Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hora peněz, která si nezaslouží obdiv

Hora peněz, která si nezaslouží obdiv

07.08.2014 6:30

Není žádným tajemstvím, že v pokrizových letech se výrazně rozevřely nůžky mezi tím, jak si vedou firmy a jak si vedou zaměstnanci. Nejde o konstatování maskovaného kryptokomunisty - nezaměstnanost v řadě vyspělých ekonomik se drží na vysoké úrovni, firmy (zejména ty velké) ale většinou dosahují rekordní ziskovosti. Oba jevy spolu samozřejmě úzce souvisí: Koláč, který se nezvětšuje nijak závratnou úrovní, je ve prospěch firem krájen buď mechanismem „roboti“, nebo mechanismem „globalizace“ (o obou jsem zde psal nedávno). Oba tlačí proti příjmům práce, jde jen o to, zda jde o jev přechodný (globalizace), či trvalý (roboti).

Všeho s mírou a pokud je tlak na jeden segment a produkční faktor v ekonomice příliš velký, projeví se to nakonec negativně na jejím zbytku. Pokud je tlak na mzdy příliš velký, dochází k útlumu spotřeby, což se nakonec projeví na firmách. Můžete namítnout, že tomu tak není – mají přece ony vysoké zisky. Ano, ale projevuje se to na investicích, tedy dalším útlumu poptávka a navíc to doléhá i na potenciál řady vyspělých ekonomik. Stávající kapacity tak firmy zefektivnily na maximum, do budování nových se ale nehrnou. Jejich celková pozice je nyní velmi silná, to je ale v určitém smyslu slabostí celé ekonomiky.

Ona síla se asi nejvýrazněji projevuje tím, že firmy mají velmi vysokou zásobu hotovosti v rozvaze. Opět nejde o žádnou novou informaci, za pomocí grafů od Natixis si ale můžeme toto tvrzení konkretizovat. První obrázek ukazuje likvidní aktiva nefinančních společností v podílu k HDP. Tolik diskutované hotovostí přetékající americké firmy jsou ve zdejším srovnání na posledním místě! Jejich hotovost se nyní přibližuje 10 % NHDP. Prudce vzrostla hotovost (relativně k produktu) evropských firem, nyní dosahuje více než 20 % NHDP. To stále není nic proti Britkám, které drží v hotovost odpovídající více než 30 % NHDP. A japonské firmy nasyslily neuvěřitelných více než 50 % NHDP. Celkově tedy můžeme pozorovat velký trendový nárůst hotovosti v rozvahách společností.

1

Druhý graf ukazuje míru samofinancování firem – jakou část investic firmy pokrývají z vlastního cash flow. Křivky jsou zde rozházenější, ale opět můžeme pozorovat trendový růst. Nejvyšší je míra samofinancování v Japonsku, kde jsou vnitřní zdroje mnohem výše než investice. Další v řadě je UK a Spojené státy (kde po krizi dochází k poklesu, ale stále jsou nad 100 %). Dosavadní obrázek: vysoké zisky, hromada hotovosti, hravě pokryté investice vlastními zdroji.

Hotovost se dá investovat (nakupovat výrobní aktiva, či jiné firmy), dá se s ní splácet dluh, či jí firmy mohou vracet akcionářům ve formě dividend, či odkupů akcií. Jednoduché pravidlo zní, že pokud má firma možnost investovat peníze tak, aby alespoň pokryla náklad kapitálu, měla by je investovat. Pokud ne, měla by je vyplatit akcionářům. Pokud je výplata hotovosti jednorázová, firmy využívají obvykle odkupy, u dividend se naopak snaží o jejich vyhlazování a buzení dojmu stability (což je někdy kontraproduktivní). Tyto jednoduché poučky se nám v ale v praxi rozběhnou do celého vějíře teorií, pseudoteorií a behaviorálních aspektů. My zde zůstaneme u pohledu na data. První z následujících dvou grafů ukazuje objem dividend vyplácených nefinančními firmami (opět v poměru k NHDP). Pokud bychom na základě rostoucí zásoby hotovosti usuzovali, že firmy postupně začnou také vyplácet více akcionářům, byli bychom překvapeni. O nějakém prudkém trendovém zvyšování dividend totiž těžko hovořit a platí to o USA, eurozóně, UK i Japonsku.

2

Snaží se tedy firmy vrátit více peněz akcionářům přes odkupy? Konec konců trhy se rády ukájí naivní představou, že pokud se sníží počet akcií u dané firmy, stoupne zisk na akcii EPS a tudíž automaticky i hodnota akcií. Jinak řečeno, ignorují trhy často ignorují to, že se EPS nevzroste proporcionálně a hlavně klesne PE. Ale ani teze o masivním růstu odkupů není správná, což ukazuje čtvrtý z uvedených grafů.

Ve Spojených státech je patrné oživení investic, takže zde existuje naděje, že korporace nakonec svou zásobu hotovosti využijí pro všechny nejlepším způsobem. Dosavadní syslení by v takovém případě skončilo tím, že se zvedne poptávka i potenciál (nabídka). Je tu ale i alternativní scénář, který vlastně už dlouho vykresluje Japonsko: Firmy tlačí na mzdy a hromadí hotovost, neinvestují. Tato jejich hotovost – úspory, může buď skončit „pod polštářem“, nebo jí musí rozpohybovat někdo jiný (půjčit si jí od firem a vydat tak, aby se opět stala příjmem někoho jiného). V případě Japonska je to vláda - v případě, že se domácnosti k vyšší spotřebě/investicím nemají, nikdo jiný nezbývá. To, co je relevantním mechanismem pro boj s cyklickým útlumem se ale stává problematické pro chronické problémy. Jen keynesiánští ultras budou tvrdit, že vláda může rozhýbávat úspory soukromého sektoru (poskytovat mu poptávku) donekonečna.

V USA tedy mají reálnou naději, že se spící hora korporátní hotovosti přetaví do hotovosti „pracující“. Kterým směrem se vydáme my v Evropě (JPN či USA?) se uvidí. Každopádně si buďme vědomi toho, že firemní sektor v celém mechanismu hraje klíčovou roli. A neradujme se tolik z toho, že firmy drží rekordní zásobu hotovosti. Je to ošidné z mikroekonomického pohledu (snaha o budování říší ...) i z makroekonomického pohledu. Všeho s mírou.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.

 


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data