Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Německo ztrácí svou pozici v Evropě

Německo ztrácí svou pozici v Evropě

19.03.2016 7:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Bývaly doby, kdy se prezident Evropské rady Donald Tusk při vstupu Angely Merkelové do konferenčního sálu uklonil a poté jí políbil na ruku tak, že Merkelová z toho byla poněkud zmatená. Dnes už ale jejich setkání vypadají jinak. Tusk Merkelovou zdraví jen přes Twitter a spolu s tímto pozdravem děkuje balkánským zemím za to, že uzavřely své hranice uprchlíkům a „implementovaly část strategie EU, která by měla řešit uprchlickou krizi“. Merkelová se přitom snažila zabránit tomu, aby balkánská cesta byla uzavřena. Nechtěla, aby Řecko muselo řešit příliv uprchlíků samo. Kriticky reagovala i ve chvíli, kdy Rakousko oznámilo, že bude přijímat pouze omezený počet uprchlíků.

Tusk byl schopen dostat se na pozici prezidenta Evropské rady jen s pomocí Merkelové a dnes na ni útočí i on. Jde ale jen o další důkaz, že Merkelová ztrácí svůj vliv. Německo a Francie jsou ve svých postojích osamoceny, východní Evropa se přidala k Rakousku a vytvořila protimerkelovskou alianci. Je nutné uznat, že Merkelová se i přes rostoucí odpor proti svým postojům stále drží svých zásad. Zbytek Evropy je ale vnímá jako snahu zatáhnout EU do jejích rádoby vznešených plánů a nechat celou Evropu platit za jejich implementaci. Realita je ale taková, že po celé Evropě se staví ploty. Ty nejsou jen pokusem o zastavení přílivu uprchlíků. Představují rovněž symbol odporu proti Německu.

Pokrytectví Merkelové je jasně patrné na jejím postoji k uzavření balkánské cesty. Do Německa dnes přichází pár stovek uprchlíků denně a z uzavření hranic tak možná nejvíce těží právě Merkelová. Tuto politiku ale prosadili její odpůrci. A když Tusk chtěl, aby „uzavření balkánské cesty“ bylo po posledním jednání o krizi stvrzeno podpisy přítomných politiků, Merkelová to odmítla i přesto, že jde o pouhé konstatování faktu. Následovalo složité dohadování o terminologii a nakonec bylo schváleno, že „ilegální příliv migrantů po balkánské cestě skončil“. Jako kdyby to způsobila nějaká nadpřirozená síla.

Merkelová stále tvrdí, že uzavírání hranic nemůže uprchlickou krizi vyřešit. Velké naděje naopak vkládá do dohody s Tureckem. Podle ní by měla Ankara přijímat zpět uprchlíky, kteří se dostali až do Řecka. EU by místo nich měla přijímat uprchlíky přímo z Turecka. Turecko by mělo dostat pomoc ve výši 3 miliard eur a měla by se urychlit jednání o jeho vstupu do EU. Zda bude tento plán vůbec implementován, není zatím jasné. Merkelová by na jeho schválení potřebovala důvěru svých evropských partnerů. Jenomže tuto důvěru během posledních měsíců promrhala.

Například francouzský prezident Hollande plán okamžitě neodmítl jen proto, že se nechtěl dostat do přímého konfliktu s Merkelovou. Hollandův poradce tvrdí, že pro Francii je nepřijatelné naplnění dalšího bodu plánu, který představuje uvolnění vízové povinnosti s Tureckem. Poukazuje třeba na to, že Ankara neuznává pasy z Kypru, ovšem Kypr je členskou zemí EU. Turecko zatím ani nemá potřebnou kvalitu pasů na to, aby jejich držitelé mohli do EU vstupovat bez víz.

Řada zemí v EU by byla ráda, kdyby Merkelová ve svých snahách o prosazení dohody s Tureckem neuspěla. Podle nich jsou ploty na hranicích hmatatelným pokusem o řešení krize, zatímco diplomatické tanečky s Tureckem znamenají jen prázdné snění. Domnívají se totiž, že Turecku se nedá důvěřovat. I přes tohle všechno je ale nutné uznat, že Merkelová se snaží Evropu polidštit. Myslela si, že kdyby Německo přijalo uprchlíky, ostatní země by se nechaly jeho příkladem strhnout.

Merkelová tedy věřila v „humanitární nákazu“. Jde o hezkou myšlenku, která nemusí být tak úplně absurdní. Jedním z jejích problémů ale bylo načasování krize. Ta totiž přišla poté, co vliv Merkelové v Evropě už upadal. Příčinou byly její požadavky na plošné utahování opasků. Řada zemí se tak podivovala nad tím, že v jedné oblasti chce tvrdá opatření a poté zase ukazuje německou citlivost.

Merkelová byla slepá k tomu, jak málo je už Evropa od ní ochotná přijmout. Cenou za její politiku je růst vlivu pravicových populistů a rozdělení německé společnosti. A Evropa, která už není spojená, ale také rozdělená.

Autory jsou Julia Amalia Heyer, Peter Müller, Ralf Neukirch, Christoph Pauly, René Pfister a Christoph Schult.

Zdroj: Der Spiegel


Váš názor
  • Merkelová je podivín
    19.03.2016 16:54

    Merkelovou moc nechápu, a může být, že ji přimáčkli Američani. Ti tu vlnu uprchlíků beztoho asi řídí, je to hodně podezřelý. A sypat Turkovi miliardy, když evidentně podporuje IS, ale i masivně porušuje lidská práva a masakruje Kurdy, je taky suprštych. Být Angličan tak v referendu neváhám a prchám z toho podivnýho spolku.
    Ricochet
  •  
    19.03.2016 9:00

    Konanie Merkelovej má všetky znaky psychickej poruchy, lebo nie je možné aby jedny skúsená politička akou ona bezpochybne je, konala tak iracionálne. Alebo je tu ešte jedna oveľa nebezpečnejšia vec a tou sú výsledky odpočúvania tajnou službou USA, ktorými ju Američania pritlačili k múru. Totiž problémy s imigrantmi fakticky ekonomicky oslabujú Európu čo Američanom vyhovuje. Myslím si tiež , že takto budú tlačiť na Európskych politikov aj v prípade veľkého odporu proti zmluve o zóne voľného obchodu.
    Petrík
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.