Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kořeny korupce

Kořeny korupce

20.03.2016 7:00
Autor: Redakce, Patria.cz

V dubnu roku 2014 zveřejnila EU svou první protikorupční zprávu. Na jejích 41 stranách došla k závěru, že úplatky, vyhýbání se platbám daní, politické podvody a další podobné aktivity stojí evropskou ekonomiku ročně 120 miliard. Jde o číslo zhruba odpovídající ročnímu rozpočtu EU. Je tedy jasné, že korupce je velmi škodlivá. Simon Gächter a Jonathan Schulz z University of Nottingham se ve své nové studii zaměřují na to, kde jsou její kořeny.

Vědci v rámci studie požádali dobrovolníky z 23 zemí, aby hráli jednoduchou hru. Závěry jejich experimentu jsou jednoduché: Lidé během hry podváděli více, jestliže pocházeli ze země, kde je korupce vyšší. Je tedy pravděpodobné, že celkové prostředí má i v této oblasti vliv na uvažování člověka. Jednoduše řečeno, lidé si myslí, že pokud to dělají ostatní, mohou porušovat pravidla i oni a je to v pořádku.

Gächter už v roce 2008 testoval, jak jsou studenti z 16 měst po celém světě ochotni potrestat ty, kteří podvádějí. Zjistil, že podvádění se více toleruje tam, kde nalezneme i pozitivnější postoje k daňovým únikům či menší důvěru v práci policie a soudů. Gächter k tomu říká, že „když podvádějí známí lidé a politici, když ředitelé firem prosazují do vedení své známé a příbuzné, budou i běžní lidé více podvádět“.

Ve svém posledním experimentu Gächter a Schulz požádali dobrovolníky, aby dvakrát hodili kostkou a řekli, jaké číslo jim padlo při prvním hodu. Vědci výsledek neviděli. Když padla jednička, dostal dobrovolník jeden dolar, při dvojce dolary dva, a tak dále, jen za šestku nebyla odměna žádná. V případě, že by všichni dobrovolníci jednali čestně, v průměru by bylo vyplaceno 2,5 dolaru. Pokud by všichni podváděli, bylo by v průměru vyplaceno 5 dolarů. Mezi těmito extrémy pak můžeme najít mnoho odstínů šedi, kdy dobrovolníci například nahlásí vyšší číslo ze dvou hodů bez ohledu na to, o kolikátý hod šlo. I tak jde stále o podvod, ale lidé si to v takové situaci vykládají spíše tak, že si trochu upravili pravidla, ale vyloženě nelhali.

Vědci tvrdí, že „korupční prostředí nedělá z lidí sprosté lháře, ale spíše ty, kteří si trochu upraví pravdu podle svého“. V rámci zmíněného experimentu byli porovnáváni dobrovolníci ze zemí s různým PRV indexem. Tento index měří míru korupce a podobných podvodů v dané zemi. Ukázalo se, že pravidla si upravovali všichni, žádná země nebyla dokonale poctivá a výsledky se pohybovaly mezi průměrnými hodnotami 3,17 – 3,53. Celkově se pak ukázalo, že „život ve zkorumpovanější společnosti má dopad na každého jednotlivce“.

Výsledky této studie jsou v souladu s kontroverzní „teorií rozbitých oken“. Ta tvrdí, že malé přestupky typu graffiti, pohazování odpadků po ulicích či „rozbíjení oken“ mohou ukazovat na to, že společnost má sklony i k větším zločinům. Tuto teorii potvrzuje jedna studie z Nizozemí z roku 2008, která tvrdí, že „chaos budí chaos“. Při vztahu mezi korupčním prostředím a ochotou podvádět pak může kauzalita fungovat oběma směry: Prostředí má vliv na hodnoty a chování jedince a chování a hodnoty jedinců zase určují, jak úspěšný je boj s korupcí a podvody.

Autorem je Ed Yong.

Zdroj: The Atlantic


Čtěte více:

EIU: Zvolení Trumpa patří mezi deset největších globálních rizik
17.03.2016 13:38
Možné zvolení amerického miliardáře Donalda Trumpa novým prezidentem S...
Záhada zmizelých barelů: Přebytek na ropném trhu je možná méně dramatický než se zdá
18.03.2016 12:52
Převis nabídky nad poptávkou na globálním ropném trhu poslal ceny čern...
Německo ztrácí svou pozici v Evropě
19.03.2016 7:00
Bývaly doby, kdy se prezident Evropské rady Donald Tusk při vstupu Ang...

Váš názor
  •  
    22.03.2016 6:49

    100x omílané téma a vždy jen mlžení a prázdné kecy. Je evidentní, že korupci lze bránit jen nízkými daněmi, efektivním úsporným státem, snížením přebujelého státního byrokratického aparátu, zrušením všech možných dotací a podpor. Problém je, že celá slavná EU vč. naší zemičky je na tomhle postavená.
    Peté13
    •  
      22.03.2016 8:22

      Další z řady Klausem vymytých mozků. Ve většině Afrických zemí mají nízké daně a dotace tam neexistují. A přesto mají extrémně vysokou korupci. Kdežto ve Skandinávii mají daně asi nejvyšší na světě a korupce je tam naopak nejnižší. Jestli někdy vylezeš z Klausovy zadnice a rozhlédneš se uvidíš to sám.
      ..
      •  
        23.03.2016 15:17

        Hele, pozdravuj soudruhy v Bruselu inteligente. Ohánět se u tohoto tématu zrovna africkými zeměmi je fakt síla a demagogie nejhrubšího zrna. Korupci jde zabránit jedině tak, že nebude proč korumpovat. Zruš úředníka, dotaci i patřičný zákon a nebude důvod někomu nabízet peníze. Severské země jsou systémem fungování státu někde jinde, u nás nepoužitelné. By musel napřed proběhnout restart celého systému a začít od nuly, pak bych možná věřil, že lze vytvořit systém přerozdělování peněz i výhod, který nepůjde takřka zkorumpovat.
        Peté13
  • Korupce a daně
    20.03.2016 15:50

    Dnes (20.3.2016) na ČT24 v OVM bylo i o tomto fenoménu. Zajímavé je, že nejmasivnější daňové úniky jsou u velkých korporací v důsledků existence daňových rájů a to přímo v EU (Kypr, Holandsko a Lucembursko) a v důsledku agresivní daňové optimalizace. Od usnesení OECD o zamezení daňových úniků již uplynulo více jak 18 let a EU stále není schopná přijmout jakékoli protiopatření. V relaci OVM bylo jasně řečeno, že hlavní příčinou daňových podvodů u drobných podnikatelů, malých firem a živnostníků je logický přístup: "Když mohou velké korporace neplatit daně a zkorumpovaný stát neposkytuje služby jaké by měl, pak nemám problém se svědomím, abych si také já daňové přiznání vědomě trochu nepřilepšil"
    €-$-€
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data