebitelské inflaci potvrdit slabé cenové tlaky i ve výrobním sektoru.

Eurodolar
Americký dolar posílil přesto, že včera Janet Yellenová neřekla nic revolučního. Z jejího vystoupení ale nepřímo vyplynulo, že pokud se bude ekonomika vyvíjet dál dobře, nemusí mít nic proti růstu sazeb v prvním pololetí 2015.
Měnový pár se vrátil nazpátek pod 1,3600 EUR/USD a má na nějakou dobu opět našlápnuto jižním směrem. Prvním cílem je okolí 1,3500 (červnová minima), další pak 1,33 (dokončení formace double top).

Upozornění:

Tento článek vytvořila společnost Československá obchodní banka, a.s., Patria Online a.s. nenese odpovědnost za jeho obsah.

Informace obsažené v tomto dokumentu poskytuje Československá obchodní banka, a. s. (dále jen „ČSOB“) v dobré víře a na základě pramenů, které považuje za správné, důvěryhodné a odpovídající skutečnosti. Přesto ani ČSOB ani žádný z jejích zaměstnanců či zmocněnců nepřebírá žádnou právní odpovědnost ani záruku vůči klientovi za jakoukoliv informaci, která je obsažena v tomto dokumentu, a zároveň ČSOB nečiní žádné prohlášení ohledně přesnosti a úplnosti těchto informací. ČSOB také nepřebírá jakoukoliv odpovědnost za případnou ztrátu nebo škodu, kterou může klient utrpět. ČSOB jako aktivní účastník obchodování na finančních trzích upozorňuje adresáty tohoto dokumentu, že obchoduje s investičními nástroji, ke kterým se vztahují informace obsažené v tomto dokumentu. Bez předchozího souhlasu ČSOB nelze tento dokument ani jeho části kopírovat nebo dále šířit. Tento dokument má pouze informační charakter a jeho text není právně závazný, nepředstavuje nabídku podle § 1732 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „občanský zákoník“), ani veřejnou nabídku podle § 1780 občanského zákoníku.

Podmínky užívání www stránek Patria Online a Investiční disclaimer.


Čtěte více:

Americké trhy v úvodu obchodního dne rostly, aktuálně část zisku ale odevzdávají
15.07.2014 17:16
US akciové indexy vstoupily do dnešního obchodního dne růstem, který ...
Předsedkyně Fedu nepřekvapila, data v průběhu dne však dopadla dobře pro dolar
15.07.2014 17:31
Očekávané vystoupení Janet Yellenové v Senátu stále ještě probíhá a za...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m