Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Paříž - při útoku v redakci  týdeníku Charlie Hebdo zahynulo nejméně 12 lidí

Paříž - při útoku v redakci týdeníku Charlie Hebdo zahynulo nejméně 12 lidí

07.01.2015 14:14
Autor: Redakce, Patria.cz

Nejméně 12 mrtvých a deset zraněných, z nichž pět je v kritickém stavu, si dnes vyžádal útok zatím neznámých střelců v pařížském sídle satirického týdeníku Charlie Hebdo. Redakci v minulosti vyhrožovali násilím islámští radikálové. Prezident François Hollande označil útok, jehož nejméně dva pachatelé jsou na útěku, za "barbarský" teroristický čin. Bezpečnostní služby nyní pátrají po údajně dobře vyzbrojených teroristech, kteří při útěku ulicemi metropole prý porazili autem a zranili jednu osobu.

"Pomstili jsme proroka," zvolali podle očitých svědků pachatelé při útěku od redakce, která na první stránku dnešního vydání svého satirického listu umístila karikaturu spisovatele Michela Houellebecqa u příležitosti vydání jeho polemického románu Soumission (Podrobení) o islamizované Francii.

Mezi oběťmi jsou dva policisté, mezi zraněnými jsou policisté tři. Útočníci utekli z místa ve dvou autech, řekl představitel policie Luc Poignard. Průběh útoku je zatím nejasný. Redakci v minulosti kritizovali muslimové, že prý urážela některými svými karikaturami jejich víru.

Podle zdrojů agentury AFP byli útočníky dva muži vyzbrojení mimo jiné útočnými puškami Kalašnikov a granátometem. Dva muži v černých kapucích vstoupili před polednem SEČ do budovy vyzbrojení kalašnikovy a několik minut poté se ozvala střelba, uvedl jeden očitý svědek.

"Je to masakr," řekl Poignard televizní stanici BFM k tomuto nejkrvavějšímu teroristickému útoky ve Francii za posledních nejméně 20 let. Při odjezdu z místa činu útočníci postřelili jednoho policistu. Poté přepadli jedno automobilistu v oblasti Pantin na severovýchodním okraji metropole a srazili chodce. Podle očitého svědka bylo v prchajících autech dokonce nejméně pět lidí.

Prezident François Hollande se vydal k místu střelby v centru Paříže a svolal na 14:00 SEČ mimořádnou schůzi hlavních představitelů vlády. Úřady vyhlásily pro celou pařížskou oblast nejvyšší protiteroristický pohotovostní stupeň. Do podobné pohotovosti se ve Francii zapojuje kromě policie i armáda. Citlivá místa v metropoli jsou pod přísnou ostrahou.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker prohlásil, že je "hluboce šokován barbarským a nelidským útokem". Ve stručném písemném vyjádření pro média označil útok za netolerovatelný akt barbarství, který se týká "nás všech jako lidských bytostí a Evropanů".

Zdroj: AFP, RTRS, ČTK


Váš názor
  • Na tajné schůzce už se rozhodlo
    07.01.2015 16:32

    Už se to rozhodlo - odsun muslimů z Evropy začne už brzy. Na starost to dostane Česká republika a velitel bude prezident Miloš. Mluvčí EU to zdůvodnil tím, že jediní Češi mají s tímto fenoménem veliké zkušenosti a když jim nedělal problém během krátké chvíle odsunout miliony Němců - poradí si i s muslimy.
    oradapoisson
    • Re: Na tajné schůzce už se rozhodlo
      07.01.2015 16:40

      ale jdi...Němci neměli problém napadnout a obsadit během krátké doby, do té doby svobodné země, které je nijak neohrožovaly...co to nechat na Angele ? A zrůdnosti, které se přitom děly jsou srovnatelné se stalinismem a islámským fundamentalismem...Co tak otevřít znova plynové komory?
      el mrcoch
      • souhlasim
        07.01.2015 18:16

        den otevrenych plynovych komor pro politiky, pravniky, bankere, ekonomy, ekologicke skudce, nasilniky branici lez astatni propagandu pred pravdou (policie, armada) a pro lidi tihnouci k milovani otroctvi a rezignaci na vlastni nazor (tzn. vsichni verici, i ti co veri v dobro statniho zrizeni, ktere legitimizuje pachani nasili na ruznych castech spolecnosti a zivocisne rise a jini fanatici neschopni analytickeho, kritickeho a spravedliveho mysleni a usporadani lidske spolecnosti tak, aby se v ni mel kazdy dobre s minimem vynalozene energie - zrejme pro drtivou vetsinu matematicky ukol nad moznosti jejich inteligencniho potencialu): vstup zdarma :D ...to by me zajimalo kde splasime tak vobrovskou komoru...
        Azb
        • Re: souhlasim
          07.01.2015 18:25

          pojal jsi to po svém...ale ti co z toho marasmu profitují je neotevřou (samo obrazně), ti nás dovedou spolehlivě na okraj propasti...pokud už tam nejsme, jinak souhlas...
          el mrcoch
  •  
    07.01.2015 15:42

    Lide musi drzet pri sobe proti nejakemu spolecnemu nepriteli, je pro to potreba cas od casu neco obetovat. Demokracie neni zadarmo a ja vim svoje.
    Mezernik
    •  
      07.01.2015 18:22

      lidi musi drzet proti nepriteli zvanemu...... CLOVEK
      Azb
      •  
        07.01.2015 18:45

        uz to nehul. jednou ti to dojde
        Mezernik
    •  
      07.01.2015 15:45

      Take podporuji svetovi mir, ekologii, rozvoj skolstvi v africe, prispivam na detske domovy a ucastnim se aukci proti rakovine. Je to hlavne o lidech, ze.
      Mezernik
      •  
        07.01.2015 18:53

        mas nejaky zalozni plan co udelas, kdyz tva podpora neprinese tebou predpokladany vysledek?
        Azb
        •  
          07.01.2015 19:02

          stanu se nezavislym autorem fylozofickych a duchovnich textu a budu podporovat neziskove organizace
          Mezernik
  • Je mi z nich zle
    07.01.2015 14:18

    Je mi z "našich" vedoucích představitelů EU zle.......... někde něco se stane a oni hned OKAMZITE udělají prohlášení, že se nejedná o čin proti lidem, ale proti svobodě tisku atd......... co to je sakra za bezpáteřní sviňárnu??
    Chudas
    • Re: Je mi z nich zle
      07.01.2015 14:35

      No ještě by něco mohla plácnout ta naše držka plechová z hradu. Myslím, že tyhle lidi nemá cenu moc provokovat a to jakkoliv. Oni jsou strašně nečitelní a nevypočítatelný a vše řeší dost radikálně.
      tk69
      • kterej hrad máš na mysli?
        07.01.2015 15:50

        Nepochybně máš na mysli hrad Orlík, kde sídlí ta plechová huba Schwanzeberg, ehm, že..?
        kompi
      • Ty
        07.01.2015 14:39

        vole, proto je třeba to pakovat z Evropy svinským krokem...u nich dáš na ulici holce pusu a v lepším případě tě jenom zbičují...je to zasraná svoloč a tlupa eurodebilů na to jenom čumí a plká nesmysly
        el mrcoch
        • Re: Ty
          07.01.2015 14:55

          ... jak chceš vypakovat z Francie 6 miliónů lidí? Čistě technicky, když většina má i francouizské občanství. Nebo Turky z Německa, když Turecko je spojenec.
          ☺lolek☺
          •  
            07.01.2015 15:53

            Stejně jako se pokoušejí vypakovat Ukrajinci Rusy z j.v. Ukrajiny.
            tlustý hrabě
            • Nojo,
              07.01.2015 17:57

              o ty rusaky taky nikdo nikde nestoji, ze.
              hm
          • RH
            07.01.2015 15:27

            svět se polarizuje a radikalizuje ať chceme nebo ne a oficiální místa tvrdí něco jiného...buď se necháme zaživa sežrat i se svou západní konzumní kulturou, nebo se budeme bránit. Ovšem po "demokraticku" to nepůjde. Muslimové nepřijmou nikdy křesťanství za své a pokud jich bude víc, donutí nás platit za svůj život zlatem. Můžeme si vybrat, zatím. Tyto útoky v Evropě či USA budou pokračovat a jenom otázkou času, kdy dorazí i k nám.
            el mrcoch
            • Re: RH
              07.01.2015 15:32

              ... já bych odsunul muslimy z Evropy a Rusy z Ukrajiny, nebo taky z Evropy. A byl by klid.
              ☺lolek☺
          •  
            07.01.2015 15:18

            ... ke vší smůle jsou to taky voliči.
            ☺lolek☺
            •  
              07.01.2015 15:22

              Trefa. A kdo si je do země přivezl, aby si zajistil volební hlasy? Levičáci, internacionála... Vysrali se na vlastní obyvatelstvo, protože věděli, že je už nemá kdo volit a ztratili by mocenské pozice. Prostě nahradili své občany dovozem. Zrovna dnes se odehrává ve Švédsku stejný problém. Odvolali předčasné volby ze strachy z porážky. Prostě sosani - po nás potopa. Tato potopa bude z krve.
              Jesse
              •  
                07.01.2015 18:22

                Všetko bude v poriadku, Jasejko, Gádžo má mŕtve spermie, ich ženy nerodia. Nerob z toho politiku, príroda si populáciu vyrieši. Vo Spojených štátoch už to vedia dávno, populácia miešancov, s prevahou ludí s čiernou, žltou aj snedou kožou, to je budúcnosť. Ideš proti prírode, ako išieľ Bandera etnickými čistkami. Jáj, neni si ty na dobrej ceste, veru nie.
                Šaňo
          •  
            07.01.2015 15:06

            Má asi na mysli Okamurův test musulmanství. Kdo nesežere během hodiny kilo bůčku a nevypije 6 piv je musulman a šup s ním do Macochy. Ženy, děti a osoby nad 70 let mají úlavu na 60 deka a 4 piva.
            ..
          •  
            07.01.2015 15:00

            Všechno jde. Jenom chtít. Technicky a legislativně je to možné. Hlavně albisticky nekecat, jak nám to předvádějí Šabatová, Diensgier, Halík, Štampach, Jourová a většina předem připosraných politiků, jejichž zbabělost je geneticky přenosná:-)
            Jesse
          •  
            07.01.2015 14:58

            ... možná by to chtělo nějaký divoký odsun, tohle myslíš?
            ☺lolek☺
            •  
              07.01.2015 15:01

              Tito islamisté mají přece někde svůj původní domov. Z Marsu nepřiletěli.
              Jesse
              •  
                07.01.2015 15:06

                Jáj, multikulturalismus nezastavíš, Jasejko, to skúšal kedysi Bandera, veru hej.
                Šaňo
        • Re: Ty
          07.01.2015 14:44

          Konečně od tebe čtu správný názor .-)
          Jesse
    • Re: Je mi z nich zle
      07.01.2015 14:22

      Myslíš Jourovou? Co řekla?
      ..
      •  
        07.01.2015 14:36

        Jourová patří mezi multikulťáky. Dostali ji. Hnus v sukni. Hned bych jí nasadil burku, aby si to vyzkoušela.
        Jesse
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.