Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Brazilská politika před Olympiádou na pokraji kolapsu; Real a Ibovespa letí vzhůru

Brazilská politika před Olympiádou na pokraji kolapsu; Real a Ibovespa letí vzhůru

22.03.2015 12:25
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Co se Brazílie a tamní politiky týče, jen tak něco nepřekvapí. Událostí minulého týdne jsou však silnou kávou i na největší latinskoamerickou ekonomiku, kterou potápí korupční skandál sahající až do těch nejvyšších politických míst. Podpora prezidentky Dilmy Rousseffové se propadá na minimum a již dvě třetiny národa doufají v její odchod. Nejvyšší soud a Kongres budou hledat cestu ven z prohlubující se politické krize a ani tento týden tak nebude v zemi samby o nic klidnější.

Četné protesty v předešlém týdnu vyvolalo rozhodnutí brazilské hlavy státu jmenovat do kabinetu bývalého prezidenta a svého mentora Lula de Silvu, kterému hrozilo v souvislosti s obviněním z korupce a praní špinavých peněz zatčení. Díky jmenování získal imunitu před všemi soudy nižší instance než je ten nejvyšší. Jeho jmenování však bylo zablokováno a kancelář státního zástupce o víkendu apelovala na Nejvyšší soud, aby tuto situaci neprodleně vyřešil. Doposud bylo vydáno a zrušeno dokonce několik soudních příkazů, které bránily bývalé brazilské hlavě státu nastoupit do nové funkce v současné vládě.

Proč Rousseffová do svého kabinetu vlastně Lulu da Silva tak náhle jmenovala? Motivem mohla být snaha ochránit svého předchůdce a mentora před hrozbou zatčení. Druhý potenciální důvod je již o něco sobečtější. Vláda v čele s Rousseffovou doufá, že právě Lula da Silva by mohl být tím, kdo dokáže získat v Kongresu patřičnou podporu pro odvolání obvinění namířených proti prezidentce v souvislosti s falšováním výsledků rozpočtu a kampaní na její znovuzvolení v roce 2014, která byla údajně financována z úplatkářských peněz. Jak Rousseffová, tak Lula jakékoliv postranní úmysly v souvislosti se jmenováním bývalé brazilské hlavy státu do kabinetu Roussefové či spojitost s korupčními aférami odmítají.

Pozice současné prezidentky na brazilské politické scéně prozatím slábne. Tlak na zákonodárce, aby se Dilmy zbavili, naopak sílí. Průzkum veřejného mínění z víkendu ukazuje ne na nárůst popularity prezidentky, ale na vzestup podpory její obžaloby mezi Brazilci na 68 procent populace. Brazilci tak v minulém týdnu hromadně demonstrovali za odchod Rousseffové a konec korupce. Politika v poslední době zastiňuje zoufalý stav brazilské ekonomiky, která se aktuálně nachází v nejhorší recesi v historii. Politická nejistota rozhodně ekonomickému oživení nepomáhá.

Podle průzkumu agentury Bloomberg by brazilská ekonomika po loňském propadu o 3,8 procenta měla v letošním roce zaznamenat pokles o 3,5 procenta. Brazilští analytici včera v reakci na nepříznivou situaci na tamní politické scéně, která omezuje šance na jasný obrat, snížili již devátý týden v řadě výhled hospodářského růstu země pro letošní rok na pokles o 3,6 procenta. Zároveň snížili i výhled inflace na 7,43 procenta poté, co brazilský real po období oslabování v březnu posílil proti dolaru nejvíce ze všech světových měn.

Brazilský akciový index Ibovespa od počátku roku

Ibovespa.png

Brazílie se tak točí v jakémsi kruhu, kde vyhrocená situace na politické scéně zhoršuje šance na zlepšení ekonomiky, zároveň právě zlepšení hospodářské situace by pravděpodobně přispělo i ke zklidnění otřesů na politické úrovni. Spotřebitelská i investorská důvěra se navzdory nedávnému oživení stále nachází na historických minimech. Trhy sázejí na kolaps vlády a změnu režimu a investoři tak hnali místní akcie i měnu vzhůru. Jen tento měsíc real proti dolaru posílil o zhruba 11 procent a akciový index Ibovespa připsal více než 19 procent a je na cestě ke zdaleka nejsilnějšímu měsíci za posledních 16 let. Centrální banka by dle očekávání měla letos držet referenční sazbu na nejvyšší úrovni od roku 2006 úrovni 14,25 procenta.

BRLUSD od počátku roku


BRLUSD YTD.png

Slabší real však díky podpoře exportu výrazně pomáhal brazilskému deficitu běžnému účtu platební bilance. Posilování měny tak v současné situaci není příliš žádoucí, vlastně přeceněná měna je to poslední, co největší latinskoamerická ekonomika nyní potřebuje.

Zdroj: BBG, FT


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university