Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Komu pomohou nízké ceny ropy?

Rozbřesk - Komu pomohou nízké ceny ropy?

09.12.2014 9:10
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

Černé zlato včera propadlo o více než 3 % na nová pětiletá minima. V nejbližší době přitom všem propadům nemusí být konec. Éra nízké ceny ropy by navíc neměla jen tak odeznít. V roce 2015 očekáváme, že ropa Brent zůstane v průměru okolo 65 USD za barel. Proto jsme se rozhodli podívat na to, co levná ropa přinese střední Evropě.

Střední Evropa má obecně štěstí a patří k regionům, které mohou z nízké ceny ropy těžit. Je čistým dovozcem ropy a čistým dovozcem je také největší obchodní partner - země eurozóny. Nižší ceny ropy na prvním místě mohou podpořit reálné příjmy a spotřebu domácností. Jak se promítne nižší cena ropy do cen benzínu, ale záleží i na specificích místních trhů, podílu daní na celkové ceně a vlivu měnového kurzu. Jak se ceny nakonec odrazí v peněženkách domácností je nakonec ovlivněno i celkovým podílem útrat na benzín na spotřebitelských výdajích. Pokud vezmeme v potaz všechny faktory, nakonec by nejvíce měly pomoci nižší ceny ropy Maďarům a relativně nejméně Čechům.

Druhým možným blahodárným dopadem levné ropy je přímý pozitivní vliv na produkční schopnosti průmyslu. Zde nejsou efekty úplně jednoznačné. Historicky vzato působily ve střední Evropě pozitivně pouze poklesy cen ropy vyvolané nabídkovými šoky. A těch nebylo mnoho - většinu volatility na trhu s ropou v minulosti obstarávala kombinace poptávkových šoků a spekulace. Pokud ale budeme věřit, že alespoň část dnešního propadu cen ropy je způsobena vyšší nabídkou, může to středoevropskému průmyslu přinést lehce kladné body. Nejvíce opět v Maďarsku.

Region

Navzdory nižšímu než očekávanému růstu průmyslové výroby v říjnu, zůstala včera česká koruna bez výraznějších výkyvů. Také polský zlotý a maďarský forint se včera pohybovaly ve velmi úzkém pásmu okolo stávajících hodnot. Živo bylo naopak při obchodování s rublem, který v pondělí prakticky vymazal své páteční zisky a vrátil se k historicky nejslabším hodnotám. Trh v současné chvíli s napětím očekává čtvrteční zasedání ruské centrální banky, která zřejmě bude nucena přistoupit k dalšímu zvyšování sazeb, aby strmý pád rublu zastavila.

Dnes bude zveřejněna česká inflace. Podle našeho názoru došlo v listopadu oproti říjnu k poklesu cenové hladiny o 0,1 %, a to zejména díky levnějším pohonným hmotám a sezónně nižším cenám rekreací. Nicméně aktuální propad cen ropy na světových trzích se ještě zdaleka plně nepromítl na tuzemských cenách pohonných hmot, česká inflace by tímto fenoménem proto mohla být ovlivněna i v dalších měsících. S výraznějším dopadem tohoto čísla na trh nicméně nepočítáme.

Eurodolar

Kurz eurodolaru začal nový týden tam, kde minulý týden skončil tedy v defenzivě. Euru neprospívaly ani holubičí výroky ze strany představitelů ECB, ani snížení ratingu Itálie či spekulace o předčasných volbách v Řecku.

Globálně však zůstane v kurzu dolar a to zřejmě až do zasedání Fedu příští týden. Býčí zprávou pro dolar je pak úvaha deníku Wall Street Journal, že Fed hodlá ze svého komentáře k rozhodnutí o sazbách odstranit frázi o tom, že mezi koncem kvantitativního uvolňování a začátkem zvyšování úroků uplyne dostatečný čas (considerable time), což je podle šéfky Fedu Yellenové přibližně 6 měsíců. Fráze “considerable time” má být údajně nahrazena frází o “trpělivosti” (“the Fed should be patient”) než se zvýší sazby. To má lépe odrážet fakt, že mnoho členů FOMC si myslí, že úroky by měl být zvýšeny do 6 měsíců.


Čtěte více:

Gazprom zakládá firmu pro výstavbu plynovodu do Turecka
08.12.2014 15:27
Monopolní ruský vývozce plynu Gazprom založí dceřinou firmu pro výstav...
Trend ropy se stále nemění i přes příznivé ekonomické zprávy
08.12.2014 15:51
Ceny ropy si na přelomu měsíce odbyly zhoupnutí vzhůru, ale poté navá...
Mrtvý papoušek na finančních trzích
08.12.2014 17:52
Existuje takový mýtus, že finanční trhy pozorně sledují každý krátkodo...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m