Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Průmysl už brzy odhalí kondici české ekonomiky

Rozbřesk: Průmysl už brzy odhalí kondici české ekonomiky

04.07.2019 9:07
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Tento týden sice nebyl nijak bohatý na zprávy a data z tuzemské ekonomiky, nicméně už ten následující může docela jasně naznačit, v jaké kondici bylo české hospodářství ve druhém čtvrtletí letošního roku. Přijdou totiž na řadu statistiky z průmyslu, stavebnictví a obchodu za květen a chybět nebudou ani červnová čísla z trhu práce a nakonec ani inflace. Možná z celé nadílky nebude tentokrát ani tak zajímavá inflace, neboť ČNB už dala jasně najevo, že nyní preferuje delší stabilitu sazeb, a tak pozornost trhů a nejen jejich by měly spíš upoutat výsledky největšího tuzemského odvětví – průmyslu. Už třeba proto, že dlouhodobě a zcela zřetelně udává směr české ekonomiky a její vlastní úspěch tak vždy přímo či nepřímo souvisí se situací právě v tomto odvětví.

Už mnoho měsíců za sebou jsme mohli sledovat kontrast mezi tvrdými a měkkými daty z průmyslu. Na jedné straně stále se zhoršující nálady a očekávání reprezentované nejenom indexy nákupních manažerů (PMI), ale i konjunkturálními průzkumy, na straně druhé pak solidní tvrdá čísla o růstu výroby a přidané hodnoty potvrzené posledními daty HDP. Zjednodušeně řečeno, stále horší a horší nálada zatím oporu v reálných číslech nenalezla. Ale jak už to chodí, co není teď, může být příště, a tak výsledky průmyslu budou v nejbližší době strhávat pozornost v daleko větší míře než doposud. Už třeba proto, že ukážou, zda dokáže být česká ekonomika i nadále docela imunní vůči zpomalení v západní Evropě pohybující se opět na hraně stagnace, nebo se už přes onen bod obratu také dostala.

Minimálně v některých průmyslových oborech jsou už několik měsíců vidět známky ochlazení, nicméně ty zatím nepřeválcovaly velká čísla z ekonomiky a zásadně tak neovlivnily její kondici. Přesto si nelze zcela nevšimnout třeba poklesu exportu autodílů reagujícího na slabší poptávku ze strany zahraničních automobilek nebo třeba slabších zakázek pro jeden z největších místních průmyslů, a sice výrobu elektrických zařízení. Když k tomu připočteme poslední mizerný výsledek PMI stojící především na klesajících zakázkách, mohou nová čísla z průmyslu (už v pondělí) napovědět, jak to s tou naší imunitou skutečně je.

TRHY 
CZK a dluhopisy

Koruna se během včerejška bez významnějších pohybů držela v blízkosti úrovně 25,45 EUR/CZK. Svědčí jí důvěra zahraničních investorů podpořená úrokovým diferenciálem, který ČNB sama nehodlá – dle svých slov – v nejbližší době nijak měnit. Na delším horizontu jsou však trhy jiného názoru. Do jednoho roku počítají s jedním snížením sazeb, do dvou let dokonce s trojím. Zatímco reálná data naznačují pouze zpomalování ekonomiky, finanční trhy v podstatě kalkulují s recesí. O to víc mohou být zajímavá čísla z české ekonomiky, která přijdou na řadu už v pondělí.

Zahraniční forex
Eurodolar zůstává přikován těsně pod hranicí 1,13 EUR/USD, kde se obchoduje již od počátku tohoto týdne. Dolar si přitom nic nedělá z nepříliš povzbudivých čísel z trhu práce (ADP report), ani pokračujícího propadu domácích výnosů (u desetiletého vládního bondu jsou nejníže od konce roku 2016). Pokles dluhopisových výnosů je patrný také na druhé straně Atlantiku, přičemž premiantem je v tomto smyslu Itálie, u níž trhy oceňují, že se vyhne tzv. proceduře nadměrného schodku a možné pokutě od Evropské komise.

Dnešní obchodování bude poznamenáno nižší aktivitou s ohledem na státní svátek ve Spojených státech. V Evropě nicméně stojí za pozornost projev nového hlavního ekonomika ECB Philipa Laneho, který by měl patřit k nejvlivnějším spolupracovníkům nové prezidentky Christine Lagardeové.

Ropa
Ropa Brent si během včerejšího obchodování připsala drobné zisky, které vyhouply její cenu zpět do blízkosti 64 USD/barel. Oficiální čísla k zásobám surové ropy ve Spojených státech byla nicméně pro trhy spíše zklamáním, neboť poměrně výrazně zaostala za očekáváním trhu (-1,1 vs. 3,0 mil. barelů). Ropným býkům tak náladu alespoň částečně vylepšil propad zásob na straně benzínu.

S koncem týdne bude na ropném trhu poměrně klid. Dnešní obchodování bude tlumené s ohledem na státní svátek v USA a tak jedinou významnější událostí bude pokračující jednání mezi Spojenými státy a Čínou v otázce obchodního konfliktu.

 

Čtěte více:

Summit Evropské rady: Do čela Komise von der Leyenová, ECB povede Lagardeová
03.07.2019 8:34
Německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová vzešla z třídenních ...
Studie: Skokové zdanění cigaret očekávaný výnos daní nepřinese
03.07.2019 12:58
Návrh ministerstva financí schválený v květnu vládou na zvýšení spotře...
Reuters: Reorganizace Deutsche Bank může stát až pět miliard eur
03.07.2019 16:49
Největší německá bankovní společnost Deutsche Bank předpokládá, že nák...
Dobrá nálada se na trzích drží i po datech a Trumpovu komentáři. Itálie se vyhne pokutě
03.07.2019 17:00
Na hlavních finančních trzích se drží pozitivní sentiment založený na ...

Váš názor
  • Kontrast
    04.07.2019 9:34

    mezi tvrdými a měkkými daty z průmyslu má vysvětlení v tom, že ač je v aktuálních objednávkách skutečně citelný pokles, jsou firmy stále ještě zavaleny nevyřízenými objednávkami z minulého a počátku letošního roku. Práce je tedy stále ještě dost, ovšem výhled moc optimismu neskýtá.
    JJa
Aktuální komentáře
25.04.2024
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.