Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Takový „obyčejný“ čínský příběh

Takový „obyčejný“ čínský příběh

09.03.2016 16:15

FT přinesly zajímavý dokument o tom, jak se současné změny v čínské ekonomice promítají do běžného života lidí. Grafy nám mohou hezky vyprávět makroekonomické a finanční příběhy. Někdy dokonce tak hezky, že zapomínáme, že v první i v poslední řadě hovoříme právě o životech lidí, o životech našich.

Dokument v kostce popisuje, jak jeden muž středního věku ztratil práci v továrně a vrací se domů na venkov. Továrna vyráběla hračky, kvůli růstu nákladů se ale její management rozhodl, že bude přemístěna do jiné země s nižšími výrobními náklady. Za oním růstem nákladů přitom nestojí nic jiného, než zvyšování nákladů mzdových. A ty jsou pak taženy nahoru tím, že Číně jednoduše řečeno dochází pracovní síla – zásoba lidí z venkova byla vyčerpána. K tomu se přidává faktor, který onen muž výstižně vystihl slovy „voda teče dolů, lidé směřují neustále nahoru“. Jinak řečeno, Číňanům včerejška stačilo, že mají kde bydlet a mají co jíst. Dnes už jsou požadavky jinde a to se promítá i do požadavků na mzdy a odměny v práci.

Čtenář může ve výše uvedeném rychle spatřit určitý rozpor: Pokud v Číně rostou mzdy kvůli tomu, že není dost volné pracovní síly, neměl by onen propuštěný muž být okamžitě vítán v jiných továrnách a firmách? A pokud vítán není a pracovních pozic je kvůli vysokým nákladům skutečně plošný (!) nedostatek, neměly by tlaky na růst mezd zase polevit, či se dokonce otočit? Ano, takto by to mělo fungovat, byť s určitými časovým i prodlevami. Pokud se ale trh práce a následně celá ekonomika vzpírá, může to značit, že velkou váhu má onen druhý faktor. Tedy hlad po rostoucím životním standardu, který nemusí být nutně v souladu s tím, jaká je zrovna konkrétní situace na trhu. Což je ale „nerovnovážná rovnováha“. Nebo je onen muž výjimkou.

Ať už ale mají tržní tlaky ve velkých čínských městech jakékoliv pozadí, hrdina našeho příběhu se vrací zpět na venkov ke své rodině, kterou podporoval svým příjmem. Je šťastný, že vidí své děti a zároveň ví, že sehnat práci bude nyní ještě těžší a malé pole, které rodina vlastní, jí uživí jen těžko. Pokud tedy používám slovo „hrdina“, jde o výraz doslovný. Své zdejší úvahy a vyprávění rád doprovázím grafy, protože jak říká staré rčení „jeden graf řekne více než tisíc slov“. Dnes bych rád udělal výjimku, ale nebojte se - místo grafu se podíváme na obrázek ze zmíněného dokumentu.

ft

Zdroj: FT

Myslím, že takový obrázek toho řekne ještě mnohem víc než různé grafy s vývojem čínských příjmů a HDP na hlavu a jejich porovnáním s vyspělým světem. V neposlední řadě pak mám dojem, že podobná připomenutí si toho, jak se žije jinde, mají určitý dezinfekční efekt proti našim občasným sklonům k úvahám, jak se mi máme stále špatně. Ideální vývoj v Číně by pak nyní velmi jednoduše řečeno vypadal asi následovně:

Země přestává být levnou továrnou světa, protože došla zásoba lidí ochotných pracovat za rohlík a střechu nad hlavou. Mzdy rostou, staré továrny končí, vyšší mzdy se ale projevují i ve vyšší poptávce po spotřebním zboží a zejména po službách. Se zánikem pracovních míst v těžké výrobě tak jde ruku v ruce tvorba pracovních míst ve službách a spotřebitelských odvětvích. Ekonomika se přesouvá na vlastní „poptávkové“ nohy, spotřeba nahrazuje exportní poptávku a hlavně už značnou dobu problematické investice. Časem se daří řešit i problém se špatnými úvěry. A v neposlední řadě vše doprovází zlepšení životního prostředí. Kráčet po cestě k tomuto ideálu je dost těžké, což ukazují tradiční grafy i příběh onoho „malého velkého muže“.


Čtěte více:

Fortuna – 4Q15 preview: Výhled v centru pozornosti
09.03.2016 14:00
Fortuna zítra před otevřením trhu zveřejní své výsledky za minulý rok....
Čína snižuje dovozy uhlí, i proto australské ceny uhlí oslabují
09.03.2016 15:54
Ceny australského energetického uhlí dlouhodobě oslabují. A od počátk...
Korejský 18násobný světový mistr hry Go byl poražen strojem od Google
09.03.2016 14:50
Není to tak dlouho, kdy IBM postavilo proti mistrovi v šachu Garry Kas...

Váš názor
  • my
    10.03.2016 13:15

    nejen tím nesprávným tvarem použitého zájmena, ale i obsahově je podle mne článek poněkud nezařaditelný, nebo mi něco uniklo?
    lime
Aktuální komentáře
24.04.2024
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m