Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - zima se blíží a řešení ukrajinské krize v nedohlednu; polský zlotý pod tlakem po odchodu Tuska

Rozbřesk - zima se blíží a řešení ukrajinské krize v nedohlednu; polský zlotý pod tlakem po odchodu Tuska

01.09.2014 9:10
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

Návrat do školy alias sezóna back-to-school bývá možná potěšující zprávou pro obchody, avšak nemají z ní radost nejen děti ale i především jejich rodiče. Pro obchodníky na finančních trzích je to zároveň pokyn, aby zbystřili pozornost, neboť všichni důležití hráči jsou většinou zpátky z dovolených a je třeba se po prázdninách na ekonomické a finanční fundamenty cen aktiv podívat znovu. Bývá zároveň pravidlem, že díky “Svátku práce” v USA, který bývá na počátku září, je šok z návratu do škol pro všechny přece jenom mírněn.

Ne jinak tomu bude i letos, když severoamerické trhy dnes budou zavřeny, což ovšem lidem pohybujících se na finančních trzích ulehčí situaci opravdu jen dočasně. Zbytek týdne se totiž spíše zahustí, čímž jej učiní hektičtější. Řada důležitých událostí jakými budou například indexy podnikatelských nálad v USA, zasedání ECB a především srpnové statistiky z amerického trhu práce, tak bude vměstnána pouze do čtyř pracovních dnů.

Samozřejmě, že pozornost trhů nebudou poutat jen makroekonomické události. Situace na východní Ukrajině se nelepší, což s nastupujícím podzimem, resp. blížící se zimou není vůbec dobrá zpráva. Takovou je sice možná pro střední Evropu jmenování polského premiéra, jakožto budoucího prezidenta EU, avšak přiznejme si, že pokud by měl konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou dále eskalovat, tak Polák v čele EU bude jen slabou náplastí na negativní dopady, jež by to celému regionu přineslo.

Forex
Středoevropské měny ke konci týdne lehce posilovaly. Polský zlotý se během dne dostal pod tlak poté, co byl premiér Tusk zvolen novým prezidentem Evropské rady. Někteří hráči na trzích jsou zjevně trochu znepokojení z dalšího vývoje poté, co Tusk opustí domácí politickou scénu. Premiér Tusk by měl opustit svůj úřad v druhé polovině listopadu a do čtrnácti dní by měl jeho nástupce předstoupit před Sejm.

I když by volba měla proběhnout pravděpodobně bez větších problémů (nejčastěji zmiňovanou kandidátkou je Ewa Kopacz), odchod výrazného Tuska může vládnoucí Občanskou platformu ještě více oslabit. Ta již dnes ztrácí v průzkumech veřejného mínění za opozičním Právem a Spravedlností (volby jsou na programu na podzim 2015).

Dnes se pozornost soustředí na sérii podnikatelských nálad PMI - očekáváme další lehké zhoršení kopírující vývoj v Německu (Ifo, PMI).

Eurodolar
Další zisky amerického dolaru dovedly měnový pár až do blízkosti 1,31 EUR/USD. Hnacím motorem dolaru byla vedle rostoucího geopolitického napětí také série slušných čísel z americké ekonomiky. Pozornost přitáhl především další nárůst indexu podnikatelské nálady v okolí Chicaga a pozitivní revize spotřebitelské nálady.

Tento týden je plný důležitých událostí. Nejprve přitáhne pozornost ECB, která přes holubičí projev Draghiho v Jackson Hole pravděpodobně nic nového neoznámí a může dopřát otloukanému euru alespoň načas oddychový čas. Solidní výsledek amerických payrolls by ale měl hrát na konci týdne znovu do karet dolaru.

Upozornění:

Tento článek vytvořila společnost Československá obchodní banka, a.s., Patria Online a.s. nenese odpovědnost za jeho obsah.

Informace obsažené v tomto dokumentu poskytuje Československá obchodní banka, a. s. (dále jen „ČSOB“) v dobré víře a na základě pramenů, které považuje za správné, důvěryhodné a odpovídající skutečnosti. Přesto ani ČSOB ani žádný z jejích zaměstnanců či zmocněnců nepřebírá žádnou právní odpovědnost ani záruku vůči klientovi za jakoukoliv informaci, která je obsažena v tomto dokumentu, a zároveň ČSOB nečiní žádné prohlášení ohledně přesnosti a úplnosti těchto informací. ČSOB také nepřebírá jakoukoliv odpovědnost za případnou ztrátu nebo škodu, kterou může klient utrpět. ČSOB jako aktivní účastník obchodování na finančních trzích upozorňuje adresáty tohoto dokumentu, že obchoduje s investičními nástroji, ke kterým se vztahují informace obsažené v tomto dokumentu. Bez předchozího souhlasu ČSOB nelze tento dokument ani jeho části kopírovat nebo dále šířit. Tento dokument má pouze informační charakter a jeho text není právně závazný, nepředstavuje nabídku podle § 1732 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „občanský zákoník“), ani veřejnou nabídku podle § 1780 občanského zákoníku.

Podmínky užívání www stránek Patria Online a Investiční disclaimer.


Čtěte více:

Souhrn pátečního vývoje na světových burzách
01.09.2014 8:24
ČRPražská burza v pátek dokázala přerušit třídenní pokles a snížila ta...
Asie vstupuje do nového měsíce silnější, zavřená Wall Street však snižuje likviditu...
01.09.2014 8:28
Asijské burzy v první obchodní den nového týdne a současně měsíce rost...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m