Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusko je silné jen tehdy, když my jsme slabí

Rusko je silné jen tehdy, když my jsme slabí

06.03.2016 7:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Co vlastně Rusko chce? Chce rozšířit svůj vliv na Blízkém východě a ve východní Evropě. Chce mít na mezinárodním poli stejnou pozici, jakou mají Spojené státy. A jak ukazuje poslední vývoj, ruský prezident Vladimir Putin je ochoten využít téměř každého prostředku na to, aby těchto cílů dosáhl. Rusko se nestraní ani toho, aby v Sýrii bombardovalo obydlené oblasti a nemocnice. Nutí tím další lidi k odchodu, posiluje příliv uprchlíků do Evropy a destabilizuje její situaci. Ukazuje se, že Rusko není pro Západ partnerem, a to ani v boji proti ISIS.

Americký prezident Barack Obama v roce 2014 pobouřil Rusko svým prohlášením, že už není ničím více než jen „regionální mocností“. Od té doby se prezident Putin intenzivně snaží dokázat, že je tomu jinak. Pokud zástupci Ruska hovoří o nové studené válce, jde jen o další způsob, jak dokázat svou důležitost. Když podobná slova zazní ze strany ruského premiéra Dmitrije Medveděva na konferenci v Německu, jde o záměr, protože právě Německo má z možné konfrontace s Ruskem velké obavy.

Dnešní Rusko ale není Sovětský svaz. V posledních letech sice zvýšilo výdaje na zbrojení, z ekonomického hlediska jde ale o celkem nevýznamnou zemi. A ekonomické sankce a nízké ceny ropy ji posouvají směrem k ještě menšímu významu. Rusko je tedy jen tak silné, jak je Západ slabý. Evropa a Spojené státy totiž nyní nemají žádnou odpověď na Putinovu agresivitu, protože samy nemají žádnou strategii. Nejsou schopny se ani dohodnout na tom, jaké jsou jejich společné cíle.

Příkladem uvedeného je právě Sýrie. Před dvěma lety se Spojené státy rozhodly nevytvořit bezletovou zónu v severní části země a neposkytnout podporu umírněným rebelům, kteří bojovali s Assadem i s ISIS. Takové kroky by přitom pravděpodobně představovaly ten nejefektivnější nástroj k prevenci současné uprchlické vlny. Rusko má ale strategii naprosto jasnou: Chce udržet masového vraha Assada u moci a posílit jeho režim. A Moskva tento cíl bezohledně sleduje. Západu došly možnosti, jak na Putina vyvíjet tlak. Bude se muset smířit s tím, že Sýrie zůstane nefunkčním státem pod vedením Assada.

Západ možná ztratí i Ukrajinu, která se k němu před dvěma roky otáčela s nadějemi. Reformy tak ztěžuje korupce a válka na Východě a i zde je strategie Ruska jednoznačná. Chce Ukrajinu destabilizovat a používá k tomu vlastní vojáky a zbraně. Západu podobná rozhodnost chybí. Hrozby z Kremlu, strategické prohry a obavy z ozbrojeného konfliktu nyní posilují pozice těch, kteří se chtějí s Ruskem domluvit za každou cenu. Například někteří němečtí politici by rádi uvolnili sankce vůči Rusku i v případě, že za to nic nedostanou zpět. Lidé jako Horst Seehofer, který stojí v čele Bavorska, se snaží vyvolat dojem, že stačí jen posílit dialog s Ruskem a úplně ignorují to, že nedostatek dialogu problémem není.

Sýrie i Ukrajina ukazují, že pokusy o vyřešení problémů s Ruskem založené na podbízivém postoji nefungují. Jediné, co má na Putina vliv, je společný tlak Západu. U Ukrajiny nečekal, že budou přijaty ekonomické sankce a další ruská agrese bude zastavena jen podobnými kroky. V případě Sýrie ale k podobnému jasnému postupu nedošlo a někteří západní politici dokonce Putinovy intervence vítali. Z toho se musíme poučit. Západ Rusko podcenil a tato země se bude snažit o další dobrodružství v zahraničí. Může to být ve východní Evropě či v Turecku, se kterým je nyní ve velkém sporu. Putin podobná dobrodružství potřebuje, aby si udržel svou domácí popularitu v době, kdy ruská společnost chudne. Pokud nemá být Západ vyšachován, nesmí být zastrašen a nesmí se snažit o uklidňování situace za každou cenu.

Autorem je Mathieu von Rohr.

Zdroj: Der Spiegel


Čtěte více:

Monetární politika Chucka Norrise
03.03.2016 14:00
Ať už americké ekonomice nyní hrozí recese, či ne, jedna věc je jistá....
OKD letos zavře Důl Paskov, z firmy odejde nejméně 1300 lidí
03.03.2016 17:40
Společnost OKD chce těžbu v Dole Paskov na Frýdecko-Místecku ukončit n...
Jak bude vypadat Evropa bez Evropské unie
05.03.2016 7:00
Evropský projekt byl vždy odsouzen k neúspěchu. Jde o kontinent, který...

Váš názor
  •  
    09.03.2016 6:29

    Toto je typické válečné štvaní
    mirek
  • Jáj, pomalučky už vítame Turecko v EU
    07.03.2016 19:25

    Nech žije multikulturalizácia a slobodná Čečna! Šak ono to pôjde rýchlo, Klintonka tomu dá s mamou Merkelkou riadne grády, Sobotko sa nebude stačiť čudovať, veru hej, dobre ja hovorím.
    Šaňo
    • Re: Jáj, pomalučky už vítame Turecko v EU
      07.03.2016 19:39

      o)) ku*va nes*r...to je kamikadze v přímém přenosu..
      el mrcoch
  • Američani, okamžitě ukončete svoji závislost na Rusku!
    07.03.2016 16:01

    15:24 Plán Pentagonu na vývoj vlastních raketových motorů a ukončení technologické závislosti na Rusku může být podle odborníků příliš riskantní a příliš drahý. (WSJ)
    Špaček
    • Re: Američani, okamžitě ukončete svoji závislost na Rusku!
      07.03.2016 16:44

      Jáj, špačok, ty ruský šváb, keby nebolo Amíkov, velikých priateľkov nášho národa, už by si dávno zomrel od hladu, veru hej, veľmi dobre ja tuna hovorím.
      Šaňo
      •  
        07.03.2016 16:56

        A to nám sem vrahovia z Wall Steertu nasadili amerického brůka, aby zožral všetky zemiaky a my skapali od hladu :-))
        Jesse
    • Re: Američani, okamžitě ukončete svoji závislost na Rusku!
      07.03.2016 16:30

      ... je opravdu smutné, že Rusko dodává své raketové motory těm imperialistům, že. To Rusko by taky prodalo za pár šušňů i svou babičku.
      ☺lolek☺
      •  
        07.03.2016 16:58

        Je s podivem, že v zemi Klementa Gottwalda vyrůstají stále noví bojovníci :-))
        Jesse
        • jesse
          07.03.2016 18:07

          .....a blbečkové s podivem rozkvétají.Ty jsi skutečně tak moudrý, že bys ani hasičům nemohl velet!
          rur
          • Re: jesse
            07.03.2016 18:34

            Na rozdíl od Tebe by aspoň smotal hadici, ty anonymní hrdino. Fuj. Samý bolševik tady o((
            Velkamedvědice
  •  
    07.03.2016 11:26

    Ten Mathieu von Rohr musí být strašný vůl. Učit žurnalistiku, tak mám co ukázat studentům... a to jak vypadá typická západní mainstreemová masáž!
    Skalar
    •  
      07.03.2016 15:05

      nj, jak někdo napise něco, co není v souladu s kremlobotima notama, je to zarucene vul.
      mirek
    • Upřesnění
      07.03.2016 14:02

      Měl jsem samozřejmě na mysli pana Rohra.
      FZ
      • Re: Upřesnění
        07.03.2016 14:17

        Já se spíš divím, že Patria toleruje příspěvky, které bezdůvodně obviňují redakci za šíření nenávistných žvástů. Já bych to na svém webu netoleroval.
        ..
    •  
      07.03.2016 13:59

      Upřímně se Patrii divím , že dává prostor takovýmto nenávistným žvástům.
      FZ
      •  
        07.03.2016 16:36

        ... také bych těm vašim nenávistným žvástům tolik prostoru nedával.
        ☺lolek☺
      •  
        07.03.2016 14:04

        Tohle už jsem tady také několikrát napsal. Zarážející je to ovšem jen do té chvíle, než zjistíte historii Patrie i ČSOB a také, kdo tam dnes tahá za nitky.
        Peté13
  • Článek je blábol
    07.03.2016 10:38

    V článku jsou jen neuvěřitelné bezduché bláboly. Např. :Putin si v Sýrii dovoluje bombardovat i obydlené oblasti". Ale vážení, v Sýrii je válka !! USA svrhly atomovku na Hirošimu, kde bylo právě 90 % civilistů. 60 000 se jich tam usmažilo. Bylo bombardování Drážďan 1945 také košér ??? A co bombardování obydlených oblastí ve Vietnamu, a co rakety na Bělehrad 1999 ??? Atd,Atd ?? Prý bylo možné před dvěma lety vojenskou podporou rebelů v Sýrii zabránit nynější migrační vlně ! Blábol ! V Lybii také 2011 proběhla podpora protivládních rebelů a jak to dopadlo ??? Běženců jde dnes přes Lybii 1000 krát více jak za časů Kaddáfího ! Pokud by USA poskytly roku 2013 vojenskou pomoc rebelům v Sýrii, tak Rusko poskytne pomoc Asadovi a válka se stane jenom delší a hroznější. A běženců by bylo ještě více jak dnes. Prý si Putin dovoluje vyrážet na -"Různá zahraniční dobrodružství". A co byl tedy Vietnam, Srbsko ,Lybie, Irák, Afganistán,....atd ?? To snad nebyla vojenská dobrodružství, jenomže v podání USA ???
    xiluodu
    • Re: Článek je blábol
      07.03.2016 16:17

      ... tak-tak, jak píše pan Ing.Xiluodu, je zcela správné, že Rusko usmažilo v Sýrii místní civilisty, neboť Evropané zase vytloukli Indiány. Musíte to chápat tak, že je správné, když někoho zabijete, vždyť jiní také zabíjejí. Tak co. Nic zvláštního se neděje, Rusko prostě jen zabíjí jako to dělalo ostatně vždy, a tak to má být. Rusko je názoru, že aby bylo velmoc, postačí když bude zabíjet. Pročež je dobré si od Ruska držet odstup, jelikož by nás zabíjelo, a to by asi nebylo pro nás dobré, že.
      ☺lolek☺
  •  
    07.03.2016 9:51

    Fanatická ideologie brání racionálnímu ekonomickému myšlení. A zkresluje závězy.
    juniper
  •  
    07.03.2016 9:22

    Jasnější je , co Rusko určitě nechce: Stát se pouhým zdrojem surovin a levné pracovní síly pro západní korporace bez možnosti rozhodovat nejen o světových, ale i svých vlastních věcech.
    Pedro
  • Soudružka Krnda
    06.03.2016 23:13

    řekla, že panda bude a hotovo. Milé přivítání čínských soudruhů v Londýně tak bude zanedlouho následovat i v Praze. Metronom se hodí do šrotu a postaví se největší socha Maocetunga v Evropě. Sochařské zkušenosti na to máme a místo je to více než vhodné...
    kadanfm
  • Velkámedvědice
    06.03.2016 17:12

    a že ti Germáni na ty Rusy vždycky dojedou, co? A je to tak dobře i dnes. :-) Měj se chlapče, a pamatuj, marxismus, to je vynikající základ společenských věd.
    Špaček
    • Re: Velkámedvědice
      06.03.2016 17:23

      Díky za info tati. Komunisti jsou stejná pakáž jako nacisti, sle proč Ti brát iluze. Hezkou neděli.
      Velkamedvědice
      • Ale byla to sláva, když v Londýně vítali
        06.03.2016 17:58

        generálního tajemníka ÚV čínské komunistické strany, co? :-) Ani svobodu Tibetu nikdo nekřičel. :-)) http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/1604981-cinskemu-prezidentovi-se-v-britanii-dostalo-kralovskeho-privitani
        Špaček
        • Re: Ale byla to sláva, když v Londýně vítali
          06.03.2016 18:46

          Jj. Svobodu Tibetu už bohužel vyhandlovali i naši čelní představitelé za ekonomické výhody to je fakt..o(((
          Velkamedvědice
  • špaček
    06.03.2016 16:47

    Dobře přiznávám, čečensko je prot své vůli součástí ruské federace a počítá se do 16 až 23 milionů muslimů...Chtěl jsem oddělit konflikt civilazací, IS prot křižákům, což je podstata teoristických útoků v Evropě a čečnsko ruský konflikt, kdy Ruská federace nedovolila osamostanění čečny a následující msty čečenských příslušníků za masakry v Čečně....Stačí to tak? Ano, čečenci se počítají mezi muslimy žijící v ruské federaci. Násilně.
    Velkamedvědice
    • Re: špaček
      06.03.2016 17:00

      Beru to a myslím si, že nejsi žádný nácek. Za tuto, v tomto případě nadávku se ti omlouvám. Komunistou mě můžeš nazývat i nadále, jsem sice neorganizovaný, ale komunista.
      Špaček
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m