Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co žene teroristy do Evropy?

Co žene teroristy do Evropy?

21.02.2016 7:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Po teroristických útocích v Paříži, ke kterým došlo v říjnu minulého roku, přehodnotily tajné služby v USA a EU svůj pohled na to, co je podle nich strategickým cílem ISIS. Nyní se tyto služby domnívají, že ISIS se bude snažit dokázat svou sílu tím, že bude podnikat další útoky v Evropě. Ty by se mohly podobat tragédii v Paříži, ale jejich rozsah by mohl být větší. Tvrdí to odborníci na terorismus ve Francii, Velké Británii i USA.

„Další útok bude větší. Tajné služby se nyní připravují na koordinované útoky v několika velkých městech EU,“ tvrdí bývalý člen francouzské zpravodajské služby Claude Moniquet. ISIS má podle Europolu pravděpodobně jednotku, která má na starosti organizaci útoků teroristických komand. Disponuje i malými cvičebními tábory v EU a na Balkáně. A francouzský premiér Manuel Valls hovoří o tom, že teroristická hrozba nebyla v jeho zemi nikdy vyšší, než je nyní. Propagandistická videa ISIS, která byla zveřejněna v posledních týdnech, zmiňují útoky na Francii, Velkou Británii, Itálii a Španělsko. Na něj mají proběhnout jako odveta za to, že před 500 lety byla svržena vláda muslimů v Andalusii.

Hrozba ale nepřichází pouze ze strany ISIS. Je možné, že al-Káida by se o teroristické útoky pokusila také, aby ukázala, že i ona jich je v EU schopna. „Když ISIS zaútočí v Evropě, slouží mu to jako ukázka toho, že stojí v čele džihádu,“ říká Florian Otto z Verisk Maplecroft. Jiné skupiny tak jsou nyní podle jeho názoru pod tlakem, aby se pokusily o něco podobného jako ISIS. Ten zase potřebuje to, co experti nazývají „propagandistickým vítězstvím“. Dříve mu k tomu sloužila regionální expanze v Sýrii a Iráku. Boje byly filmovány a videa sloužila k přilákání dalších dobrovolníků. Ovšem poté, co Spojené státy začaly s leteckými útoky, ISIS ztratil asi 14 % svého území ve zmíněných dvou zemích. Točit vítězná videa z tohoto regionu už tedy není tak jednoduché.

Pro ISIS je stále těžší vykreslovat své území jako islámský ráj na zemi, jeho základem je ale propaganda. Absence vítězství na bojištích vyžaduje, aby se posunul dál a prováděl útoky na Západě, které přilákají velkou pozornost. Jinak řečeno, zvýšený vojenský tlak na ISIS ho motivuje k tomu, aby prováděl propagandistické útoky v Evropě. Na rozdíl od jiných teroristických skupin se pak kvůli apokalyptické filozofii nezaobírá odvetnými opatřeními Západu. Brian Michael Jenkins z The RAND Corporation v této souvislosti poukazuje na to, jak moc ISIS hovoří o poslední bitvě a konci všech časů.

ISIS má podle expertů velmi sofistikovanou organizaci a vnitřní struktury. Těží totiž ze znalostí výborně vycvičených bývalých členů iráckých tajných služeb. Je také pravděpodobné, že v Evropě se už nachází teroristická skupina, která se snaží získat dobrovolníky pro další útoky. Pokud tomu tak skutečně je, potenciálních rekrutů bude v EU hodně. Jen ve Francii by mělo být podle odhadů 1 800 džihádistů, tvrdí pařížský prokurátor François Molins. A Le Figaro odhaduje, že se ve Francii nachází celkem asi 8 250 radikálů.

Je možné, že by teroristé proudili do Evropy spolu s uprchlíky? Tato otázka v Evropě představuje politický dynamit a intenzivně se probírá od chvíle, kdy byly u jednoho pařížského teroristy nalezeny syrské cestovní doklady. Europol hovoří o tom, že „konkrétní důkazy neexistují“, zmiňuje ale také zprávy o tom, že uprchlická centra jsou cílem náborářů ISIS. Hans-Georg Maassen z německé zpravodajské služby pak varuje, že teroristé se do jeho země dostávají díky tomu, že jsou „maskovaní jako uprchlíci“.

Francouzský kriminalista Alain Bauer uvedl, že útoky ve Francii sice byly poměrně sofistikované, teroristé se ale budou pravděpodobně dál pokoušet zejména o amatérské útoky, které nevyžadují mnoho koordinace. „Hyperterorismus je mrtvý. Útoky z jedenáctého září a podobné akce se už neopakují. Jsou příliš komplikované, je příliš složité je koordinovat, riziko jejich odhalení je příliš vysoké,“ říká kriminalista. A dodává: „Naopak střílet ze samopalu nebo sekat řeznickým sekáčkem moc komplikované není. A to je problém, kterému čelíme.“

Autorem je Nicholas Vinocur.

Zdroj: Politico


Čtěte více:

Svatý grál Facebooku je cílení
18.02.2016 14:21
Firmy jako Google a Facebook jsou obdivované napříč společností. Googl...
Spolupráce s Tureckem je pro EU v migrační krizi dál prioritou
19.02.2016 9:12
Evropská unie plánuje kvůli migrační krizi na počátek března speciální...
Děláme chybu, když Rusko podceňujeme
20.02.2016 7:00
Rusko začalo v říjnu minulého roku s vojenskými operacemi v Sýrii. Ame...

Váš názor
  •  
    21.02.2016 8:56

    Autor možno zámerne, alebo z neznalosti situácie nenapísal dve zásadné veci. Podľa overených informácii sa na výcviku bojovníkov IS podieľa aj Ukrajina a nijak zvlášť to ani netají. Nie nálety USA, ale Rusov zmenšujú územie ovládané IS.
    Petrík
    •  
      21.02.2016 23:57

      Ti rusové jsou prostě kouzelníci. Přestože útočí úplně jinam, než je Islámský stát. A to na rebely kteří jsou proti Asadovi, což není to samé, tak zmenšují území islámského státu. Mohl bys ještě to kouzlo víc vysvětlit..?
      qwer
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.