Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Alternativní pohled na monetární politiku vysvětluje řadu pokrizových „záhad“

Alternativní pohled na monetární politiku vysvětluje řadu pokrizových „záhad“

05.02.2018 7:13
Autor: Redakce, Patria.cz

Americká ekonomika si užívá devátý rok expanze, která nastala po finanční krizi let 2008 a 2009. Tato expanze tak z hlediska historických standardů trvá velmi dlouho, na druhou stranu ale byla neobyčejně slabá. Existuje mnoho teorií, které se tuto slabost pokoušejí vysvětlit. Některé z nich dokonce tvrdí, že stimulační snahy Fedu měly v konečném důsledku na ekonomiku negativní dopad a její pokrizový růst brzdily. Monetaristé Ramesh Ponnuru a David Beckworth ovšem na stránkách National Review tvrdí, že vše je možná ještě úplně jinak.

Zmínění ekonomové poukazují na to, že Fed v rámci boje s krizí prudce snížil sazby až k nule, od roku 2015 je zvedal až na 1,5 procenta. Fed také prováděl rozsáhlý program nákupu aktiv, aby uvolnil finanční podmínky v ekonomice. Konzervativní a libertariánští kritici Fedu se často domnívají, že jeho reakce na krizi byla správná, nicméně uvolněnou politiku držel příliš dlouhou dobu. Výsledkem byla podle nich „finanční represe“, která nutila investory nakupovat riziková aktiva a zhoršila příjmovou nerovnost, zatímco reálné ekonomice celkově nijak nepomohla. Ponnuru poukazuje na to, že jiní kritici zase od začátku varovali před monetárním uvolněním s tím, že vyvolá vysokou inflaci. To se nenaplnilo a nyní tak místo toho tvrdí, že současná expanze je „umělá“ a dojdou jí síly ve chvíli, kdy Fed svou akomodaci ukončí. Pak prý teprve uvidíme, jak nebezpečná jeho politika byla.

Ponnuru a Backworth souhlasí s tím, že politika Fedu je skutečně tím faktorem, který oživení brzdil. Nicméně na základě tvrdých dat došli k závěru, že navzdory obecnému přesvědčení tato politika nebyla mimořádně uvolněná, ale naopak utažená. Nejlepším indikátorem uvolněnosti monetární politiky je podle nich tempo růstu výdajů. Pokud dochází k jeho akceleraci, značí to expanzivní monetární politiku a naopak. Například v sedmdesátých letech růst výdajů nabíral na síle a výsledkem byla vysoká inflace. Během období takzvaného velkého uklidnění, které přišlo poté, dosahoval růst výdajů relativně umírněné úrovně 5,3 % ročně. Šlo o období ekonomické stability.

Během kolapsu let 2008 a 2009 ale došlo i k prudkému propadu výdajů v ekonomice. Fed následně ale nesledoval politiku, která by vedla k jejich opětovnému zvednutí a obnovení předchozího tempa růstu. Skutečně uvolněná monetární politika by podle ekonomů ale takový efekt měla. Následující obrázek ukazuje modrou křivkou skutečné tempo růstu výdajů v americké ekonomice, červeně je pak v pokrizových letech vyznačen vývoj výdajů, který by nastal v případě, že by politika byla odpovídajícím způsobem uvolněná:
0

„Ekonomové z Fedu i mimo něj jsou zmateni tím, že pokrizová monetární politika nepřinesla vyšší růst inflace. Jenže pokud přestaneme automaticky předpokládat, že politika byla uvolněná, tato záhada mizí. Lidé totiž dávají automaticky rovnítko mezi nízké sazby a uvolněnou politiku, ale jde o chybu. Rozhodující je poměr skutečných sazeb a sazeb neutrálních. Jestliže Fed sazby sníží, ale ony se stále nacházejí nad sazbami neutrálními, politika je utažená a uvolní se teprve ve chvíli, kdy se sazby dostanou pod svou neutrální úroveň,“ píše Ponuru.

Neutrální sazby mají tendenci klesat v době, kdy je ekonomika slabá, tudíž se může stát, že nadměrně utažená monetární politika, která dusí oživení, tlačí neutrální sazby dolů. Jak už říkal Milton Friedman, „nízké sazby přetrvávající během Velké deprese byly výsledkem extrémně utažené peněžní nabídky“. Ponnuru se pak s ohledem na popsaný mechanismus domnívá, že není tak důležité, jak se budou v dohledné době pohybovat sazby, ale to, jak a zda Fed pochopí, že je třeba udržovat dlouhodobý růst výdajů v ekonomice na stabilní úrovni. Posun tímto směrem ale podle něj není pravděpodobný, pokud nejdříve nedojde k pochopení toho, co se v pokrizových letech skutečně stalo. Tedy k odklonu od názoru, že monetární politika byla hyperstimulační, a přesto se nějakou záhadou nezvedala inflace a oživení bylo utlumené.

National Review

 

Čtěte více:

Je to již hodně dlouho, co americká ekonomika rostla bez vytváření finančních nerovnováh. Podaří se to zopakovat?
08.02.2018 14:13
Janet L. Yellenová končí své působení v čele amerického Fedu s nezamě...
Akcie táhne hlavně vývoj na dluhopisech. Probouzí se tam medvědi?
09.02.2018 14:57
Globální ekonomika si téměř dva roky užívá silného synchronizovaného o...
Další vývoj na akciích bude záležet na tom, jak Fed chápe svůj inflační cíl
19.02.2018 18:12
William Dudley, který stojí v čele New York Federal Reserve, se podle ...
Kdy Fed začne opět snižovat sazby?
21.02.2018 10:46
S tím, jak se americká ekonomika pohybuje na hranici plné zaměstnanost...
Zápis ze zasedání Fedu potvrzuje odhodlání dál zvyšovat úroky
21.02.2018 20:57
Zápis z lednového zasedání měnového výboru americké centrální banky (F...
Jak oprávněné jsou obavy z nedostatku likvidity na trhu?
25.02.2018 16:36
Poslední dvě korekce akciových trhů lze podle ekonoma a investora Eda ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data