Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Děláme chybu, když Rusko podceňujeme

Děláme chybu, když Rusko podceňujeme

20.02.2016 7:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Rusko začalo v říjnu minulého roku s vojenskými operacemi v Sýrii. Americký prezident Barack Obama reagoval s tím, že celkově nejde o známku ruské síly, ale slabosti. Po dvou měsících Rusové své vojenské operace ještě více rozšířili. Obama nad tím i nadále mával rukou a řekl, že „vzpomínky na Afghánistán zabrání Putinovi v tom, aby se pustil do paralyzujícího konfliktu, který nebude mít vítěze“.

Washington může v podobném podceňování Ruska pokračovat, ovšem jen ke své škodě. Rusové sice věnovali hodně zdrojů na konflikt, který k ničemu nevedl, ale to samé učinili Američané. Ruská strategie v Sýrii může být pro Západ těžko pochopitelná. Nejde mu totiž jen o pomoc spojenci či o snahu zničit Islámský stát. Sýrie je pro Rusko zemí příležitostí, kde může své soupeření se Západem posunout na novou úroveň.

Ruská ekonomika bojuje s nízkými cenami ropy a mocenské boje v Kremlu nabírají na intenzitě. Ve společnosti roste nespokojenost. Spojené státy podporují své spojence podél celé západní hranice Ruska. Pro Vladimira Putina to není právě nejlepší výsledek jeho vlády. Moskva ale dovede umně a bezohledně využívat své zdroje na to, aby zakryla většinu svých slabostí. Jinak řečeno, Moskva je mistrem tzv. „reálpolitiky“.

Koncept reálpolitiky byl vytvořen německým politikem Augustem Ludwigem von Rochau. Ten v polovině devatenáctého století hovořil o tom, že tato politika se nezaměřuje na naplnění určitých ideí, ale konkrétních cílů s využitím toho, co je právě k dispozici. Putinovo Rusko je ve využívání reálpolitiky skutečným mistrem. Moskva si rychle zvyká na všechny známky slabosti a neúspěchů a čeká, až se objeví nějaká příležitost. Tu pak využívá s použitím všeho, co má po ruce. V Sýrii se Rusku podařilo získat si pozornost Spojených států, Německa i Ankary jedním jediným tahem.

Německu hrozí další vlna migrantů, vláda stále více čelí nacionalistickým tlakům. Zadlužené země na periferii eurozóny pak využívají uprchlickou krizi k tomu, aby útočily na Berlín a Brusel s tím, že musí nést tíhu této krize a zároveň se po nich požaduje fiskální konsolidace. Není náhoda, že Rusko podporuje euroskeptická hnutí, která u Merkelové a dalších vyvolávají migrénu. Putin vojenskými operacemi v Sýrii zvyšuje tlak na Evropu a její vnitřní rozdělení, které mu může přinést i veto ohledně pokračování sankcí uplatňovaných vůči Rusku. Je také dobře známo, že Rusko bombarduje rebely, které Spojené státy potřebují k boji proti Islámskému státu. Rusko může v bombardování pokračovat bez omezení a tvrdit, že jeho cílem jsou teroristé. Tím bude dál kazit snahy USA o potlačení Islámského státu.

Pod rostoucím tlakem se nachází i Turecko. To se obává, že Evropa zavře uprchlíkům dveře a oni se zastaví na jeho území. Turecko tak od počátku navrhuje, aby byla na severu Sýrie vytvořena bezpečnostní zóna. Rusko do toho všeho vstupuje s tím, že jedná s kurdskými rebely v Sýrii. Jde o staré téma, které má svůj počátek v roce 1946. Tehdy se Sověti začali obávat přátelských vztahů mezi Tureckem a Spojenými státy a sovětská ambasáda v Turecku se tak začala zabývat „problematikou Kurdů“. Na veřejnost pak „unikly“ informace, že Moskva je připravena podpořit kurdský separatismus.

V našich projekcích vývoje v roce 2016 jsme tvrdili, že Rusko zvýší intenzitu bombardování v Sýrii, aby zvýšilo tlak na Turecko. To ale nemůže zůstat pasivní a bude se snažit o vytvoření koalice se Saúdskou Arábií a Spojenými arabskými emiráty. Jinak řečeno, Turecko se nenechá Rusy svázat a bude se snažit i o to, aby Spojené státy pochopily, že není jen dalším kmenem, který bojuje na syrském bojišti. Jak nedávno řekl turecký premiér Akdogan, „nemůžete se stále bránit a očekávat, že vyhrajete celý zápas“.

Je možné, že by se Moskvě její strategie a reálpolitika nakonec nevyplatila? V Rusku roste počet demonstrací s tím, jak se prohlubuje ekonomická krize. Vláda se snaží o preventivní eliminaci opozičních skupin a nevládních organizací, vše ale pod kontrolou mít nemůže. Na září jsou naplánovány volby, které mohou ukázat, zda se mohou roztříštěné protesty změnit v ucelenější hnutí. A uvnitř Ruska jsou některé citlivé bezpečnostní body, z nichž ten nejcitlivější představuje muslimská většina na severním Kavkaze.

Západ se ve vztahu k Rusku musí vyvarovat přílišných zjednodušení. Je jednoduché vidět Putina jako někoho, kdo se jen snaží zastrašovat druhé. Ale i on si je vědom toho, že hrubá síla nezmůže vše. A navíc ví, že je možné využívat sílu nepřátel proti nim samotným. Z džuda ví, že i slabší protivník může zvítězit, pokud jeho soupeř bere své vítězství za samozřejmost. Bílý dům se tak ve vztahu k ruským intervencím v Sýrii choval. Sázel na to, že Rusko bude oslabeno ekonomickou recesí a nevydrží dlouho v konfliktu, který je náročný na zdroje. Nakonec k tomu může skutečně dojít, ale Západ by na to sázet neměl.

Rusko může výrazně ovlivnit boj Američanů s Islámským státem, uprchlickou krizi v Evropě a tenze mezi Turky a Kurdy. Putin tomu věnoval už hodně času a energie, ale také nepropadá iluzi, že plně dosáhne svých geopolitických cílů. Jeho reálpolitika se spokojí i s parciálními úspěchy, ať už jsou dosaženy na Ukrajině či v Sýrii.

Autorem je Reva Bhalla.

Zdroj: Geopolitical Weekly


Čtěte více:

Skotští výrobci whisky nechtějí Brexit
18.02.2016 14:24
Hrozba odchodu Velké Británie z Evropské unie se stává stále reálnější...
Jednání v Teheránu omezení těžby (pravděpodobně) nepřinesla
18.02.2016 15:38
Venezuela se nevzdává! Tato země, na které dramatický propad cen ropy...
Jak se můžeme poučit z historie, když na ni zapomeneme?
18.02.2016 14:00
Před dvěma lety se objevila jedna zajímavá analýza, ve které Peter Tem...

Váš názor
  •  
    24.02.2016 14:11

    To, co článek popisuje, není výsledek nějaké mistrné ruské "taktiky", ale pouze jen poctivého a obětavého ruského přístupu k řešení problémů a příkladného zvládání nespravedlivých sankcí.
    Mirek
    • Nechápeš sankce
      24.02.2016 14:19

      Sankce jsou náhražka zbraní, potažmo válečné odvety. Můžeš si vybrat. Není lepší uvalit sankce, než vtrhnout na Ukrajinu a střetnout se v boji. Přineslo by to mnohem více škod. A mlčet k anexi Krymu také není zrovna košér. Ale třeba znš lepší obranný prvek. Prozraď nám ho.
      Jesse
  • tutor
    20.02.2016 20:00

    Reakce mi nešla přudat..? Tak sem. https://echo24.cz/a/weXgk/znicenou-syrii-obnovi-ruske-firmy-ostatni-ostrouhaji
    Velkamedvědice
    • Re: tutor
      24.02.2016 17:32

      Sankce jsou bohužel jen kladivem mocných na takové nesvépravné pidistáty, mezi které se hrdě řadíme. Proto sankce nesankce Německo klidně dál podporuje Severní proud II. Zatím to nevypadá, že by konsorcium mocných investorů hodilo zpátečku!
      LIŠÁK
    • Re: tutor
      20.02.2016 20:26

      Ta poslední věta je vzhledem k civilním obětem dlouhých bojů ve jménu Alláha všude jinde perlou...jinak amíci již na obnovu poslali 500 mil usd....
      el mrcoch
  •  
    20.02.2016 17:55

    To mně přijde dost zjednodušené. Samozřejmě, že Rusko využívá všechny možnosti k podpoře svých plánů. Jak může EU zabránit v účasti v Sýrii? Rusko má zvací dopis od vlády a není omezené kritikou postupu. Podporuje despotický, ale oficiální režim. Navíc v první řadě proti opozici. To USA nechtějí a ani nemohou. Problémem by byla i otevřená vojenská podpora opozice. Rusko a IS mají stejného nepřítele a IS zatím Rusko přímo neohrožuje. Vojenský zásah i kroky Ruska stejně jako IS region destabilizují a to opět Rusku vyhovuje. I posílení jediného spojence v Sýrii Rusku pomůže. Co se s tím dá dělat, než čekat, že se Rusko ufinancuje?
    marpol
  • Vm
    20.02.2016 14:09

    Čus. Dobrý článek. Trochu rozvinutější mé ''Re:'' na kerisův příspěvek ohledně Merkel. Vzpomínáš? KGB, STB... :) Pokud odhodím svou šablonu pohledu na Rusko, tak musím uznat, že Putin a FSB to rozehráli mistrovsky nejen kolem Sýrie a Turecka, ale i směrem na Německo a Brusel. Palec nahoru. Btw: včera jsem zaregistroval - už nevím, na které TV - požadavek na německé služby, aby to prověřily. Samo, že to je vyjádření pro média. Válka služeb probíhá kontinuálně a na situaci v EU a kolem Sýrie je vidět, že Rusové vedou. Minimálně 2:0... :)
    tutor
  •  
    20.02.2016 11:42

    Po přečtení článku mám takový pocit, že Arabské jaro zorganizovali Rusi. Že Rusko je tím, kdo zahajíl destabilizaci státu v severní Africe. Protože Západ je ten hodný lidumil, který sleduje na prvním místě blaho člověka. A vůbec by ho nenapadlo udělat někde bordel z vidinou , že z toho něco kápne. Tkže Rus praktikuje realpolitiku, kdežto západ se řídí na prvním místě zájmem lidstva jako takového. Např. teď je to patrné na Ukrajině. jaké to jsouu vzácne charaktery v Ukrajinské vládě a parlamentu, kterým do sedla pomohli Západní vládní politici.
    Jan Plánička
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.