Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Až příliš neutrální Fed březnové zvýšení úroků zatím neodpískal…

Až příliš neutrální Fed březnové zvýšení úroků zatím neodpískal…

28.01.2016 9:10
Autor: Jan Čermák, ČSOB

Dění v globální ekonomice a na finančních trzích pozorně monitorujeme, ale dopady kolapsu cen ropy na inflaci považujeme stále za dočasnou záležitost, přičemž očekáváme, že makroekonomický vývoj nám umožní dále postupně zvyšovat úrokové sazby. To je ve zkratce až příliš neutrální vzkaz pro trhy z posledního zasedání Fedu.

Pravda, výbor řídící v USA měnovou politiku - FOMC - evidentně v řadě ohledů změkčil svůj pohled na ekonomiku, ale komentář k jeho rozhodnutí vůbec nenaznačuje, že by si Fed chtěl dát v březnu (kdy je tisková konference) pauzu. Základní pohled Fedu na americkou ekonomiku se totiž i po lednovém zasedání nemění, neboť předpokládá, že ekonomika poroste mírným tempem (moderate pace) a podmínky na trhu práce se budou dále vylepšovat. Jak již bylo uvedeno výše - FOMC sice hodlá pozorně sledovat vývoj v zahraničí a na finančních trzích a s tím související implikace pro trh práce, inflaci a pro růst, avšak tato zmínka je vcelku neutrálně laděná a v zásadě se přibližuje tomu, co Fed uváděl již ve svém prosincovém komentáři. V tom aktuálním komentáři FOMC naopak rozhodně chybí explicitní zmínka o utažení finančních podmínek (klesající ceny akcií, silný dolar či růst kreditních spreadů), což by šlo skutečně považovat za jasně holubičí signál.

V součtu lze tedy konstatovat, že Fed sice svůj pohled na ekonomiku lehce změkčil, ale pokud by makroekonomická data zůstala silná, tak březnové zvýšení oficiálních úrokových sazeb v USA bude ve hře. Nicméně je otázkou, zdali konjunkturální data opravdu zůstanou na dostatečně “býčí” úrovni. To se může velmi brzy změnit. Již v pátek budeme mít k dispozici výsledek HDP za poslední kvartál roku 2015, kde očekáváme velmi nízký růst - těsně nad úrovní jednoho procenta. V pondělí pak na trh bude čekat výsledek indexu podnikatelské nálady ISM, který podle nás bude indikovat pokračující propad v americkém průmyslu. V kontextu takovýchto dat si lze jen stěží představit další relativně rychlé zvýšení úroků. Tím spíše pokud by se finanční podmínky skrze oslabující trhy s rizikovými aktivy v USA i globálně dále utahovaly. Na druhou stranu je třeba uvést, že představitelé Fedu budou mít samozřejmě prostor skrze svoji rétoriku vysílat signál, že v březnu na zvyšování úroků nedojde. Příležitostí k tomu bude dost - například již za pár dní bude v Kongresu vystupovat šéfka Fedu Yellenová se svým půlročním hodnocením americké ekonomiky.

Region - forex
Zlotý s forintem včera vůči euru oslabily asi o půl procenta. Komentáře z agentury Fitch, která varovala před zhoršením polského ratingu v případě zhoršení veřejných financí, zlotý nijak zvlášť nerozhodily. Připomeňme, že zhoršením ratingu pohrozila v posledních dnech i agentura Moody’s a že S&P polský rating v polovině ledna opravdu snížila (kvůli politickým faktorům).

Dnešní den není v regionu, co se týče makroekonomických zpráv, zajímavý. Důležitější budou dohry včerejšího zasedání Fedu a poslední dávka relevantních čísel z USA před zveřejněním prvního odhadu růstu HDP za 4. čtvrtletí. Dodejme, že včerejší závěry Fedu regionálním měnám spíše nenahrávají.

Dluhopisy
Výnosy na delším konci americké křivky šly po zasedání Fedu zpátky ke 2 % - vzkaz nebyl nakonec tak holubičí, jak jsme si mysleli, a růst sazeb v březnu zůstává ve hře. I proto akciové trhy včera po zasedání Fedu zaznamenaly výraznější ztráty a stáhly s sebou lehce dolů výnosy bezpečnějších dluhopisů. Krátký konec křivky nakonec šel vzhůru jenom kosmeticky - trhy dál nevěří březnovému růstu sazeb (pravděpodobnost 20 %) a do konce roku je v dnešních tržních cenách pouze jeden růst sazeb o 25 bps.

Komodity
Cena ropy Brent včera navzdory většímu než očekávanému růstu zásob ropy v USA vzrostla na třítýdenní maxima. Americké statistiky však ovlivnilo i počasí a tak nakonec větší pozornost než jim nebo Fedu trhy věnovaly komentářům z Ruska, které naznačovaly možnou ochotu jednat o omezení produkce ropy se zástupci Saúdské Arábie / OPECu. Nicméně některé jiné zprávy tyto informace popíraly a my dohodu stále považujeme za nepravděpodobnou. Zajímavé z tohoto pohledu bude patrně až červnové zasedání OPECu. I tak se však cena barelu ropy Brent dostala nad 33 USD/barel.

Včera však rostly i ceny ostatních komodit. Ceny základních kovů v průměru o 1,3 % a zlato se například dostalo na bezmála tříměsíční maxima.

 
 

Čtěte více:

Summary: Novartis, Banco Santander, Fiat Chrysler (DIP), Boeing
27.01.2016 16:58
Evropa: Farmaceutický koncern Novartis v posledním čtvrtletí loňského...
Euro a jen korigují své zisky, ropa odpoledne zlepšuje sentiment
27.01.2016 17:04
Levnější ropa a horší výsledky či výhled důležitých firem určovaly ne...
Výsledky Unipetrol - růst zisku zároveň s jednorázovými vysokými náklady kvůli Záluží (+komentář analytika)
28.01.2016 8:05
Společnost Unipetrol obchodovaná na pražské burze dnes oznámila svoje ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data