Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dividendová lokomotiva: Canadian Pacific Railway

Dividendová lokomotiva: Canadian Pacific Railway

04.12.2014 17:07

Jsou investoři, kteří mají rádi povídky – úvahy až sny o tom, co všechno může ta či ona společnost dokázat, jak jí prudce porostou tržby a hotovost, jak o ní budou všichni mluvit a hlavně kupovat její akcie. A jsou investoři, kteří zase povídky nemají moc rádi. Spíše se ohlížejí po něčem, na co si lze už nyní „šáhnout“, co má nějakou historii, co se může prokázat úspěchy. Zejména pro ty druhé je dnešní příspěvek, i když i zde je povídka významnou součástí (úplně bez ní to samozřejmě nejde).

V nedávno uvedeném článku zaměřeném na „Pět dividendových démantů Kanady“ nalezneme i Canadian Pacific Railway a v doprovodném textu následující: „Kanada je země bohatá na nerostné suroviny a potřebuje nějaký způsob, jak zdroje dostat na místo, kde můžou být nejlépe využity ... na starosti to má společnost Canadian Pacific Railway, která existuje už od 19. století a postavila první transkontinentální železnici.

CPR není růstově - povídkovou akcií, růstem ceny akcií ale svým akcionářům radost udělat umí. Její návratnost se za posledních pět let vyšplhala na úroveň 300 % (špatně si nevedou ani jiní přepravci). Beta CPR je přitom kolem jedné, což znamená, že požadovaná návratnost by se měla pohybovat na podobné výši, jako u celého trhu (návratnost realizovaná je ale mnohem výše):

111

Zdroj: FT

Tržby společnosti už pět let soustavně rostou, minulý rok dosáhly úrovně 6 miliard kanadských dolarů. U čistého zisku se o soustavném růstu hovořit nedá – po roce 2010 dva roky klesal, v roce 2013 ale dosáhl rekordní úrovně 850 milionů kanadských dolarů. Návratnost vlastního jmění ROE se tak dostala na zajímavé úrovně (např. ve vztahu k návratnosti požadované):

2

Zdroj: FT

Velmi hezké překvapení pak ukazuje pohled na schopnost generovat provozní hotovost. Zatímco v roce 2009 dovedla firma na této úrovni vydělat 451 milionů dolarů, zejména díky raketovému růst let 2012 a 2013 se dostala až na loňské téměř 2 miliardy dolarů. Výkaz CF také ukazuje, že zisky let 2009 – 2011 byly „postiženy“ významnými účetními položkami, ale CF bylo znatelně lepší. A za zmínku stojí i to, že k růstu provozního CF nedocházelo s pomocí většího pohybu pracovního kapitálu.

Nadšení pak trochu krotí pohled na investice, respektive CapEx. Ten totiž také výrazně roste a minulý rok se dostal na 1,2 miliardy dolarů. Po těchto investicích tak firmě zbylo asi 700 milionů dolarů, v roce 2012 jen necelých 200 milionů dolarů a předchozí roky byla na této úrovni dokonce v hodně červených číslech.

333

Zdroj: FT

Firmy měla ke konci posledního čtvrtletí asi 5 miliard kanadských dolarů úročeného dluhu, hotovosti asi 300 milionů dolarů. Pokud čistý dluh vztáhneme k EBITDA, zjistíme, že je asi 2,5 vyšší než EBITDA. Nejde tedy o žádnou firmu s ultrasilnou rozvahou, která by řešila příjemný problém jak optimalizovat svou kapitálovou strukturu a zásobu hotovosti (zapáčenými) odkupy a dividendami.

Analytici čekají, že zisky letos i příští rok porostou o 20 – 30 %. Co kdyby byla firma krátkodobě schopna generovat cash flow po CapEx na úrovni roku 2013? Její tržní kapitalizace je 36,17 miliard kanadských dolarů. Požadovaná návratnost se s bezrizikovými výnosy na 1,96 % (tedy ještě níže než u amerických 2,30 %) a betou na 1,05 může pohybovat kolem 7,8 %. S krátkodobým volným cash flow na 700 milionech dolarů by toto CF muselo na ospravedlnění současné kapitalizace dlouhodobě růst o 5,8 %. Na to, jak moc odpovídající číslo je to z hlediska fundamentu, bychom se už museli ponořit hlouběji do přepravně – komoditní povídky CPR a Kanady a tento ponor už případně nechám na čtenářovi. Zároveň s ním je dobré si uvědomit, že tento implikovaný růst není zase tak daleko od požadované návratnosti – pomalu jsme tedy v oblasti „všechno je valuačně možné“. Pokud by krátkodobé volné CF bylo menší, implikované růsty budou vyšší a naopak.

Mě osobně zde hodně zajímá, jak moc karátů tento „dividendový diamant“ má (nebo je to spíše dividendová lokomotiva?). Tedy jaký je potenciální dividendový výhled. Opět se musíme odpíchnout od toho, jaké bude CF po investicích. Kdyby to v dohledné době bylo oněch 700 milionů dolarů, je pro zvýšení dividend z loňských 244 miliard velký prostor. Hlavní předpoklady jsou samozřejmě silné provozní CF a investice nepřevyšující výrazně standard roku 2013. Firma by se také musela „vyvarovat“ akvizic. A hlavně by musela být spokojena s výší svého dluhu a zásobou hotovosti v rozvaze – volné cash flow by tak skutečně teklo celé k akcionářům. K tomu dochází málokdy a zde by asi bylo namístě uvažovat alespoň o mírném posílení rozvahy – snížení dluhu a zvýšení zásoby hotovosti (poslední dva roky se dluh prakticky nehnul, hotovost se zvedla z hodně skromných 47 milionů dolarů v roce 2011). Ale i tak ...




Čtěte více:

Kuzio: Na Ukrajině zemřely už 4 000 Rusů, v Evropě je regulérní válka dvou zemí
04.12.2014 12:45
Americký prezident Barack Obama se pečlivě vyhýbá slovu „invaze“ a svý...
ECB zatím vyčkává, je však připravena podle situace znovu zasáhnout
04.12.2014 13:51
Evropská centrální banka na svém dnešním zasedání rozhodla o ponechání...
Krvavá lázeň v Praze; ČEZ -2,8 %, Komerční banka -1,9 % a Erste bank -2 %
04.12.2014 16:53
Pražská burza dnes přerušila devět dní trvající šňůru zisků, když dnes...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m