Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Souhrn pátečního vývoje na světových burzách

Souhrn pátečního vývoje na světových burzách

22.09.2014 8:39
Autor: Redakce, Patria.cz

ČR
Pražská burza v závěru minulého týdne přidala 0,7 %. Optimismus přinesly zprávy ze Skotska, kde tamní obyvatelé v referendu odmítli oddělení od Velké Británie.
V odrazu od měsíčního dna pokračovaly akcie Erste Bank, které přidaly 1,4 % při třetím růstu v řadě. Přes procento si připsal i další rakouský titul, když akcie VIG poprvé v minulém týdnu zavřely nad úrovní 1000 Kč. Akcie Komerční banky odepsaly téměř procento, a tak si při absenci nových zpráv připsaly druhý největší propad v tomto měsíci.
Ve spanilé jízdě pokračovaly akcie ČEZ, které v úvodu týdne sice prošly prudkou korekcí, ale díky 5,5% skoku během posledních třech dní zavřely na 652,8 Kč, co představuje nejvyšší cenu od ledna 2013. Výrazné zisky kolem procenta si v pátek připsaly i akcie německých konkurentů E.ON a RWE.

Evropa
Velkou část zisků v pátek v závěru umazaly evropské akciové trhy, které tak zakončily týden v blízkosti včerejšího závěru. Impulzem pro počáteční optimismus investorů byl výsledek hlasování o skotské nezávislosti, když tamní „ne“ pomohlo v růstu zejména britskému FTSE 100, který atakoval nejvyšší hodnoty od roku 1999. Pečlivě sledovanou událostí pátečního dne byl pak ale i vstup čínské společnosti Alibaba na burzu.

Ze sektorů zaznamenaly nejlepší výsledek telekomunikace s průměrným ziskem rovné procento. Telefonica Deutschland zpevnila o 4,9 %, KPN o 1,4 % a například Deutsche Telekom o 3,9 díky analytikům Citi, kteří vylepšili svoje doporučení na „koupit“.

Německý SAP odepsal 3,8 % poté, co firma oznámila zprávu, že odsouhlasila koupi společnosti Concur za 7,4 mld. USD. Podle analytiků je však cena příliš vysoká.

Stejně tak se nedařilo sektoru základních materiálů, když cena komodit na londýnské burze propadla na nejnižší hodnoty za posledních pět let. Akcie Boliden umazaly 2,4 %, Randgold Resources 1,7 % a například Rio Tinto 1,6 %.

Celoevropský Euro Stoxx 50, německý DAX a francouzský CAC 40 zůstaly na úrovni včerejšího závěru, když britský FTSE 100 přidal 0,3 %.

USA
Americké akciové trhy zakončily poslední obchodní seanci týdne nerozhodně, když index Dow Jones zpevnil o 0,1 %, S&P 500 zůstal s červenou nulou na úrovni čtvrtečního závěru a technologický Nasdaq naopak odepsal 0,3 %. Veškerá pozornost mířila na společnost Alibaba, která vstoupila na newyorskou burzu. Její akcie vylétly až k úrovni 100 USD, když svůj první den uzavřely o 38,1 % výše na hladině 93,89 USD.

Téměř dvouciferný růst zaznamenala společnost Dresser-Rand Group se ziskem 9,4 %. Impulzem byla zpráva, že zájem převzít firmu má i německý konglomerát Siemens, čímž by se tak postavil proti švýcarskému Sulzeru. Akcie Concur Technologies přidaly 17,6 % poté, co SAP odsouhlasil koupi společnosti za 7,4 mld. USD, aby tak rozšířil své kapacity v oblasti cloudu.
Pod tlak se naopak dostal Oracle, který ztratil 4,2 % v návaznosti na zprávu, že CEO Larry Ellison odstoupil ze své funkce. Yahoo!, které drží podíl v Alibabě oslabilo o 2,7 %, což znamená již třetí den v řadě.

Asie
Asijské burzy vstoupily do týdne, který bude relativně chudý na makroekonomická data, poměrně lehkou nohou a velmi rychle zapudily pozitivní dopad rekordního závěru obchodování na Wall Street. Jednou z mála výjimek je dnes burza na Novém Zélandu, která roste o jeden procentní bod poté, co o víkendu došlo ke znovuzvolení tamní vlády. Wall Street v pátek skončila den na smíšené notě. Na jedné straně investoři přivítali IPO čínské společnosti Alibaba, na straně druhé však zůstala jistá pachuť z potenciálně nejistého výsledku skotského referenda o nezávislosti. Ačkoliv příznivci setrvání ve svazku s Velkou Británií vyhráli poměrně přesvědčivě, již o víkendu došlo ke střetům mezi oběma tábory ve městě Glasgow.

V průběhu víkendu se v australském Cairns sešli guvernéři centrálních bank a ministři financí zemí G20 a oznámili, že svým ekonomikám dodali již téměř 2 biliony dolarů a vytvořili miliony nových pracovních míst, ale Evropa stále zůstává problematická. Index Nikkei 225 tak v reakci na tato slova oslabuje o 0,73%, Hang Seng je -1,16% a australský ASX 200 klesá o 1,20%. Shanghai Composite Index oslabuje o 1,37%, korejský KOSPI obchoduje -0,8%.


Čtěte více:

Milujete dividendy? Máme pro vás tři esa z rukávu
19.09.2014 17:50
Je vždy chytré, aby investor usiloval o solidní dividendové tituly, pr...
Šéf německé Bundesbanky kritizuje ECB za nové podpůrné kroky
22.09.2014 8:10
Šéf německé Bundesbanky Jens Weidmann podrobil Evropskou centrální ban...
Zisky v 1. pololetí klesly, firmy jsou nuceny šetřit... Patria vydala nový přehled doporučení
22.09.2014 8:26
Zisky společností obchodovaných na pražské burze se v prvním pololetí ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.04.2024
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru
12:49Než otevře Wall Street: Astera Labs, Reddit, Salesforce  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m