Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: ČR má nejvíce obyvatel v historii, a stále to nestačí

Rozbřesk: ČR má nejvíce obyvatel v historii, a stále to nestačí

12.09.2018 9:17
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Na úvod několik již známých statistik. ČR je v rámci EU zemí s nejnižší zaměstnaností, dále pak ekonomikou, kde narůstá zaměstnanost rychleji než v EU, a přitom stále přibývají volná pracovní místa. V relativním vyjádření je jejich podíl dokonce již několik čtvrtletí nejvyšší v celé Unii. Na zemi, která si v posledních deseti letech prošla dvěma citelnými recesemi, to není vůbec špatný výsledek.

Zaměstnanci přitom stále ve větší míře chybí, o čemž svědčí nejenom statistiky volných pracovních míst, ale i průzkumy mezi firmami v průmyslu a stavebnictví. Prostor, kde „brát“, je přitom již v podstatě vyčerpaný. Můžeme uvažovat o dalším rozšiřování částečných úvazků, zaměstnávání penzistů, což se ostatně už děje, a tedy o dalším navyšování míry participace, ale volná místa se tím zřejmě nijak výrazně nezaplní. Jediné, co může v tomto směru pomoci, jsou tak pouze investice, které českou ekonomiku provedou další vlnou restrukturalizace směrem k nižší pracovní náročnosti výroby, respektive k vyšší přidané hodnotě. Aktuálně se investice do strojů a ICT dostaly na nová historická maxima, nicméně nelze si nevšimnout, že nová vlna investic firem započala teprve až na začátku loňského roku.

Krátkodobě může firmám při hledání zaměstnanců pomáhat nejenom vyšší zapojení dříve neatraktivních skupin obyvatel, ale i migrace. Nakonec příchodu cizinců ČR vděčí i za růst počtu obyvatel, a to nejenom v letošním roce, ale už od doby vstupu do EU, silný je pak v dobách konjunktury a slábne v dobách recese. Počet obyvatel se tak dostává na nová historická maxima zejména díky Ukrajincům a Slovákům. Z evropských statistik pak vyplývá, že ČR patří mezi země s poměrně liberálním přístupem k přistěhovalectví, zejména pokud jde o tzv. pracovní migraci. Přesto ani pětiprocentní podíl cizinců na celkovém počtu obyvatel problém nedostatku lidí nevyřešil, stejně jako programy zaměřené na „dovoz“ pracovníků z vybraných zemí. Na mysl se proto stále vkrádá myšlenka, zda na to, kolik se toho v ČR vyprodukuje, není potřeba stále až příliš mnoho lidí. Ale to už je spíše dlouhodobý problém, který mohou vyřešit zas a pouze jen investice.

TRHY

CZK a dluhopisy

Koruně v posledních dnech svědčí jestřábí komentáře z ČNB, které „slibují“ ještě vyšší úrokové sazby, respektive ještě zajímavější úrokový diferenciál. Česká měna tak konečně opustila hodnoty za hranicí 25,70 EUR/CZK a během včerejška se dokonce přiblížila na dohled 25,60. Do zasedání bankovní rady zbývají ještě dva týdny, takže nějakých dalších slov podpory z Příkop se trhu může v následujících sedmi dnech ještě dostat. Tím nejzajímavějším by asi bylo vědět, zda má počítat s jedním nebo s dvojím zvýšením sazeb. To se zřejmě ozřejmí až na tiskové konferenci po zasedání bankovní rady. Guvernér ČNB Rusnok v dnes zveřejněném rozhovoru ale už něco naznačil.

Zahraniční forex

Na eurodolarovém páru vládne nuda, když měnový pár osciluje v blízkosti hranice 1,16. Zajímavé přitom je, že na obou stranách Atlantiku rostou úrokové sazby, přičemž v USA rychleji než v eurozóně (zejména pokud jde o krátký konec křivky). Od posledního reportu z amerického trhu práce, který vykázal rychlejší růst mezd, nabyly trhy dluhopisů zjevně dojem, že inflační tlaky se dostavují. Kromě toho také rostou ceny ropy.

Pokud jde o další dění na hlavních devizových trzích, tak mezitím vyprchal pozitivní vliv posledních zpráv o brexitu a na libru neudělalo velký dojem oznámení, že Mark Carney zůstane guvernérem BoE až do ledna 2020.

Ve střední Evropě stojí za zmínku forint, který zatím vcelku v klidu ignoroval to, jak Evropský parlament griluje maďarskou vládu, resp. jejího premiéra Orbána. Ten čelí kritice za to, že stupňuje tlak státní moci na nevládní organizace, snažící se pomáhat migrantům a žadatelům o azyl. Evropský parlament by o “pokárání” Maďarska měl hlasovat dnes odpoledne, přičemž k přijetí bude zřejmě zapotřebí ? většina.

Ropa

Ceny ropy v posledních dnech prakticky nepřetržitě stoupají vzhůru. Existují přitom dva důležité důvody tohoto růstu. Za prvé je to hurikán Florence, který se blíží k východnímu pobřeží USA (měl by dorazit v pátek ráno). A za druhé plná aktivace sankcí na Írán ze strany USA, která by měla propuknout na počátku listopadu.



Čtěte více:

Nezaměstnanost už v podstatě nemá kam klesat, říká ekonom ČSOB
10.09.2018 9:42
Počty nezaměstnaných se v průběhu letošního srpna téměř nezměnily a mí...
Cyklus stárne. Jak investovat?
11.09.2018 15:04
Podle investiční společnosti Pimco lze pozorovat řadu známek stárnoucí...
Rozbřesk: Inflace dává ČNB argumenty pro růst sazeb
11.09.2018 9:22
Inflace se po krátké přestávce opět vrátila do těsné blízkosti prognóz...
Rusnok: Zvýšení sazeb v září je mi blízké, letos může přijít ještě jedno
12.09.2018 8:47
Na vysoké obrátky šlapající česká ekonomika ukazuje na další zvýšení ...

Váš názor
  • Lidí je dost
    12.09.2018 13:47

    stačí zase vyhnat těch +40.000 státním zaměstnanců co narostlo za posledních pár let, jenže VON si asi dobrovolně nebude snižovat stádo oveček které si může koupit 20% růstem platů za 2 roky, no jo holt hospodář :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    12.09.2018 12:44

    Historická maxima záleží na tom, odkdy autor článku počítá historii. Spolehlivé statistiky za české země existují od roku 1780 (díky tomu, že se jejich hranice prakticky neměnily). Faktem je, že po zániku NDR je dnešní Česko jedinou zemí v Evropě, kde je počet obyvatel nižší než před válkou (sčítání 1930 - 10,674M, odhad 1938 - 11,200M). Při udržení stávajícího tempa přistěhovalectví a porodnosti bude tady žít nejvíc lidí v historii tak v roce 2040.
    Petr
  •  
    12.09.2018 10:36

    Presne tak, celkove v ekonomice mame nizkou produktivitu prace a na vysledny produkt se hodne nadreme. Jsme schopni zapojit velke procento populace, ale pouze za velmi nizke mzdy. Prave nedostatek zamestnancu bude ekonomiku nutit ke kvalitativnim inovacim (aby nebylo tolik zamestnancu potreba a ty zbyvajici bylo mozne lepe zaplatit). Dovoz zahranicnich pracovniku vsak pusobi presne opacne a pouze konzervuje stavajici ekonomickou strukturu.
    Hostivit
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.